Ce atribuţii are preşedintele

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 7 noiembrie 2014

Întrecerea în promisiuni a candidaților pentru fotoliul de la Cotroceni ridică o întrebare: Care sunt de fapt atribuţiile exacte ale președintelui României, prevăzute în Constituţie?

Mandatul preşedintelui României este de 5 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului. În timpul mandatului, preşedintele României nu poate fi membru al unui partid, nu poate îndeplini nicio altă funcţie publică sau privată şi se bucură de imunitate. Este comandantul forţelor armate şi preşedinte al CSAT, desemnează candidatul pentru funcţia de prim-ministru, are atribuţia dizolvării Parlamentului şi poate convoca referendum pe probleme de interes naţional. Reprezintă statul român şi e garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale.

Veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate.

Poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă. Preşedintele României poate lua parte la şedinţele Guvernului în care se dezbat probleme de interes naţional privind politica externă, apărarea ţării, asigurarea ordinii publice.

Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice. Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă preşedintele României.

Este comandantul forţelor armate şi poate declara, cu aprobarea prealabilă a Parlamentului, mobilizarea parţială sau totală a forţelor armate.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!