Cazul Șova tensionează din nou politicienii

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 29 mai 2015

Dan SovaBiroul Permanent al Senatului a retrimis în Comisia Juridică, miercuri după-amiază, cazul social-democratului Dan Șova, după ce senatorii juriști deciseseră reluarea votului în cazul cererii DNA de arestare a fostului ministru al transporturilor.

„Nu dorim să tergiversăm nicio decizie. Dacă, marți, când reluăm ședința, Biroul Permanent nu primește sau decizia Comisiei Juridice nu este adoptată în condiții regulamentare, conform procedurilor prevăzute de regulament, decizia va fi luată în plen. Altă procedură nu cunoaștem. (…) Plenul e suveran. Ce va decide plenul o să vedem marți”, a explicat social-democratul Cristian Dumitrescu, vicepreședinte al Senatului, care a adăugat că „diligențele pe care Biroul Permanent le-a făcut au fost foarte clare, rapide, cu celeritate”.

„Aveam termen până marți să luăm în discuție punctul de vedere. El a fost formulat mai rapid, mai repede. Am luat o decizie. Până marți i-am rugat să încerce să facă acest proiect de hotărâre. Dacă nu vor reuși, decizia se va lua în plen, pe baza unei dezbateri cu argumente, și vom decide în plen cum se va proceda”, a subliniat senatorul PSD.

Senatorii din Comisia Juridică au decis anterior reluarea votului în cazul social-democratului Dan Șova, privind cererea DNA de încuviințare a reținerii și arestării preventive a fostului ministru al transporturilor. Decizia vine după o ședință de aproximativ două ore a senatorilor juriști, care a avut loc miercuri dimineață. Președintele Comisiei Juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, s-a arătat nemulțumit de decizie, acuzând PSD că folosește majoritatea pentru a da cursul dorit. Acesta a precizat că social-democrații au vrut „de la bun început” reluarea votului în cazul Șova.

Boboc a fost întrebat și dacă se va relua audierea lui Dan Șova în Comisia Juridică.

„Pot să repet ce am auzit explicându-se în comisie. Nu înțeleg cum sa reluam o procedura care s-a desfasurat absolut regulamentar, pe care nu a contestat-o nimeni. E o chichiță, o găselniță a PSD, modalitatea prin care mai lungește lucrurile; pe de altă parte, vrea să meargă spre un rezultat pe care și l-au propus”, a afirmat președintele Comisiei Juridice.

Deși Boboc a precizat că n-ar fi motive ca votul să nu fie reluat până la sfârșitul actualei sesiuni parlamentare, colegul său, liberalul Cristian Bodea, a precizat că social-democrații „pot să ajungă liniștiți, dacă trag de timp, până la terminarea sesiunii și să amâne până în toamnă”. „Vor forța și vor merge pe procedură, să vedem dacă vor să termine repede sau să tragă de timp până în toamnă”, a mai spus Bodea, într-o intervenție telefonică la B1 TV.

După ce Curtea Constituțională a decis că hotărârea Senatului prin care a fost respinsă avizarea arestării preventive a lui Dan Șova a fost neconstituțională, Biroul Permanent a decis că se va reuni și va transmite o poziție oficială Comisiei Juridice, în acest caz-premieră pentru Parlamentul României, senatorii juriști fiind cei chemați să analizeze situația și să decidă dacă votul în cazul cererii de avizare a arestării preventive a lui Dan Șova trebuie reluat sau nu.

Social-democrații sunt cei care au susținut o reluare a votului, în timp ce a doua variantă ar fi fost o reinterpretare a hotărârii Senatului după primul vot. Senatorul PSD Ioan Chelaru spunea că „drumul de urmat este probabil un nou vot”.

 

Obstrucționarea justiției

DNA a solicitat, marți, conducerii Senatului noi documente în dosarul Dan Șova, pentru care senatorii au refuzat avizarea arestării preventive. Senatul are termen să trimită înscrisurile până miercuri, refuzul putând fi interpretat ca „infracțiune de obstrucționare a justiției”.

Conform B1TV, DNA a cerut să fie predate „toate înscrisurile întocmite în anii 2014 și 2015 de comisia pentru regulament a Senatului României”. „Refuzul de a pune la dispoziția DNA aceste înscrisuri constituie infracțiune de obstrucționare a justiției”, se mai precizează în comunicatul citat de B1TV.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!