Ce aduce 2015 în România: Creşterea salariului minim. Amenzi mai mari

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 9 ianuarie 2015

receptie hotel_1

Noul an a adus, încă din prima zi, creşterea salariului minim, un preţ ceva mai mare la energie şi majorarea amenzilor de circulaţie. 2015 a venit, însă, și cu o cotă TVA mai mică în turism şi un impozit redus aplicat companiilor pentru construcţiile speciale.

Încă de la prima oră a noului an şi imediat după izbucnirea artificiilor, populaţia a început să plătească pentru electricitate un cost mai mare, potrivit Mediafax. Preţul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat crește cu 0,26%, ca urmare a majorării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora.

La rândul lor, tot încă din prima zi a anului, şoferii care încalcă regulile plătesc amenzi de circulaţie mai mari, ca efect al majorării salariului minim pe economie, indicator la care este raportat.
Salariul minim brut pe economie urcă de la 900 lei la 975 de lei, iar această majorare antrenează automat şi creşterea cuantumului amenzilor rutiere, în condiţiile în care un punct-amendă reprezintă 10% din salariul minim.

Nivelul accizelor va fi exprimat în lei, nu în euro ca până acum, soluţie găsită de Guvern pentru a nu pierde bani raportându-se în continuare la cursul în scădere al Băncii Centrale Europene. În plus, impozitul pe construcţii speciale impuse companiilor, introdus în 2014, va fi redus de la 1,5% la 1% din valoarea construcţiilor existente în patrimoniul acestora.

Asiguratorii, însă, vor plăti mai mult la Fondul de garantare a asiguraţilor. Contribuţia impusă acestora crește de la 0,8% la 1% din primele încasate în cazul asigurărilor generale şi de la 0,3% la 0,4% din volumul încasărilor din prime pentru companiile care practică asigurări de viaţă.

Taxe mai mici pentru piața de capital

În schimb, din ianuarie, Autoritatea de Supraveghere Financiară reduce mai multe taxe şi cote aplicate pieţei de capital şi fondurilor de pensii, inclusiv cota din contribuţiile brute încasate de fondurile de pensii administrate privat, precum şi a cotelor aplicate ofertelor publice de vânzare şi cumpărare. Toate aceste modificări vor putea fi introduse în bilanţul contabil de către companii pe baza unei noi legi a contabilităţii, care este aplicată tot de la 1 ianuarie 2015. Una dintre modificări este aceea că toate persoanele juridice române vor putea utiliza un exerciţiu financiar diferit de anul calendaristic, nu doar firmele afiliate unor persoane juridice străine.

Noul sistem de contabilitate ar putea să reamintească Guvernului că, de la 1 ianuarie 2015, au început să curgă penalităţi de 0,1% pe zi atât timp cât statul nu plăteşte tranşa de 50 milioane de lei pentru licenţe Microsoft. Aceasta trebuia achitată până la finele lunii octombrie, dar este întârziată deoarece autorităţile verifică achiziţia prin prisma unor eventuale nereguli, mai scrie Mediafax.

Tot în sistemul contabil sunt introduse cota redusă de TVA, de 9%, pentru serviciile din turism care includ minim cazare, şi noile reguli de taxare cu TVA a serviciilor electronice, de telecomunicaţii, de radiodifuziune şi televiziune prestate către consumatori, care stabilesc că furnizorii de servicii vor fi obligaţi să colecteze TVA din fiecare stat membru în care au consumatori. Până în prezent, vânzările de bunuri erau taxate cu valoarea TVA din ţara cumpărătorului, în timp ce vânzările de servicii erau taxate cu valoarea TVA din ţara vânzătorului, însă de la 1 ianuarie este luată în calcul valoarea TVA din ţara cumpărătorului.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!