CCR: Legea prepay doar cu buletinul, neconstituțională

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 septembrie 2014

Judecătorii Curții Constituționale au decis, marți, că legea cartelelor preplătite (prepay) este neconstituțională. Sesizarea la CCR a fost făcută de Avocatul Poporului, informează Digi 24.

Camera Deputaților a adoptat în 2 iulie această inițiativă legislativă, care ar fi obligat deținătorii de cartele telefonice preplătite să își prezinte datele personale de identificare operatorilor de telefonie. În caz contrar, numărul de telefon ar fi fost anulat. Legea ar fi intrat în vigoare la 1 ianuarie 2015, însă le-ar fi permis utilizatorilor să furnizeze informațiile respective până la începutul lui 2016. Totodată, persoanele care ar fi achiziționat o cartelă nouă erau obligați, la rândul lor, să prezinte un act de identitate pentru a primi cartelă. În ceea ce privește firmele, acestea ar fi trebuit să prezinte documentele de constituire a societății.

CCR a decis în această vară și că Legea privind stocarea datelor personale, supranumită și Legea „Big Brother”, este neconstituțională.

În sesizarea înaintată CCR, Avocatul Poporului a arătat că această lege nu prevede garanții suficiente care să permită asigurarea unei protecții eficiente a datelor față de riscurile de abuz, precum și față de orice accesare și utilizare ilicită a datelor cu caracter personal. Mai mult, ea nu reglementează criteriile obiective de stabilire a duratei stocării datelor cu caracter personal.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!