Ce mâncau cei mai mari dictatori ai lumii

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 24 iunie 2016

ceausescu-cu-elena_1Adolf Hitler, Benito Mussolini, Nicolae Ceaușescu, Mao Zedong sau Jean-Bédel Bokkasa se află pe lista dictatorilor secolului XX. Autorii unui cărți intitulate „Cina dictatorilor: Un ghid de prost gust pentru distracția tiranilor” dezvăluie celor interesați care era stilul de viață al acestora, ce mâncau acești lideri sau ce probleme medicale aveau.

Obsedați de calitatea bucatelor

„În această lume în care mâncarea și gastronomia ocupă un loc foarte important, am vrut să-i supunem unui scrutin culinar pe unii dintre cei mai mari dictatori ai secolului XX. Fără a încerca să le diminuăm crimele, am dorit să arătăm ce fel de oameni erau. Linia dintre om și monstru poate fi una foarte subțire”, scriu Victoria Clark și Melissa Scott, autorii cărții, informează BBC.

Potrivit autorilor citați, pe măsură ce îmbătrâneau, toți dictatorii deveneau din ce în ce mai obsedați de calitatea mâncării. Fostul lider nord-coreean Kim Il-sung cerea ca orezul să fie selectat bob cu bob și chiar a creat un institut al cărui scop era să găsească modalități de a-i prelungi viața.

Se pare că dictatorul român Nicolae Ceaușescu îi enerva pe alți lideri pe care îi vizita, deoarece își aducea mâncarea din România. Autorii cărții susțin că liderul fostei republici socialiste Iugoslavia, Iosip Broz Tito, a fost șocat atunci când Ceaușescu a insistat să bea cu paiul suc de legume crude, refuzând să le consume în forma solidă.

Majoritatea dictatorilor proveneau din familii umile, de la țară. Renumit pentru ospitalitatea pe care le-a arăta membrilor familiei regale sau starurilor de cinema, liderului Iugoslaviei îi plăcea să mănânce o felie de slănină de porc, în timp ce Nicolae Ceaușescu cerea să i se servească, atunci când era acasă, un pui întreg făcut la ceaun.

Cunoscut mai puțin de publicul larg, Antonio de Oliveira Salazar, prim-ministru al Portugaliei din 1932 până în 1968 și fondator al unui regim autoritar de dreapta care a guvernat țara până în 1974, iubea să mănânce sardine. El își amintea că în copilărie era forțat să împartă o singură sardină cu un frate de-al său.

Probleme digestive

Trei dintre cei mai renumiți lideri autoritari – Adolf Hitler, Mao Zedong și Benito Mussolini – s-au confruntat cu grave probleme digestive din cauza stresului cauzat de responsabilitățile lor.

Flatulența cronică de care suferea Hitler l-a determinat pe acesta să recurgă la un regim vegetarian, el permițându-i unui doctor numit Theodore Morrell să-i prescrie doze de până la 28 de medicamente diferite.

Pe de altă parte, fostul dictator libian Muammar Gaddafi părea să nu fie deranjat de faptul că avea o afecțiune similară.

Probleme de digestie aveau și Mussolini și Mao Zedong, acesta din urmă fiind un carnivor declarat.

Despre Stalin se știe că era pasionat de specialitățile georgiene și că se folosea de mesele pe care le organiza, unde băutura curgea în valuri, pentru jocurile sale de putere. Invitații erau forțați să mănânce, să bea, să cânte și să danseze timp de cinci sau șase ore, până dimineața. Tito se pare că putea să reziste la astfel de mese doar după ce vomita în mânecile sacoului.

Și Hitler avea o modalitate de a-și „tortura” invitații. Ținând cont de faptul că el era vegetarian, el le cerea invitaților să vorbească despre ceea ce se întâmpla într-un abator din Ucraina, discuțiile devenind atât de revoltătoare, încât cei care mâncau carne nu mai puteau să-și termine porția.

Degustătorii personali

Obsedați de faptul că ar putea fi trădați, toți dictatorii aveau degustători. Se pare că Hitler a avut o echipă de 15 femei pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial: nimic nu ajungea în farfuria fostului dictator nazist până când nu era sigur că femeile respective erau încă în viață după 45 de minute de la testarea mâncării.

De asemenea, Nicolae Ceaușescu nu călătorea niciodată fără un oficial al Securității, care era și chimist și care avea asupra sa un laborator mobil pentru testarea alimentelor.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!