Ce fac românii când au probleme cu banii

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iunie 2016

Aproape jumătate (43,5%) dintre românii care stau prost cu banii încearcă să-și rezolve singuri problemele financiare, potrivit unui studiu recent, citat de News.ro și de Ziare.com.

Pe de altă parte, peste o treime (37,2%) apelează la familie, iar 4,4% cer ajutorul prietenilor (4,4%). Datele au fost extrase dintr-un studiu privind educația financiară, realizat la comanda companiei de recuperare a creanțelor Kruk Romania.

Informațiile au fost colectate printr-un sondaj online, în perioada 16-26 mai, pe un eșantion de circa 1.900 de persoane, din care 27,4% sunt studenți, respondenții având vârste cuprinse între 19 și 35 de ani.

Aproape jumătate (48%) dintre participanți obțin venituri lunare mai mici de 2.000 de lei, 17% câștigă între 2.000 și 3.000 de lei, iar un sfert nu au venituri proprii, categorie în care se încadrează studenții. În cazul în care ajung la „ananghie” cu banii, una din zece persoane cere ajutorul atât părinților, cât și prietenilor, însă doar sub 1% aleg să ceară sfatul unui consultant financiar.

Circa două treimi (70%) recunosc că au avut probleme financiare în familie, care au condus la discuții tensionate, 86% dintre respondenți afirmând că dezbat aceste situații acasă. De asemenea, 65% spun că țin o evidență a cheltuielilor lunare, care includ facturi, întreținere, credite, sărbători sau vacanțe. Aproape toți (91%) consideră că un buget adaptat rațional nevoilor proprii le-ar putea aduce economii, însă doar jumătate dintre participanții la sondaj sunt calculați tot timpul și își planifică bugetul pe care îl au disponibil lunar.

Deși românii au învățat în copilărie de la părinți care este rostul banilor, în 86% din cazuri, majoritatea apreciază că familia lor, în speță părinții, nu deține suficiente informații sau cunoștințe financiare privind latura financiară a vieții.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!