Ce îi așteaptă pe români în anul economic 2016

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 ianuarie 2016

farmacie 2_1Anul 2016 a început cu reduceri de prețuri la produse și servicii în urma scăderii cotei TVA la 20%, iar în unele cazuri la 9% și chiar 5%, cu ieftinirea energiei electrice cu 5-6%, reducerea impozitului pe dividende la 5%, dar a adus și scumpiri la polițele RCA și la impozitele pe locuințe și terenuri.

Cea mai importantă măsură de relaxare fiscală pentru acest an vizează reducerea cotei generale de TVA, de la 24% la 20%, care ar trebui să conducă la scăderea prețurilor cu 3,33%, dacă se transmite integral, se arată într-o analiză Mediafax.

Totodată, taxa a scăzut, de la 1 ianuarie, de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, livrările de cărți, manuale, ziare și reviste, nivel care se va aplica și pentru evenimentele sportive și culturale, în prezent fiind impusă o cotă de 24% pentru acestea.

O cotă de TVA de 9% se aplică în 2016 și pentru medicamente, hoteluri, alimente, restaurante și catering și furnizarea de apă.

Astfel, diminuarea taxei pe valoare adăugată va pune presiune pe prețuri și în prima parte a noului an, după ce în 2015 reducerea cotei pentru alimente a dus inflația în teritoriu negativ.

Banca Națională estimează că rata anuală a inflației va înregistra valori negative până în mai 2016, urmând să revină în teritoriu pozitiv, astfel ca la finalul anului să se plaseze la 1,1%, sub intervalul din jurul țintei BNR, de 2,5% plus/minus un punct procentual.

 

S-ar putea ieftini benzina și motorina

TVA mai mică ar putea antrena și o reducere a prețurilor la benzină și motorină de la începutul acestui an, însă ulterior acestea depind de evoluția cotației petrolului pe piețele externe, în contextul în care statul a menținut nivelul accizei, dar și supraacciza. Cea de-a doua urmează să fie eliminată la începutul anului 2017. Taxele și accizele percepute de stat reprezintă peste jumătate din prețul carburanților.

Cursul de schimb în funcție de care ar urma să se calculeze acciza în 2016 este cel utilizat în 2014 și în 2015, de 4,7380 lei/euro, legislația prevăzând și o ajustare a acestuia cu rata inflației. Cum inflația a fost negativă, Ministerul Finanțelor a anunțat că va menține pentru 2016 același nivel al cursului.

În rândul produselor accizabile se regăsesc în prezent benzina, motorina, energia electrică, gazul natural, dar și produse precum alcoolul și țigările, cafeaua, unele bijuterii, confecții din blănuri și iahturi.

Noul Cod Fiscal elimină acciza pentru unele dintre aceste produse, cum ar fi cafeaua, blănurile și iahturile, în timp ce pentru băuturile alcoolice acciza coboară cu aproximativ 30%.

Acciza pentru carburanți și energia electrică rămâne la același nivel, dar cea pentru țigarete va crește, iar în cazul țigărilor electronice va fi introdusă.

 

Energie electrică mai ieftină

De asemenea, energia electrică s-a ieftinit la 1 ianuarie, astfel că prețul electricității la consumator va fi mai mic cu 5-6%, după reducerea tarifelor de distribuție și a bonusului de cogenerare.

Și prețul gazelor naturale se va reduce, de la mijlocul acestui an, pentru consumatorii industriali, care vor plăti cu 5-6% mai puțin, în timp ce pentru consumatorii casnici evoluția depinde de calendarul de liberalizare a prețurilor.

O modificare importantă din Codul Fiscal pentru anul 2016 vizează impozitul pe dividende, care va scădea de la 16% la 5% și se va aplica pentru câștigurile aferente lui 2015, urmând ca din 2017 să se adauge o cotă de 5,5% datorată la bugetul de asigurări de sănătate, baza de calcul fiind plafonată superior la de cinci ori salariul mediu pe economie.

Pentru microîntreprinderi a fost majorat plafonul de venituri impozabile în care trebuie să se încadreze, de la 65.000 de euro la 100.000 de euro, și s-a introdus un sistem diferențiat de cote de impozitare, între 1% și 3%, pentru stimularea înființării de locuri de muncă și pentru o distribuire mai echitabilă a sarcinii fiscale între microîntreprinderile cu salariați și cele fără.

Astfel, noile cote de impozitare, valabile de la 1 ianuarie, sunt de 1% pentru microîntreprinderile cu peste 2 salariați (inclusiv), de 2% pentru cele cu un salariat și de 3% pentru microîntreprinderile care nu au salariați, de la 3% cotă generală de impozitare a veniturilor pe această categorie de firme.

În privința impozitului pe profit, cota generală rămâne cea de 16%, modificări fiind înregistrate punctual la bunurile pentru care se acordă facilitatea profitului reinvestit, precum și pentru unele cheltuieli deductibile.

Scumpiri și creșteri de taxe

Pe de altă parte, pentru 2016 sunt prevăzute și scumpiri sau creșteri de taxe, cea mai importantă referindu-se la impozitarea proprietăților.

În acest sens, autoritățile locale vor avea mai multă libertate, astfel că pot crește impozitele pentru clădirile rezidențiale, mai ales pentru cele în care se desfășoară activități economice.

Pe lângă impozitele pentru locuințe, autoritățile locale au în 2016 și posibilitatea de a majora cu 500% impozitul pe clădirile și terenurile neîngrijite.

Noul Cod Fiscal introduce obligații suplimentare și pentru persoanele fizice autorizate (PFA), care vor achita obligatoriu contribuția individuală pentru pensie, de 10,5% din venitul net realizat și plafonată la un nivel anual de maxim cinci salarii medii pe economie, chiar dacă sunt și salariate la un angajator. Totodată, dacă PFA vrea să beneficieze de pensia întreagă, trebuie să achite și contribuția care ar reveni angajatorului, de 15,8%, aplicată la veniturile pe care le obține din această activitate. În Codul Fiscal aplicat până la finele lui 2015, PFA nu avea aceste obligații, dacă era și salariată.

Totodată, românii vor plăti mai mult în 2016 pentru asigurările auto obligatorii, în principal fiind cazul transportatorilor rutieri, care au demarat ample proteste la nivel național în cursul lunii decembrie și au cerut autorităților să intervină pentru rezolvarea problemei. Transportatorii au susținut că prețul polițelor RCA ar fi putut crește cu până la 400%.

Pentru a tempera aceste majorări, reprezentanții transportatorilor, ai companiilor de asigurări și ai Autorității de Supraveghere Financiară au încheiat, la finele lunii decembrie, un protocol care limitează creșterea RCA la 50% față de nivelul din iunie anul acesta.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!