CE-MI DORESC EU MIE…

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Reportajul săptămânii pe data 19 ianuarie 2015

Diaspora romaneasca_Ce-mi doresc eu mie

Fiecare an începe cu gânduri mari, vise frumoase, planuri îndrăznețe și proiecte pline de optimism.

Un venit stabil sau un loc de muncă bun se află pe primul loc între rezoluțiile „materiale” ale anului 2015 pentru o mare parte dintre românii care trăiesc în Marea Britanie. Unii își doresc o casă numai a lor, aici, pe tărâm britanic, iar alții visează cu ochii deschiși la un autoturism care „să rupă gura târgului”.

Dorințele diferă în cazul celor care sunt mulțumiți de situația lor materială. Ei visează la cursuri de calificare, studii și realizări profesionale ori vacanțe exotice.

În fine, alți români sunt deciși să investească energie în împliniri pur personale. Aceștia își propun o familie, un copil sau doar un aspect fizic plăcut, o greutate corporală mai redusă… Și mai există și categoria celor care au pretenții generale, adeseori abstracte. Ei spun că vor sănătate, fericire sau pacea mondială, de pildă…

Toate sunt caracterizate de optimism și speranță. Câte oare dintre ele se vor transforma în realitate pe parcursul celor 12 luni care urmează?

 

 

Planuri, visuri şi dorinţe în 2015

 

„Sănătate să avem, că în rest le facem pe toate” ne-a răspuns, sincer şi simplu, unul dintre interlocutorii materialului nostru la întrebarea „Care sunt aspiraţiile dumneavoastră pentru anul 2015?”

Şi totuşi, românii din Marea Britanie sunt concentraţi în scară largă pe alte lucruri, planuri şi visuri. Cam toate… materiale. În ordinea crescătoare a dorinţelor, un loc fruntaş îl ocupă salariul sau locul de muncă. Un job bun, bine plătit, cu perspective de a avansa care să ofere stabilitate şi continuitate. Pe locul doi pare a fi locuinţa. Din ce în ce mai mulţi se pregătesc intens pentru a deveni proprietari, iar cei care încă nu visează la propria casă spun că vor să trăiască decent. Mai exact, majoritatea cuplurilor au renunţat deja sau au în plan să renunţe la casele de tip „share”. Mulţi închiriază o garsonieră sau un apartament micuţ şi cochet, iar familiile care şi-au adus aici bunicii şi copiii se pregătesc, dacă nu au făcut-o deja, să ia în chirie case cu mai multe dormitoare şi grădină. Medalia de bronz pe podiumul aspiraţiilor românilor din Marea Britanie este disputată între şcoală, cursuri, facultăţi sau un master şi obţinerea cetăţeniei britanice. Nici dragostea şi căsătoria nu sunt neglijate de cei care se află în căutarea jumătăţii. Iar vacanțele, sigur că sunt și ele pe lista aspirațiilor din 2015.

 

Întotdeauna este loc de mai bine

Un nou job. Nu poate spune că a fost dorința la care s-a gândit în noaptea dintre ani, dar mărturisește că are în plan de câteva luni bune să schimbe… peisajul. Marin este șofer de mai bine de cinci ani de zile și lucrează pentru aceeași companie încă din 2009, când a ajuns în Londra. O meserie solicitantă, multă atenție, multe ore la volan, puțin timp cu familia, însă destul de bine plătită. Chiar și așa, românul de 41 de ani, pentru care salariul este primordial, își dorește altceva. S-a săturat de drumuri și de șofat și se gândește ca anul acesta să aplice la un job „fără deplasări”, după cum glumește chiar el. În România a lucrat mai mulți ani ca inginer la Romtelecom, are experiență în domeniu și este încrezător că există șanse să poată deveni angajat BT (British multinational telecommunications services company). Aceasta este aspirația sa pentru anul ce a început.

