În cazul unei tragedii, statul britanic alină suferinţa tinerelor mămici

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 2 februarie 2015

sad woman1

Statul britanic este alături de mămicile care au trecut prin tragedia de a-şi pierde bebeluşul. În urmă cu mai bine de un an de zile, Silvia, o tânără de 27 de ani din Iaşi, se bucura că are în braţe un băieţel, al treilea copil, perfect sănătos, însă fericirea din familia sa s-a spulberat în doar câteva luni de zile. Bebeluşul a venit pe lume în septembrie 2013 la un spital din nordul Londrei, iar în decembrie, Silvia s-a întors în România pentru ca noul membru să îşi cunoască bunicii şi să petreacă sărbătorile lângă cei dragi. Acela a fost primul, dar şi ultimul drum al micuţului. Din cauza unei răceli puternice, bebeluşul s-a stins din viaţă.

Cu rănile încă deschise şi cu lacrimi pe obraz, la scurt timp după ce s-a reîntors în Anglia, Silvia a sunat la numărul adresat departamentului Maternity Allowance, pentru a anunţa că bebeluşul său nu mai este în viaţă şi că acest ajutor trebuie stopat. Atunci a aflat că în astfel de situaţii, alocaţia de maternitate se acordă mămicilor în continuare, pe tot parcursul celor 39 de săptămâni.

Silvia şi-a dorit încă dinainte de a se căsători să devină mamă a trei copii. A fost idealul său de familie, iar dorinţa sa chiar a devenit realitate. Din păcate, însă, pentru un timp prea scurt. În toamna anului 2013, tânăra din Iaşi a născut cel de-al treilea copil său, un băieţel, pe care l-au aşteptat atât ea, cât şi soţul său, dar şi celelalte două surori, cu braţele deschise.

„Totul a decurs normal, fără nicio problemă. De la naştere şi până când am plecat în România totul a fost bine. Nimic nu ar fi prevenit într-un fel acest coşmar, pentru că încă este un coşmar pentru noi. Copilul era sănătos, vesel, nu răcise niciodată până atunci. Nu cred că am apucat să ne bucurăm prea mult de bebeluş, aşa cu toţii, ca familie, pentru că la începutul lunii decembrie am plecat în România. Bunicii erau nerăbdători să îl cunoască, rudele şi prietenii la fel, iar noi, în fiecare an de sărbători, mergem acasă. Nu aveam cum să nu plecăm şi în acel an, mai ales că motivele de fericire erau mult mai numeroase. Am ajuns cu bine în România, doar că greul a început după două săptămâni, când cel mic s-a îmbolnăvit. Am crezut că este o răceală, că a schimbat aerul, că acolo în ţară este aer mai tare, mai rece şi că aceasta este cauza. Nu ne-am alarmat foarte tare, mai ales că el nu plângea. Seara, însă, a făcut febră mare şi atunci ne-am speriat. Ne-am urcat în maşină şi ne-am dus în Iaşi la urgenţă. Tot drumul a plâns, iar când am ajuns la spital l-au preluat imediat”, ne povesteşte cu lacrimi în ochi tânăra mămică.

 

Şi în astfel de cazuri Maternity se continuă

Din păcate, micuţul s-a stins în acea noapte în braţele medicilor care au încercat din greu să îi salveze viaţa. Virusul puternic i-a afectat plămânii şi nu s-a mai putut face nimic, spune Silvia despre nenorocirea care s-a abătut peste familia ei. Tânăra a rămas atunci încă şase săptămâni în România, pentru a fi alături de cei dragi şi pentru a putea depăşi astfel mai uşor suferinţa. La începutul anului trecut, când s-a întors în Anglia, una dintre grijile sale a fost să ia legătura cu cei de la departamentul Maternity Allowance pentru a-i anunţa schimbările care avuseseră loc în viaţa sa.

„Asta-mi mai lipsea… să mai am probleme şi cu autorităţile de aici. Ştiam încă de când am depus actele pentru a primi Maternity Allowance că orice schimbare trebuie anunţată la ei, în caz contrar se puteau deschide investigaţii. Aşa că, la câteva zile după ce am ajuns, am sunat la numărul de telefon pe care îl aveam pe formular. Le-am spus prin ce am trecut şi doamna de la capătul celălalt al firului s-a emoţionat profund. A spus de cel puţin zece ori îmi pare rău”, ne povesteşte Silvia.

————————————–

„Mi s-a spus că ajutorul de maternitate nu va fi stopat, că voi continua să îl iau în continuare, deşi circumstanţele s-au schimbat radical, pentru că statul britanic oferă în continuare această alocaţia mămicilor care, din păcate, trec prin astfel de situaţii, ca un fel de consolare.”

Silvia, 27 de ani

————————————–

 

Statutory Maternity Pay

Statutory Maternity Pay se poate obţine dacă aţi lucrat pentru acelaşi angajator timp de cel puțin 26 de săptămâni, de la data când eraţi la 15 săptămâni de sarcină. Statutory Maternity Pay este plătit de către angajatorul dumneavoastră pentru o perioadă de până la 39 de săptămâni.

