Ce aşteaptă românii de la ziua de 16 noiembrie

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 7 noiembrie 2014

Londra_alegeri presedinte 2014_sectie vot Brent_colaj1

Nu vor pleca până nu vor vota! Fie că vor merge cu noaptea în cap la secţiile de votare, fie că nu vor dormi deloc în noaptea dinaintea alegerilor, românii din Londra sunt hotărâţi ca pe 16 noiembrie să îşi exercite dreptul ce le-a fost încălcat în primul tur al alegerilor prezidenţiale. Mai în glumă, mai în serios, ei spun că sunt în stare să se instaleze cu cortul sau cu scăunelul şi ziarul în faţa secţiilor de votare, doar ca să fie singuri că situaţia nu se va repeta.

 

„Eu pe vremea lui Ceauşescu nu am mers niciodată la cozile acelea istorice, de la două noaptea, cu scăunelul şi cu ziarul. Dar acum cred că merg! Mă duc foarte frumos şi mă aşez acolo. Dacă unii stau la coadă la Harrods, eu de ce să nu mă duc cu noaptea în cap pentru destinul patriei. Îmi iau frumos un scăunel şi stau acolo dis-de-dimineaţă, pentru că vreau să votez. Pur şi simplu, vreau să votez! Dacă se va repeta situaţia, cred că va trebui să se anuleze toate voturile. De câte ori am votat pentru Marea Britanie, a fost ok. Aici uşile se închid la ora 10. Eu am mers de fiecare dată la vot, la zece fără un sfert. Lucrurile s-au derulat foarte frumos. Mereu am votat în linişte, relaxată. A fost un vot decent. Până acum, acelaşi lucru l-am întâlnit şi când am votat pentru România, la Ambasadă sau la Consulat. Nu ştiu ce s-a întâmplat acum, dar nu a fost bine. Nu se poate ca mii de oameni să rămână cu dorinţa de a vota, după atâtea ore de frig. Ne ţineam de frig unii la alţii, am ajuns să stăm spate în spate ca să nu ne fie frig. Nu cred că aşa ceva se va repeta şi pe 16 noiembrie.”

Erna Herteliu

 

„Ar fi culmea să se repete întreaga nebunie şi pe 16, deşi nu cred. Ar ieşi rău de tot, cred că s-ar anula toate voturile şi s-ar repeta alegerile. Totuşi, să fim optimişti şi să sperăm că vom vota cu toţii. Eu, personal, voi merge de dimineaţă la vot. La ora 7 dimineaţa voi fi acolo. Am auzit că cei care au fost până la orele prânzului au stat la coadă câteva zeci de minute. Deci, acolo voi fi prima.”

Alexandra

 

„Ar fi prea penibil să se repete situaţia. Ar fi de râsu’ plânsu’. Acum toţi cunosc care au fost problemele pe care le-au întâmpinat românii din diaspora. Şi cei din ţară şi cei din Londra. Deci, nu mai au scuze şi nici nu mai pot da vina unii pe alţii. Am înţeles că pe 16 vor fi mai multe secţii de votare, mai mulţi membri de comisie, mai multe ştampile. Important este ca toţi cei care vor veni la vot să voteze. Să nu se mai stea cu orele la coadă şi totul să se desfăşoare normal. Pentru că este mai mult decât evident că ceva a fost anormal. Cred că singura soluţie este să mergem la vot mult mai devreme. Poate la primele ore ale dimineţii. Acum sper că nu va veni toată lumea la primele ore ale dimineţii… şi astfel iar să aşteptăm.”

Raluca

 

„Nimeni nu mai vrea să stea ore în şir la coadă. Să sperăm că vom primi şi noi o doză de respect. Atât vrem. Nu ştiu unde o să merg la vot de data asta, dar nu cred că va mai fi ICR. Poate la Consulat. Să vedem. Nici nu mă gândesc să nu votez.”

Maria

 

„Pe 2 noiembrie, la ora 23, când ne-am dat seama că suntem complet ignoraţi şi nu ne bagă nimeni în seamă, că urlăm şi plângem degeaba, ne-am decis să completăm plângeri penale şi să venim data viitoare de la 7 dimineaţa pentru a fi siguri că reuşim să votăm. Sperăm să fim mai puternici data viitoare. Sunt bucuroasă că am fost uniţi. Doamne ajută! Pe 16 noiembrie dimineaţă, vom merge cu toţii, votăm, apoi mergem la biserică. Sper să nu se repete situaţia, pentru că va ieşi urât. Nu este normal să fim bătaie de joc.”

Maria Cristiana Mărcuş

 

 

„Mă gândeam că mai degrabă mă urcam în maşină şi mergeam la Brighton. M-am uitat pe internet şi am văzut că se putea vota şi acolo şi mă gândeam că mai bine mergeam acolo. Făceam 45 de minute până la Brighton şi nu cred că acolo era atât de aglomerat. Eu am reuşit să votez printre ultimii. Când s-au închis uşile, mai erau cel puţin 1.000 de oameni care nu votaseră. A fost bătaie de joc. Dacă situaţia se va repeta, deşi nu cred, mă gândesc să procedez ca la lansare de IPhone 6. Mă pun cu cortul în faţa ICR-ului.”

Cristian Tărcatu

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!