„Noi, românii, suntem un popor de oameni credincioși și atunci când ne întreabă cineva despre planurile de viitor sau despre dorințe ne gândim strict la sănătate. Așa am fost crescuți și învățați că dacă nu avem sănătate, nu putem face nimic. Ceea ce este foarte adevărat. Însă, trecând peste acest aspect (pentru că toți ne dorim să fim sănătoși), bineînțeles că există și altfel de dorințe. A mea este să îmi schimb jobul. Mi-am propus ca anul acesta să să întâmple. Știți cum se spune, dacă îți dorești ceva cu adevărat, te gândești la lucrul acela și va deveni realitate, iar eu am început deja să lansez gânduri. Multe gânduri. Ca șofer am lucrat mulți ani pentru o companie de distribuție britanică și a fost bine. Multe ore pe drumuri, dar și bani pe măsură. Salariul a fost singurul lucru care m-a ținut în acest job. Dacă nu ai un loc de muncă bun, mai ales în Londra, și ești cu familia, nu prea poți să trăiești decent. Așa că nu am avut încotro, deși uneori programul era infernal, munceam de la patru dimineața la 11 seara. De anul trecut, și soția și-a schimbat locul de muncă, a fost dădacă, dar a mai făcut niște cursuri, a învățat limba engleză și s-a angajat ca profesoară. Acum ne-am echilibrat din punct de vedere financiar și nu mai trăim doar din salariul meu, ceea ce mă încurajează să renunț la «covrig» – volan. În țară am lucrat la Romtelecom, iar studiile le-am făcut tot în telecomunicații. Am experiență în domeniu, doar că nu stau prea bine la capitolul engleză. E singura piedică, să îi spun așa. Dar mă pregătesc intens și imediat ce voi fi mai stăpân pe mine, voi începe să aplic la BT. Acolo îmi doresc să mă angajez în acest an. Și sper să reușesc, pentru că îmi doresc foarte mult. Sunt oarecum mulțumit și împăcat, poate o fi de la obișnuință, de locul de muncă pe care îl am în prezent, dar mereu e loc de mai bine…”, ne povestește Marin, un român de 41 de ani din Galați, despre cea mai mare dorință a sa pentru acest an.

————————————–

Cetățenia britanică, dorința noului an

 

„În 2013, am aplicat printr-o firmă și am primit rezidența permanentă, iar acum ne-am decis că ar fi cazul să aplicăm și pentru cetățenie. Mai ales că nu luăm în calcul să ne mai întoarcem în România. Deci, aspirația noastră este să aplicăm pentru pașaportul și cetățenia britanică anul acesta. Și cred că ne vom ocupa de acest aspect cât mai curând.”

Ionuț, 55 de ani, despre aspirațiile sale și ale familie sale

————————————–

 

 

Un job bun, aspirația multora

 

Când vine vorba de aspirații, la început de an se fac o grămadă de planuri cu tot ceea ce fiecare își propune să realizeze. Începutul unui nou an îi ispitește pe mulți să își dorească alte noi începuturi în viața personală. Și Laura, o tânără de 28 de ani din Iași, este în căutarea unui loc de muncă mai bun, deși în prezent are un job de care nu se plânge.

„Lucrez ca nanny pentru o familie de englezi, câte patru ore pe zi, de luni până vineri. Copiii sunt cam mari acum și au nevoie doar de cineva care să îi ia de la școală și să îi ajute cu temele. Mă simt extraordinar la familia aceasta. Sunt de trei ani la ei și m-au făcut să mă simt ca un membru încă de la început. Copiii mă iubesc, părinții nu își doresc să plec prea curând. Singura problemă este faptul că în primăvară voi termina școala și atunci o să îmi pot lua fără probleme un job full-time, de care am nevoie. Am nevoie să muncesc mai mult, pentru că am nevoie de un salariu mai mare. Oricât de mult țin la copiii de care am grijă în prezent și oricât de bine mă simt în preajma lor, curând va trebui să ies din zona aceasta de confort și să îmi găsesc un alt job. Chiar familia pentru care lucrez m-a recomandat unor prieteni de-ai lor care au doi copii micuți și care ar avea nevoie de o nanny zece ore pe zi și m-am bucurat tare mult. Nu îmi doresc un job la o bancă sau la un birou cât îmi doresc să câștig mai mulți bani, să am un salariu mai mare. Este singura mea dorință pe anul acesta”, spune Laura despre aspirațiile sale pe 2015.

