CCR, decizie legată de prezidențiabilii „ofițeri acoperiți”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 24 octombrie 2014

presedinte

Curtea Constituțională (CCR) a decis, miercuri, că prezidențiabilii nu trebuie să declare pe proprie răspundere dacă au fost ofițeri sub acoperire. Astfel, CCR a respins sesizarea candidatului independent la Președinție Gheorghe Funar, care a solicitat ca prezidențiabilii să facă o astfel de declarație și să precizeze dacă mai au altă cetățenie în afară de cea română, transmite Digi 24.

Președintele CCR, Augustin Zegrean, declarase miercuri dimineața că instituția pe care o conduce va judeca a doua sesizare depusă de Gheorghe Funar, după ce candidatul independent la Președinție mai făcuse o contestație care îl viza pe Victor Ponta, susținând că premierul încă este ofițer acoperit, astfel încât nu poate intra în cursa pentru Palatul Cotroceni.

Marți, Gheorghe Funar a reclamat la CCR că nu doar Victor Ponta ar fi ofițer sub acoperire, ci încă șapte politicieni care au intrat în cursa pentru Palatul Cotroceni. Printre altele, el a cerut ca persoanele care candidează la alegerile din noiembrie să dea o declarație pe proprie răspundere că nu sunt ofițeri acoperiți și să precizeze dacă au și altă cetățenie în afară de cea română.

Zegrean a lămurit, anterior deciziei CCR, că o declarație a candidaților la prezidențiale referitoare la apartenența la diverse servicii a fost depusă oricum la Biroul Electoral Central (BEC) și că dubla cetățenie nu este o problemă.

 

Ponta poate candida

Noua reclamație a lui Funar vine după ce judecătorii Curții Constituționale au decis, pe 17 octombrie, că președintele PSD Victor Ponta poate candida la alegerile prezidențiale, respingând sesizarea făcută de candidatul independent Gheorghe Funar, după apariția informațiilor că premierul ar fi fost ofițer acoperit al SIE. Ulterior, Augustin Zegrean și judecătorul Daniel Morar, membru CCR, au spus că instituția ar fi trebuit să verifice dacă Victor Ponta este sau nu ofițer acoperit al Serviciului de Informații Externe (SIE).

„Apreciem că sesizarea formulată de Gheorghe Funar (…) era admisibilă. (…) CCR trebuia să solicite SIE datele necesare pentru a stabili dacă Victor Ponta este sau nu cadru activ al acestui serviciu, iar în baza informațiilor, să decidă dacă sunt sau nu întrunite condițiile de eligibilitate pentru acest candidat”, au menționat cei doi membri ai Curții.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!