CCR: „Să redefinim abuzul în serviciu”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 17 iunie 2016

Curtea Constituțională a decis că abuzul în serviciu rămâne în Codul Penal, dar va trebui redefinit.

După ce Curtea își va motiva public decizia, aceasta va trebui pusă în aplicare de Parlament sau de Guvern în termen de 45 de zile. Concret, vor trebui să fie modificate anumite prevederi din Codul Penal.

La sfârșitul lunii trecute, CCR nu a reușit să ajungă la o concluzie, după opt ore de dezbateri și a cerut Parchetului General o situație privind dosarele instrumentate care se referă la abuzul în serviciu. După cum a explicat șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, în prezent se află la DNA 7.200 de dosare, peste 3.000 dintre ele au ca obiect abuzul în serviciu, a explicat procurorul șef al DNA. Prin urmare, a spus Kovesi, „procurorii vor fi nevoiți să închidă aceste dosare”, iar prejudiciul nu va mai putea fi recuperat. „Prejudiciul se ridică la 620 de milioane de euro numai din dosarele instrumentate anul trecut”, a subliniat procurorul șef al DNA.

Printre cei cercetați sau condamnați pentru comiterea acestei fapte se numără Marian Vanghelie, George Scripcaru, Titus Corlățean, Elena Udrea, Gabriel Oprea, Cristian Popescu Piedone, Nicușor Constantinescu, mai mulți deputați sau președinți de consilii județene.

Cei care au făcut sesizări au susținut faptul că noțiunea de „abuz în serviciu” este neclar definită în Codul Penal, astfel încât este dificil de judecat care sunt elementele constitutive ale infracțiunii. Articolul contestat din Codul Penal prevede că „fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!