CCR: „Legea descentralizarii, neconstitutionala”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 20 ianuarie 2014

Curtea Constitutionala a decis, vineri, ca Legea descentralizarii este neconstitutionala, judecatorii acceptand o parte din argumentele invocate in sesizarea depusa de parlamentarii Opozitiei. Legea se va intoarce in Parlament pentru a fi pusa in acord cu motivatia CCR, dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial. Conform comunicatului remis presei de CCR, decizia a fost luata in unanimitate.

Legea descentralizarii a fost adoptata prin angajarea raspunderii de catre Guvern in noiembrie 2013. PDL a sesizat Curtea Constitutionala atat cu privire la modalitatea de adoptare a legii, cat si la unele prevederi. Initial, CCR trebuia sa ia o decizie in 11 decembrie, dar discutarea subiectului s-a amanat pentru ca dosarul contine nu mai putin de 4.000 de pagini de documente. De altfel, presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat ca Legea descentralizarii a fost cel mai voluminos dosar pe care Curtea Constitutionala l-a avut in lucru.

In sesizarea depusa de parlamentarii PDL se arata, printre altele, ca „proiectul incalca articolul care consacra unitatea statului roman (…), legea permite transferul de proprietate intre unitatile administrativ-teritoriale fara hotarare de Guvern (…) legea incalca principiile fundamentale ale descentralizarii si principiile constitutionale in ce priveste purtatorii autonomiei locale, care sunt consiliile locale si primarii”.

De coordonarea procesului redactarii si adoptarii acestei legi s-a ocupat vicepremierul Liviu Dragnea (PSD). Conform datelor prezentate de acesta, in urma acestui proces, aproximativ 14.000 de oameni urmau sa lucreze in institutiile descentralizate, fiind preluati din subordinea ministerelor si intrand in subordinea autoritatilor locale. Descentralizarea va presupune si transferul a circa 2.000 de imobile din domeniul public al statului in domeniul public al unitatilor teritoriale. 

Putere vs. Opozitie

Deputatul UNPR, Eugen Nicolicea, s-a aratat increzator ca legea va intra, totusi, in vigoare, cu cateva modificari. El a declarat la postul B1TV ca odata inlaturate cateva articole sau altele puse de acord cu ce au decis judecatorii CCR, legea devine constitutionala.

De partea cealalta a baricadei politice, prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu a catalogat decizia de astazi a CCR drept o „victorie politica” in conditiile in care este intoarsa la Parlament „o lege care ar fi produs o mare dezorganizare”. „Trebuie pornit de la zero, in baza unui dialog politic cu Opozitia”, a mai sustinut fostul ministru al justitiei, exprimandu-si convingerea ca trebuie parcurse mai multe etape pentru a se asigura functionalitatea institutiilor descentralizate si resursele de care acestea au nevoie, si abia in etapa finala sa se treaca la regionalizarea reala.


Etichete: , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!