Ce ai zice de o carieră în poliţie?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Justiție / Poliţie, Muncă pe data 14 iulie 2016

uk_ofiteri politie

Cu salarii pornind de la £23.000 anual plus alte beneficii, flexibilitate şi posibilitate de overtime, o carieră stabilă de ofiţer de poliţie poate fi tentantă pentru românii stabiliţi în Marea Britanie. Doar că e nevoie de oamenii potriviţi.

 

Ce face un poliţist?

Este o activitate variată. În mare parte este birocraţie, însă există şi momente de pericol, agitaţie sau compasiune. Cele mai multe provocări vor fi mentale şi nu fizice, fiind importantă înţelegerea comportamentului uman, însă uneori abilitatea fizică şi reacţiile rapide se vor impune, viaţa poliţistului şi a celor din jur putând fi ameninţate.

Ai putea lucra ca ofiţer în uniformă care patrulează pe jos sau cu maşina. Sau ai putea lucra la secţia de poliţie. Fişa postului ar putea include:

 • a răspunde la apelurile de ajutor ale publicului;
 • investigarea crimelor, a infracţiunilor şi arestarea suspecţilor sau a făptaşilor;
 • intervievarea martorilor şi a suspecţilor, pregătirea rapoartelor infracţiunii şi obţinerea declaraţiilor de la cei implicaţi;
 • căutarea persoanelor pierdute;
 • a da mărturie la tribunal;
 • a te prezenta la accidente şi incendii;
 • responsabilităţi legate de custodie;
 • munca la recepţia secţiei de poliţie, în relaţia cu publicul;
 • contactul cu ofiţerii de pe teren, din camera de comunicare;
 • menţinerea ordinii la evenimente publice, concerte şi demonstraţii;
 • vizitarea şcolilor pentru a vorbi elevilor.

 

Câştigul şi avantajele

Ofiţerii de poliţie primesc salarii destul de bune şi sunt suplimentate de pachete de beneficii. Câştigul poate varia în funcţie de serviciul de poliţie la care ajungi să intri, dar, în general, începe de la £23.000 pe an şi creşte cu fiecare an de experienţă, până undeva la £37.000. Un sergent poate câştiga până la £41.000 pe an, iar un inspector până la £50.000.

În Londra, veniturile sunt un pic mai mari, iar cifrele de mai sus nu includ orele de muncă peste program.

În poliţie există oportunităţi numeroase de promovare, în timp ce ai fi acoperit inclusiv de un plan de pensie excelent, ai beneficia de un minimum de 23 de zile libere pe an şi ai fi plătit în zilele în care nu te-ai prezenta la muncă pe caz de boală.

 

Cine poate aplica?

Oricine, între 18 şi 60 de ani, poate aplica pentru un post în poliţie, fie că face parte dintr-o pătură socială anume sau este reprezentant al vreunei comunităţi etnice. Toţi candidaţii vor trebui să treacă printr-o perioadă de probă de doi ani.

Recrutarea ofiţerilor de poliţie este făcută de fiecare serviciu de poliţie în parte (intră pe www.police.uk pentru a vedea lista întreagă a celor peste 50 de servicii de poliţie), iar cerinţele lor pot varia. În general însă, va trebui să fi locuit în Marea Britanie în ultimii trei ani, să fii major şi să treci cu brio verificarea cazierului. Cetăţenii români pot aplica şi ei chiar dacă nu au rezidenţă permanentă.

Nu vei putea aplica pentru mai multe servicii de poliţie concomitent, iar dacă răspunsul este negativ va trebui să aştepţi cel puţin şase luni de zile înainte de a reaplica.

 

Cerinţe minime

Serviciile de poliţie caută persoane care:

 • sunt cinstite, încrezătoare în propriile forţe, au o conştiinţă socială şi o atitudine responsabilă;
 • posedă abilitatea de a analiza o situaţie, de a reacţiona rapid şi de a trece la acţiune;
 • au răbdare şi sunt insistenţi;
 • au abilitatea de a rămâne calmi chiar şi în situaţii tensionate;
 • pot lucra atât singuri, cât şi în echipă;
 • au curaj, bun simţ şi pot lua singuri iniţiativa;
 • sunt în formă fizică bună;
 • au aptitudini de comunicare orală şi în scris peste medie;
 • sunt toleranţi şi respectuoşi cu publicul;
 • sunt disciplinaţi;
 • au abilitatea de a da şi de a urma instrucţiuni;
 • au o bună cunoaştere a legislaţiei.

 

Pregătirea la locul de muncă

În cei doi ani de probă, ofiţerul de poliţie va urma un program de pregătire – Initial Police Learning and Development Practice (IDLDP), împărţit în patru etape. IDLDP-ul trece prin abilităţile necesare unui ofiţer de poliţie, legislaţie, metodele de investigaţie, parteneriatele cu comunitatea locală şi standardele profesionale. Pe parcursul pregătirii vor fi numeroase examinări.

După ce vei deveni ofiţer de poliţie te vei putea specializa în CID, fraudă sau trafic, droguri sau arme de foc, contraterorism, sprijin aerian sau căutări subacvatice, în lucrul cu câini specializaţi sau cu cai ai poliţiei. Fiecare din aceste servicii are propriul proces de selecţie şi competiţia pentru astfel de locuri este destul de acerbă.

 

Testul de fitness şi sănătatea

Va trebui să ai o condiţie fizică destul de bună şi să fii sănătos pentru a fi acceptat de oricare serviciu de poliţie.

Pentru că este de aşteptat ca un poliţist să poată alerga pe o anume distanţă, testul va face o verificare a puterii dinamice în sala de forţă, precum şi a anduranţei. Dacă nu vei trece testul, îl vei putea relua de încă trei ori cel mult.

 

Orele de lucru şi condiţiile

În mod normal, vei lucra 40 de ore pe săptămână, pe ture, ceea ce înseamnă că ai putea fi chemat la datorie noaptea, în weekend-uri sau în zilele libere naţionale. Există şi posibilitatea de a lucra overtime sau poţi cere să lucrezi doar part time.

Cea mai mare parte a timpului ţi-o vei petrece afară, mergând pe jos, cu maşina de poliţie sau pe o motocicletă, însă vei avea de lucru şi la secţia de poliţie, la tribunale sau la sediile afacerilor locale.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

9 pareri la “Ce ai zice de o carieră în poliţie?”

 1. Iova Florin Ovidiu Spune:

  Buna sînt Român dar locuiesc în Germania de un an si doresc sa ajung în Marea Britanie să lucrez în domeniul Politiei. Vă mulțumesc.

 2. lucian Spune:

  Trebuie sa ai cetățenie britanica. Nu mai dezinformați.

 3. Gologan Radu Adrian Spune:

  Vreau sa aplic pentru ofițer de poliție .Va mulțumesc..

 4. dumitre Spune:

  buna dimineata ….sant pregatit de postu asta …..sant antrenat de asa ceva ……..sant interesat sa muncesc in cadrul politiei

 5. Sunt roman locuiesc in Birmingham Spune:

  As vrea sa intru in politie ptr ami schimba reputia si ptr ami face un viitor mai bun va multumesc

 6. Ovidiu Spune:

  Nu sunteti acceptati decat daca sunteti cetateni britanici.

 7. Lupu Maria Spune:
 8. Lupu Maria Spune:

  As dori să intru la academia de plolitie în uk .am 51 de ani se poate ?

 9. Florin Spune:

  Romania .i want to work like, politai in uk

Spune-ti si tu parerea!