 

Maternity Allowance (Alocaţia de maternitate)

Maternity Allowance este un beneficiu acordat femeilor care au lucrat, dar care nu îndeplinesc condiţiile de muncă şi ale câştigurilor salariale pentru Statutory Maternity Pay. Femeile care muncesc ca self-employed pot aplica pentru acest beneficiu completând formularul Maternity Allowance.

 

Cine poate primi Maternity Allowance

Puteţi obţine alocaţia de maternitate dacă aţi lucrat recent sau aţi încetat să lucraţi pentru a avea un copil. Trebuie să fi lucrat cel puţin 26 de săptămâni în cele 66 de săptămâni dinaintea celei în care este preconizată naşterea. Nu contează dacă aceste săptămâni sunt împărţite sau nu sunt toate pentru acelaşi angajator.

————————————–

Bine de ştiut

 

 • Pentru a primi Maternity Allowance trebuie să fi lucrat ca angajat sau self-employed o perioadă de cel puţin 26 de săptămâni în intervalul de test period, care cuprinde o perioadă de 66 de săptămâni dinaintea săptămânii în care este preconizată naşterea.
 • Rata standard pentru Maternity Allowance este de £138.18 pe săptămână sau în anumite condiţii, 90% din media săptămânală a salariului primit, dacă suma astfel rezultată este mai mică decât rata standard.
 • Maternity Allowance poate fi obţinută înainte cu cel mult 11 săptămâni faţă de data preconizată a naşterii.
 • Nu contează dacă aţi lucrat ca angajat full time/part time sau self-employed.
 • Trebuie să fiţi la zi cu plata contribuţiilor sociale (National Insurance Contributions).

————————————–

 

Cum se aplică pentru alocaţia de maternitate

Pentru a beneficia de ajutorul de maternitate trebuie să completaţi formularul MA1 pe care îl puteţi obţine folosind una dintre varintele de mai jos:

 • în Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, sunaţi la Jobcentre Plus, număr de telefon gratuit 0800 055 6688 sau 0800 023 4888 Textfon
 • în Anglia, Ţara Galilor şi Scoția, pe site-ul Directgov la direct.gov.uk; în Irlanda de Nord, telefonând la Incapacity Benefits Branch la 028 9033 6000 sau linia de anchetă privind beneficiul 0800 243 787, oti prin descărcarea formularului de pe site-ul Direct NI www.nidirect.gov.uk
 • de la clinicile prenatale
 • de la birourile locale Job Centre Plus.

Dovada medicală care nu trebuie să vă lipsească este certificatul dumneavoastră de maternitate (MATB1). Dacă aplicaţi după ce copilul se naşte, va trebui să prezentaţi certificatul de naştere în original.

Puteţi completa formularul şi solicita în orice moment Maternity Aloowance, imediat ce aţi împlinit 26 de săptămâni de sarcină. Dacă aplicaţi mai târziu, după ce se naşte bebeluşul, puteţi obţine indemnizaţia de maternitate retroactiv cu până la trei luni de la data aplicaţiei, dacă aveaţi acest drept înainte de aplicare. Nu contează dacă aţi întârziat aplicaţia.

 

Câte săptămâni primiţi alocaţia de maternitate

Maternity Allowance se poate obţine timp de până la 39 de săptămâni. Cel mai recent se poate obţine după naşterea copilului.

————————————–

De reținut

 

Puteţi primi Statutory Maternity Leave sau Statutory Maternity Pay şi în situaţii excepţionale cum ar fi:

 • dacă bebeluşul se naşte mai devreme decât data stabilită în certificatul de maternitate MATB1;
 • dacă bebeluşul se naşte după începutul săptămânii 24 de sarcină;
 • dacă bebeluşul moare la scurt timp după naştere.

————————————–

 

Obstacole în acordarea alocaţiei de maternitate

Există posibilitatea ca cererea dumneavoastră să nu fie acceptată. Este bine de luat în calcul şi această variantă, mai ales dacă nu aţi completat formularul corect sau dacă nu corespund anumite date. În cazul în care alocaţia de maternitate v-a fost refuzată, puteţi solicita să vi se analizeze din nou aplicaţia sau puteţi face apel. Puteți face asta în termen de o lună de zile de la data deciziei.

În cazul în care nu aveţi dreptul la Statutory Maternity Pay şi nu vă încadraţi nici pentru Maternity Allowance – poate pentru că nu aţi lucrat atât cât se cere, există şansa să fiţi în măsură să solicitaţi alte beneficii în schimb. Dacă sunteţi însărcinată sau aţi avut recent un copil, puteţi solicita Employment and Support Allowance (ESA). Acest lucru va depinde de stadiul sarcinii şi dacă vă puneţi în pericol sănătatea sau puneţi în pericol siguranţa şi sănătatea copilului. În schimb, puteţi solicita Income Support, un beneficiu pentru care aţi putea aplica din momentul în care aţi împlinit 29 de săptămâni de sarcină sau chiar mai devreme, dacă vă aflaţi în incapacitate de muncă din cauza sarcinii. Înainte de acest ajutor, dacă sunteţi capabilă de muncă, aţi putea solicita Jobseeker’s Allowance.

Aici puteţi descărca formularul pentru a aplica pentru Maternity Allowance:

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/362837/ma-print.pdf

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!