Ce este un avertisment al intenţiei de urmărire penală (notice of intended prosecution)?

Articol publicat in sectiunea Auto, Cititorii întreabă pe data 11 ianuarie 2011

Scopul unei astfel de avertisment, denumit NIP, este de a informa potenţialul autor că s-ar putea să fie judecat pentru gestul comis. Când primiţi un NIP acest lucru nu înseamnă că veţi fi judecat automat, ci o avertizare că s-ar putea să vă confruntaţi cu acest lucru.

NIP trebuie înmânat şoferului sau proprietarului înregistrat în 14 zile de la incident, altfel cazul nu va ajunge în faţa tribunalului. Dacă detaliile şoferului nu sunt cunoscute, atunci avertismentul va fi trimis proprietarului înregistrat al maşinii. În ambele cazuri, atâta vreme cât soseşte la timp şi pe adresa corectă, NIP-ul este valid.

Dacă proprietarul înregistrat şi-a schimbat adresa şi nu a informat DVLA despre acest lucru, atâta timp cât NIP-ul soseşte la adresa proprietarului înregistrat în termen de 14 zile, el este valid. Proprietarul înregistrat este obligat să identifice şoferul.

Şoferul poate primi şi el anumite documente, dar acestea nu trebuie să fie confundate cu cele care trebuie trimise în termenul de 14 zile. NIP-ul poate fi emis şi verbal către şofer când s-a produs infracţiunea sau, alternativ, puteţi primi o citaţie la curte prin poştă în următoarele 14 zile.

Micile greşeli din citaţie nu o pot anula decât dacă acestea conduc la inducerea în eroare a potenţialului autor al infracţiunii.

NIP-ul trimis prin poştă este valabil până la deciderea contrariului. Există prezumţia că acesta a fost primit de persoana desemnată, însă este posibil ca potenţialul autor al infracţiunii sau alt martor să reuşească să convingă tribunalul (în baza unor probabilităţi) de faptul că acesta sau proprietarul înregistrat (unde e cazul) nu a primit avertismentul.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!