Ce boli poţi lua de la ştrand?

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 10 iulie 2014

swimming pool_site

Un număr mare de persoane se prezintă la medic cu ciuperca piciorului şi onicomicoză luate, în cele mai multe dintre cazuri, de la piscină sau de la ştrand. Suprafeţele contaminate sunt, cel mai adesea, grătarul de la duş sau marginea piscinei. Netratată, micoza se poate extinde şi la unghii. În acest caz, tratamentele locale nu mai sunt eficiente, fiind necesare antimicotice pe cale orală. Ciuperca piciorului şi onicomicoza nu sunt singurele boli pe care le puteţi lua de la ştrand. La acestea se mai adaugă conjunctivita şi acneea.

 

Pericol de micoze

Micozele, infecţiile virale şi cele bacteriene sunt cele mai frecvente afecţiuni luate la ştranduri şi piscine. Dintre micoze, cel mai rapid se răspândeşte ciuperca piciorului provocată de Tricophyton rubrum. Ea se dezvoltă foarte bine în zonele cu piele umedă, unde există transpiraţie. Apare cel mai frecvent între degete, cu predilecţie între penultimul şi ultimul deget al piciorului, unde există pliuri care păstrează transpiraţia şi umiditatea. Ciuperca se poate localiza, însă, şi în talpă. Pielea se descuamează sau prezintă băşicuţe, apar mâncărimi, usturimi, roşeaţă, fisuri în piele şi miros neplăcut al picioarelor. Ciuperca poate rămâne în pliurile dintre degete mult timp de la contaminare, fără să se manifeste. Căldura şi transpiraţia activează micoza, iar primele manifestări încep să apară la sfârşit de vară.

O altă micoză pe care o putem lua de la ştrand este onicomicoza sau ciuperca unghiilor, care apare cu predilecţie la unghiile picioarelor. Deşi nu este dureroasă, onicomicoza este inestetică şi, dacă nu este tratată în timp util, poate duce la pierderea unghiei. Infecţia apare în general pe trunchi (piept şi spate), sub forma unor pete de la galben la brun închis, dar poate fi şi incoloră, în cazul în care a apărut după o expunere la soare.

Verucile plantare (negii) se răspândesc la fel de uşor la ştranduri şi piscine dacă mergeţi desculţ sau folosiţi încălţămintea altor persoane. Aceste formaţiuni provocate de papilomavirusuri pot să apară după câteva luni de la contactul cu suprafaţa infectată şi afectează deopotrivă adulţii şi copiii. Foarte des, negii din talpă sunt confundaţi cu bătăturile şi sunt trataţi incorect la pedichiură.

Dintre infecţiile bacteriene, cea mai periculoasă la ştrand este furunculoza. Inflamaţia, provocată de un stafilococ, se manifestă prin apariţia unor furuncule dureroase. Chiar dacă sunt tratate, de regulă recidivează, iar persoana afectată rămâne purtătoare temporară de stafilococi.

 

Riscuri pentru ochi

Cei care frecventează ştrandurile şi piscinele se expun riscului infecţiilor oculare de natură bacteriană sau virală. Conjunctivitele şi infecţiile corneei sunt două dintre cele mai mari pericole. Contaminarea conjunctivei (membrana care acoperă albul ochiului şi interiorul pleoapelor) se face prin mâini murdare sau prosoape contaminate. Ochiul se înroşeşte, are o secreţie adeseori abundentă şi poate apărea senzaţia de usturime, mâncărime, de corp străin. O infecţie a corneei, membrana transparentă a ochiului, are simptome mai puternice: durere, lăcrimare, fotofobie, cea mai gravă fiind scăderea acuităţii vizuale.

 

Clorul favorizează apariţia acneei

O piscină care miroase puternic a clor nu înseamnă că ne protejează suficient. Clorul în exces poate provoca un prurit intens persoanelor cu piele sensibilă. Mai mult, el favorizează apariţia acneei sau accentuarea ei. Chiar şi aşa, piscina şi ştrandul sunt de preferat lacurilor, care nu sunt dezinfectate cu clor şi devin astfel un mediu propice pentru înmulţirea bacteriilor şi fungilor care cauzează infecţii.

 

Sfatul medicului

Dacă folosiţi duşul de la ştrand sau piscină, nu staţi desculţ pe gresie sau pe grătarul special. De asemenea, evitaţi să împrumutaţi încălţăminte de la alte persoane. Chiar dacă folosiţi papuci, la plecarea de la piscină folosiţi spray-urile antimicotice pentru dezinfectarea picioarelor, dar şi a încălţămintei. Atenţie şi la salteaua de pe şezlong! Nu vă aşezaţi direct pe ea, puneţi întotdeauna un prosop deasupra ei. Pentru a evita iritaţiile provocate de clor, faceţi duş după fiecare baie în piscină. Prosoapele folosite la ştrand vor fi spălate acasă la 95 de grade şi vom folosi eventual un detergent cu clor!

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!