CCR: Votul 2 în cazul Șova, constituțional

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 26 iunie 2015

Curtea Constituțională a decis, miercuri, că al doilea vot dat de Senat în cazul cererii DNA de arestare preventivă a senatorului PSD Dan Șova a fost unul constituțional, au declarat surse citate de televiziunile de știri. Dan Șova nu a putut fi prezentat instanței pentru a fi arestat preventiv, Senatul respingând cererea de ridicare a imunității, iar procurorii dispunând măsura controlului judiciar.

La începutul lunii iunie, Senatul a votat a doua oară cererea de ridicare a imunității lui Dan Șova în dosarul Turceni-Rovinari, după ce prima hotărâre a Senatului fusese declarată neconstituțională. PNL a contestat și a doua hotărâre la Curte, reclamând faptul că nu mai trebuia dat un vot de către Senat, doar reinterpretat cel dat prima oară, în acord cu Constituția. De data aceasta au fost 72 de voturi împotrivă, 66 pentru și două anulate, Șova rămânând astfel cu imunitatea.

Pe 25 martie, la votul din plenul Senatului, dintre cele 151 de voturi exprimate au existat 79 de opțiuni pentru, 67 împotrivă, iar cinci dintre voturi au fost anulate, însă s-a invocat o lipsă de majoritate absolută, așa că rezultatul nu a fost luat în considerare.

CCR a arătat, în luna aprilie, că hotărârea inițială a Senatului de respingere a solicitării DNA a fost neconstituțională. Chiar dacă numărul senatorilor care au votat în favoarea arestării preventive depășea pragul cerut de Constituție, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a decis contrariul, aplicând prevederile regulamentului Senatului, neconstituțional la acea dată, modificat între timp. Ulterior, și după votul din 2 iunie, PNL a anunțat că va ataca la CCR votul din Senat în cazul Dan Șova, ceea ce s-a întâmplat pe 8 iunie.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!