Ce cumpără românii

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 19 mai 2014

Pâinea, legumele şi fructele sunt cel mai des întâlnite alimente proaspete în coşul de cumpărături al românilor, iar cei mai mulţi bani sunt cheltuiţi pentru carne, legume şi mezeluri, potrivit unui studiu GfK. „Alimentele proaspete sunt prezente în două din trei coşuri şi reprezintă 38% din totalul cheltuielilor dedicate consumul casnic pentru produse de larg consum. Cel mai des, în coşul de cumpărături al românilor se regăsesc pâinea, legumele şi fructele”, se arată în raportul institutului de cercetare de piaţă, citat de Mediafax.

Totuşi, produsele pe care românii cheltuiesc cei mai mulţi bani de-a lungul unui an sunt carnea (27% din totalul bugetului pentru alimente proaspete), legumele (20%) şi mezelurile (16%). Canalul preferat pentru achiziţionarea produselor alimentare proaspete este comerţul tradiţional, reprezentat de chioşcuri, magazine generale, buticuri şi care acoperă 60% din valoarea totală a acestei pieţe. „Orientarea către comerţul tradiţional este influenţată în special de produse precum legumele, pâinea, peştele şi produsele de cofetărie, care sunt cumpărate într-o proporţie mai mare din magazinele specializate, brutării, patiserii sau pieţe. În schimb, mezelurile şi carnea de pui sunt achiziţionate aproape în mod egal din cele două formate de comerţ: modern şi tradiţional”, menţionează GfK. Comerţul modern este reprezentat de hipermarketuri, magazine de tip cash and carry şi supermarketuri.

Ca şi în cazul majorităţii produselor de larg consum, hipermarketul deţine supremaţia între formatele comerţului modern atunci când vine vorba despre achiziţionarea de alimente proaspete.  

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!