Ce faceti daca masina dumneavoastra a fost „clonata”?

Articol publicat in sectiunea Auto pe data 6 iulie 2009

Daca sunteti contactat pentru amenzi sau acuzatii de care nu sunteti responsabil, din cauza ca o alta persoana se foloseste de datele dumneavoastra de identificare, este posibil ca actele respective sa fi fost clonate (duplicate).

Clonarea implica copierea identitatii unui vehicul existent deja in circulatie. Infractorii gasesc o masina care sa se potriveasca perfect cu aceea pe care au furat-o, apoi copiaza identitatea masinii aflata in legalitate, facand-o sa para in regula cu ajutorul placutelor de identitate pe care le monteaza pe masina.

Daca suspectati faptul ca masina v-a fost clonata, trebuie sa urmati cativa pasi pentru a impiedica posibilitatea sa deveniti victima si pe viitor.

 

Ce trebuie sa faceti?

– sa returnati orice amenda sau corespondenta catre autoritatea de la care le-ati primit, punandu-le la dispozitie orice document necesar pentru a va demonstra punctul de vedere;

– sa le scrieti celor de la DVLA (Driver and Vehicle Licensing Agency), Swansea, SA99 1ZA sau sa le trimiteti un fax la 01792 783 083; ei vor arhiva corespondenta purtata pe tema inregistrarilor masinii pentru cazurile ulterioare;

– sa contactati politia, este problema lor sa depisteze si sa-l condamne pe infractor si sa previna viitoare astfel de probleme legale.

 

Ce se intampla apoi?

DVLA va lua in calcul eliberarea unui nou certificat de inregistrare, daca este vorba de o masina autentica clonata, sau daca acest lucru s-a mai repetat. Dovezile care vor fi acceptate includ aplicarea de inregistrare si de licentiere a masinii, daca acestea au fost facute de o persoana terta.

 

Ce se face pentru a se opri clonarea?

DVLA lucreaza la o serie de masuri extinse pentru a preveni repetarea acestui incident:

– toti cei care realizeaza placute de inmatriculare trebuie sa se inregistreze la DVLA;

– acestia trebuie sa tina evidente stricte ale comenzilor lor si sunt obligati sa obtina documentele necesare dovedirii identitatii clientului, ca si faptul ca acesta are imputernicirea necesara de a face o cerere.

Aceste masuri au determinat pentru prima oara un control asupra celor care realizeaza placutele de inmatriculare, dar vor fi facuti si alti pasi pentru a securiza activitatea in domeniu si pentru a impiedica clonarea masinilor.

Urmatoarele etape sunt inscriptionarea electronica a placutelor și dezvoltarea unora rezistente, care sa nu mai poata fi folosite atunci cand au fost date jos de pe o masina, ca si numere de inmatriculare care sa pastreze informatii stocate electronic ale masinii.


Etichete: , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!