CCR: „Legea incompatibilității e constituțională”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 19 decembrie 2014

Judecătorii Curții Constituționale au respins sesizările privind articolul referitor la incompatibilitatea aleșilor locali, ca neîntemeiate, astfel că o decizie în cazul primarilor incompatibili urmează să fie luată de Înalta Curte. Magistrații CCR au reluat, marți, dezbaterile cu privire la articolul din Legea 161/2003 în baza căruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulți aleși locali, între care și pe președintele ales, Klaus Iohannis. De altfel, acesta va ajunge în fața instanței pe 14 ianuarie, amintește Digi 24.

Judecătorii CCR au amânat, de mai multe ori, luarea unei decizii în legătură cu Legea incompatibilității. Pronunțarea asupra legii a fost amânată, în urmă cu o săptămână, din cauza faptului că, la ședință, nu au participat toți magistrații care au luat parte, anterior, la discuțiile în jurul cazurilor de incompatibilitate.

Președintele ales Klaus Iohannis a fost acuzat de ANI, în aprilie 2013, că s-a aflat în incompatibilitate, deoarece începând din august 2010 a fost și primar al Sibiului, și reprezentantul orașului în Adunarea Generală a Acționarilor SC Apă Canal SA Sibiu, iar din aprilie 2009, la SC Piețe SA. Iohannis a câștigat procesul intentat ANI la Curtea de Apel Alba Iulia, care a dispus anularea deciziei. ANI a contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a admis cererea agenției.  

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!