Ce ai face cu 100.000 de lire?!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, UK la bani mărunţi pe data 23 decembrie 2015

ce ai face cu 100.000 lire sterline

Nu există persoană pe această lume care să nu fi visat măcar o dată în viață la cum ar fi dacă ar câștiga o uriașă sumă de bani. Fiecare dintre noi are în minte prioritățile și direcția spre care s-ar îndrepta soarta, dacă peste noapte am intra într-o cu totul altă lume – o lume lipsită de grija banului! De la o naționalitate la alta însă, țelurile sunt destul de diferite…

 

„Ce ai face dacă ai câștiga 100.000 de lire sterline?!”

Am adresat această întrebare unor români, englezi, bulgari și polonezi. Crescuți cu mentalitatea „să-mi fac un rost în viață”, răspunsurile românilor au fost unele cât se poate de realiste. Fiind vorba despre persoane care au venit în Regatul Unit al Marii Britanii în căutarea unui trai mai bun, fiind astfel nevoite să își părăsească familia și prietenii, majoritatea românilor ne-au dezvăluit că s-ar întoarce acasă imediat ce le-ar pica în mână această sumă de bani. Cu toții au pus pe primul plan construirea sau cumpărarea unei locuințe.

 

Visul românului: să-și cumpere o casă

„M-am gândit și încă mă mai gândesc la cum s-ar schimba viața mea dacă ar fi să câștig o sumă mare de bani. Sunt realistă și îmi dau seama că acest lucru este practic imposibil, dar speranța moare ultima, nu?”, spune râzând Anca, o româncă de loc din Bacău venită la muncă în UK, în urmă cu doi ani.

 Ea recunoaște că dacă ar fi să câștige acești bani, ar avea planurile deja făcute. „Pe primul loc ar fi cumpărarea unei case. M-am săturat de stat în chirie, în Anglia, sau de stat cu părinții, așa cum se întâmpla în România. Nu cred că este un sentiment mai plăcut decât să știi că ai un loc al tău, o casă a cărei uși tu să o închizi, tu să o deschizi. În situația actuală din țara noastră este imposibil să îți cumperi o locuință din salariul pe care îl primești lunar. Singura posibilitate este să te bagi dator la bănci pe zeci de ani, dar asta chiar nu este o idee prea bună. Până când o să primesc acel câștig la care visez încă de mică, sper să realizez ceva în viață cu banii pe care îi câștig în Anglia. Dacă reușesc să îmi cumpăr o locuință și să pun pe picioare o afacere din care să obțin venituri medii, mă voi considera un om împlinit”, a mai declarat tânăra în vârstă de 25 de ani care acum locuiește într-un mic oraș englezesc din apropiere de Manchester.

Fie că am stat de vorbă cu femei, fie că am stat de vorbă cu bărbați, românii s-au dovedit a fi cu spirit de afacerist, chiar dacă au recunoscut că nu au experiență în domeniu.

Dragoș, Târgu Jiu, Gorj: „Dacă mâine aș avea în cont 100.000 de lire, aș lua primul zbor spre România! Acolo mi-aș construi casa visurilor mele. Nu aș alege un oraș mare, ci m-aș întoarce în orașul meu natal, Târgu Jiu, pentru a putea fi alături de familia și prietenii care îmi lipsesc acum. O parte din bani i-aș investi într-un lanț de pub-uri. Aș păstra bani și la bancă, pentru că în România există șanse destul de mari să falimentezi mai repede decât ai fi visat vreodată și atunci ce aș face?! Ar trebui să mă întorc în Anglia să îmi câștig existența.”

Mihaela, Constanța: „Mi-aș construi o casă în România, să am unde să locuiesc atunci când merg acasă și mi-aș pune pe picioare o afacere în Anglia. Cred că am șanse mai mari să fac bani în UK decât în România. Acolo riști să pierzi toată investiția, să nu te alegi cu nimic după ce ai băgat o grămadă de bani într-o afacere ce părea profitabilă, teoretic.”

Laura, Gorj: „Dacă aș avea această sumă de bani, aș călători puțin, pentru că mereu mi-am dorit să cunosc oameni noi și culturi diferite de a noastră. Fiind vorba despre bani nemunciți, câștigați peste noapte datorită norocului, cred că aș încerca să ajut pe cei cu care soarta nu a fost prea darnică. Întotdeauna mi-am dorit să pun bazele unei fundații caritabile și cred asta aș face, dacă așa avea posibilități materiale. Sper ca într-o zi să câștig acești bani sau chiar mai mulți, de ce nu?! Proiecte există, cu banii stăm mai prost!”

 

Polonezii și bulgarii vor afaceri la ei acasă

Vecini cu noi, bulgarii au dovedit că au planuri asemănătoare cu ale românilor în cazul în care, peste noapte, ar deveni posesorii unei sume importante de bani.

„Toți acești bani i-aș investi în Bulgaria! Într-o casă frumoasă, într-o mașină scumpă și într-o afacere profitabilă. Câștigarea unui mare premiu ar fi pentru mine oportunitatea de a pleca din Anglia, de a mă întoarce acasă. La fel ca toți ceilalți străini din UK, am venit aici pentru că se câștigă foarte bine, dar nu este deloc ușor să stai departe de țara ta. În plus, eu nu mă împac deloc bine cu această vreme ploioasă din Regatul Unit al Marii Britanii!”, a precizat Viktoria, o tânără din capitala Bulgariei care de aproape doi ani muncește într-un depozit din Crewe, oraș ce aparține comitatului Cheshire.

