CCR: Legea Big Brother 3, neconstituțională

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 23 ianuarie 2015

call-center

Magistrații Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit miercuri că Legea securității cibernetice, cunoscută sunt numele de „Legea Big Brother”, este neconstituțională. Magistrații CCR au admis astfel excepția de neconstituționalitate ridicată de liberali, transmit televiziunile de știri. Judecătorii au decis, cu majoritate de voturi, că Legea securității cibernetice este neconstituțională în ansamblul ei, pentru că nu a respectat în totalitate normele de tehnică legislativă, coerență, claritate, previzibilitate, dar și pentru că nu are avizul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, scrie ziare.com.

„Curtea a reținut că întregul act normativ suferă de deficiențe sub aspectul respectării normelor de tehnică legislativă, coerență, claritate, previzibilitate, precum și sub aspectul respectării procedurii legislative, prin lipsa avizului Consiliului Suprem de Apărare a Țării (…)”, se precizează într-un comunicat de presă al CCR remis Mediafax.

De asemenea, CCR a stabilit că mai multe prevederi ale legii sunt neconstituționale, printre care se numără „desemnarea Serviciului Român de Informații ca autoritate națională în domeniul securității cibernetice (art. 10), lipsa garanțiilor legale (autorizarea de către o instanță judecătorească), (…) lipsa reglementării prin lege a criteriilor în funcție de care se realizează selecția infrastructurilor cibernetice de interes național, cât și a modalității prin care se stabilesc acestea”. Decizia magistraților este definitivă și general obligatorie.

Sesizarea referitoare la Legea Big Brother a fost depusă la CCR de către deputații PNL, care au atras atenția asupra faptului că actul normativ restrânge drepturile și libertățile cetățenilor, dacă nu există un aviz judecătoresc pentru interceptarea comunicațiilor.

„Prin această lege, în mod mascat, se restrâng drepturile și libertățile cetățeanului prin permiterea accesului la infrastructura cibernetică și la datele conținute în baza unei simple motivări comunicate de instituțiile abilitate și nominalizate prin lege, fără existența unei aprobări judecătorești, conform Codului de procedură penală și cerințelor adoptate de Curtea Constituțională prin deciziile 440/2014 și 461/2014, deci legea nu este armonizată la cerințele CCR”, se precizează în sesizarea depusă la CCR.

Deputații PNL au contestat legea la CCR pe 23 decembrie, la o săptămână după ce a fost adoptată în unanimitate în plenul Senatului, adică și cu votul favorabil al senatorilor PNL și PDL.

 

Ce problemă ar rezolva Legea Big Brother

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) apreciază că există o formă de discriminare între abonați și utilizatorii de cartele preplătite pentru că aceștia din urmă nu pot fi trași la răspundere de autorități, la nevoie. Opinia CNCD a fost exprimată la cererea Asociației pentru Implementarea Democrației, informează Mediafax.

„Autoritățile statului nu dispun de instrumentele necesare identificării și tragerii la răspundere legală a acelor deținători de cartele pre-pay care utilizează serviciile de telefonie/date/internet cu rea credință, în scopul săvârșirii de infracțiuni grave. Situația existentă între cele două categorii constituie o formă de discriminare”, se arată în comunicatul CNCD.

Punctul de vedere al CNCD se bazează pe informațiile primite de la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal și de la operatorii de telefonie mobilă.

În contextul atacului terorist de la Paris, Grupul interministerial strategic pentru prevenirea și combaterea macrocriminalității a decis să repună pe agenda Guvernului și a Parlamentului așa-numita Lege Big Brother și Legea privind cartelele preplătite. Cunoscută drept Legea Big Brother, Legea 82/2012 prevede obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă și mobilă și de internet să rețină, timp de șase luni, anumite date ale abonaților, urmând ca acestea să poată fi trimise la cerere autorităților din domeniul siguranței naționale în cazul anchetării unor infracțiuni grave.

Curtea Constituțională a decis, în 8 iulie 2014, că Legea Big Brother este neconstituțională. În 16 septembrie 2014, legea a fost declarată neconstituțională în ansamblu de către Curtea Constituțională.

Legea cartelelor pre-pay prevede că cei care dețin o cartelă telefonică și cei care urmează să achiziționeze astfel de cartele trebuie să furnizeze operatorului de telefonie datele de identitate, începând din 2015. De asemenea, legea obligă persoanele care doresc să se conecteze la rețelele de internet publice să se legitimeze.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!