Ce fac în cazul unui cec refuzat?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Cititorii întreabă pe data 11 iulie 2010

Un cec poate fi refuzat din mai multe motive, printre care:

  • fonduri insuficiente în cont;
  • a fost anulat de către emiţător (persoana care a semnat cecul);
  • probleme tehnice (nesemnat, dată sau sumă greşite, etc.);
  • fraudă (poate fi vorba de un cec furat).

În mod normal, dacă un cec este refuzat, banca va emite instrucţiuni suplimentare, cum ar fi „Refer to Drawer Re-present” sau „Refer to drawer”.

Dacă discutăm de „Refer to Drawer Re-present”, atunci înseamnă că puteţi prezenta cecul de trei ori, deşi banca îl verifică înainte de a vi-l trimite înapoi. Banca ar putea să perceapă un comision pentru acest lucru.

Dacă este vorba de „Refer to Drawer”, atunci acel cec este anulat şi nu poate fi folosit din nou. Va fi nevoie să obţineţi un alt cec de la persoana respectivă sau să-i cereţi să vă dea bani cash.

Dacă o persoană pe care nu o cunoaşteţi vă trimite un cec, atunci va trebui să aşteptaţi ca acesta să fie acceptat înainte de scoate banii sau a elibera bunuri.

Fiţi foarte clar în clipa în care anunţaţi banca de intenţiile dumneavoastră. Altfel, banca v-ar putea da voie să încasaţi cecul înainte de a fi verificat, iar dacă cecul este în cele din urmă refuzat, atunci va trebui să plătiţi suma din propriul buzunar.

Când discutaţi cu banca despre verificarea unui cec, asiguraţi-vă că banca a înţeles că nu există nici o problemă ca acel cec să fie returnat fără să fi fost plătit şi că a fost onorat. Singurul mod în care să vă asiguraţi că un cec a fost plătit este de-i cere băncii să-l „prezinte special” („specially present the cheque”). Va trebui să plătiţi o taxă pentru acest serviciu, care variază, în funcţie de bancă. Dacă suma de pe cec este una mică, atunci se poate spune că nu merită efortul, dar dacă discutăm de o sumă substanţială, atunci verificare adiţională poate fi salvatoare.

Dacă suspectaţi că vă confruntaţi cu o fraudă, atunci vă puteţi consulta cu banca, ea urmând să vă sfătuiască să luaţi legătura cu secţia de poliţie.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!