Planuri aproximativ asemănătoare au și polonezii. Aflați la muncă în UK de câțiva ani, gândul lor rămâne acela de a se întoarce acasă, cu o condiție însă: să aibă destui bani în conturi cât să nu ducă grija zilei de mâine.

Piotr, Polonia: „Din această sumă, 100.000 de lire sterline, cea mai mare parte aș depune-o la bancă, din dobândă poți duce un trai lipsit de griji în țara mea. Aș investi și într-o mașină scumpă, una pe care cu siguranță nu mi-o pot permite din muncă cinstită nici în Polonia, dar nici în Anglia. Cu un asemenea cont în bancă ar fi și păcat să nu te distrezi puțin, așa că vreo 20.000 de lire i-aș sparge pe vacanțe și petreceri cu prietenii.”

Cu spirit aventurier și obișnuiți să trăiască bine în prezent, fără a pune problema zilei de mâine, englezii au recunoscut că „ar sparge” acești bani pe distracții.

 

Visul englezului: să călătorească și să se distreze

John: „Ce gând frumos! Mai mult ca sigur cu ei aș plăti o croazieră în jurul Caraibelor, de vreo 10-15 ani. Ar fi frumos să scap de vremea rece și umedă din Anglia.”

Mark: „Dacă aș muri cu această sumă în posesie, mi s-ar lua din ea 40%, deci aș încerca să o cheltuiesc. De exemplu, pentru un pachet turistic de 20 de zile din St. Petersburg în Vladivostok, folosind căile ferate trans-siberiene, scoți din buzunar aproximativ 8.000 de lire all-inclusive. De altfel, este chiar dificil să cheltuiești 100.000 de lire. Ceea ce mi-aș dori cu adevărat este să cumpăr toată lumea, dar pentru asta am nevoie de mai mulți bani!”

Paul: „Cred că soția îi va cheltui în șase luni, deci nu are rost să îi plănuim, dar ideal ar fi să-i păstrez.”

Lisa: „Aș păstra 20.000 de lire într-un fond pentru vacanțe pentru a-i folosi în următorii patru ani, restul i-aș depune la bancă.”

Tina: „Probabil mi-aș lăsa jobul și aș călători timp de câteva luni. Asta sigur m-ar ușura de câteva mii de lire. De restul banilor m-aș asigura că mă pot pensiona mai devreme decât am plănuit.”

 

Unii englezi și-ar investi câștigul într-o locuință

Cei mai mulți englezi își petrec toată viața în case închiriate. Unii dintre ei apelează la ajutorul băncilor pentru a putea avea o locuință a lor. Ratele le dau mari bătăi de cap și nu puțini sunt cei care renunță la casele cumpărate inițial. Prin urmare, atunci când vine vorba de a câștiga o sumă considerabilă de bani, sunt și englezi care susțin că ar investi într-o casă.

Peter: „Cred că i-aș împărți în trei: 20.000 de lire bani de distracție (aș pleca în una sau două vacanțe de lux, de fapt cred că probabil poți să mergi în patru astfel de vacanțe din suma aceasta), 50.000 i-aș pune la o ipotecă, iar ceilalți 30.000 i-aș investi într-o afacere.”

Karen: „Mi-aș cumpăra un apartament ca să nu mai plătesc chirie.”

Lyndon: „Aș folosi banii pentru depozitul bancar în vederea cumpărării unei case, deși probabil nici așa nu mi-aș permite o locuință în zona în care stau acum. L-aș întreba, probabil, pe landlordul meu dacă îmi vinde casa în care locuiesc momentan.”

James: „Aș investi într-o proprietate în Spania.”

Sunt și englezi care de banii câștigați ar avea grijă să beneficieze și animalele de companie.

Andy: „Aș cumpăra o casă uriașă pentru pisica mea, o sticlă de Johnny Walker Blue și o chitară foarte scumpă. Mi-aș lua o rulotă și mi-aș comanda mâncare indiană pentru tot restul vieții.”

Alții ar vrea să îmbine pasiunea cu dorința de a-i ajuta pe cei aflați la nevoie:

Dave: „M-aș înscrie la lecții de zbor, iar apoi mi-aș cumpăra un avion Spitfire sau Vulcan. Apoi aș face zboruri probono pentru voluntari care transportă organe și sânge în lume.”

Chiar dacă au avut norocul să se nască într-o țară unde se câștigă bine, englezii recunosc faptul că este foarte greu să pui un ban deoparte, iar ideea de a câștiga, peste noapte, o sumă fabuloasă rămâne pentru toți un vis.

Tara: „Eu am aproape 100.000 de lire economisiți și nu sunt așa de încântată de ei, pentru că i-am strâns cu greu, muncind până la epuizare în ultimii 8-9 ani, dar presupun că dacă aș câștiga încă pe atât dintr-un foc, probabil aș fi șocată știind cât de greu i-am strâns pe primii. Aș investi 80.000, iar cu restul aș călători în jurul lumii.”

Articol realizat de Loredana Petrescu


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!