————————————–

Dragostea și vacanțele sunt pe lista lui 2015

 

„În plan emoțional, familial, sper să mă căsătoresc, pe plan financiar, nu doresc să schimb nimic major, pentru că sunt mulțumit de situația în care sunt, dacă va continua să fie stabilă. Din punctul de vedere al vacanțelor, îmi doresc să ajung la Ierusalim și sper să se întâmple de Paște. În rest, la capitolul personal, vreau să devin mai calm și mai relaxat, să îmbunătățesc și mai bine limba engleză și să cunosc mai mulți oameni, pentru că am realizat că anul trecut am fost îngropat între două joburi și nu am reușit să ies prea mult. Și nu în ultimul rând, îmi doresc să țin legătura mai mult cu prietenii din România.”

David, 32 de ani, despre dorințele sale pentru 2015

————————————–

 

 

Casă, dulce casă

 

Cei care au deja un loc de muncă bun din toate punctele de vedere, mai ales din punct de vedere financiar, își îndreaptă gândurile spre a-și cumpăra propria casă în Anglia. Iar locuința este pentru mulți români o prioritate în 2015. De exemplu, pentru Ștefan și familia sa.

„Ne gândim serios încă din 2014 să ne cumpărăm o casă în Londra, însă, deși ne-am încadra oarecum să dăm un avans de 5% pentru o casă în valoare de 250-300.000 de lire, vrem ca apoi rata pe lună la noua casă să nu fie una prea uriașă, așa că am tot așteptat să vindem apartamentul din țară. Ca să putem da un avans cât mai consistent. Nu prea am avut șanse în 2014 să îl vindem pentru că l-am fi dat pe puțini bani și am investit foarte mult în el. În primii ani când am ajuns aici, asta se întâmpla în 2004, am trimis acasă toți banii pentru a schimba totul în apartament, iar acum nu vreau să îl dau pe nimic. Am discutat cu un prieten apropiat interesat să îl cumpere chiar în concediul de Crăciun când am fost în România, iar dacă lucrurile merg bine, avem șanse să îl vindem la începutul lunii martie. Cu banii pe care îi vom lua, plus banii pe care îi avem deja, se vor aduna de un avans destul de mare. Dacă ai banii, procedura nu este una complicată. Noi oricum suntem în regulă cu toate actele, avem facturile plătite la zi, credit score bun și avem și rezidență permanentă. Deci, sunt șanse ca în vară să ne mutăm în casa noastră. Asta e tot ce ne dorim, apoi pas cu pas și ușor-ușor, le vom face pe restul”, ne-a povestit Ștefan despre cea mai mare dorință a sa pe anul 2015.

————————————–

„Am fost în concediu de maternitate și peste câteva luni de zile trebuie să mă întorc la serviciu, astfel că bunicii vor veni din România să stea cu cel mic. Nu mai putem locui într-o casă de tip share house, suntem deja prea mulți. Vrem să luăm în chirie, deocamdată, o casă doar pentru familia noastră. Dacă mă văd mutată în casă nouă… scap de un stres enorm.”

Marina, 33 de ani, despre planurile sale pe 2015

————————————–

Tot la capitolul locuințe, chiar dacă încă nu au în plan să devină proprietari, mulți românii vor să renunțe anul acesta la varianta „share house”. În special, cuplurile și familiile mai numeroase. Acești sunt în căutarea unor apartamente sau case pe care să le închirieze doar pentru ei.

————————————–

„Locuitul într-o casă alături de persoane străine (share house) face parte din experiența de imigrant la Londra, însă după ce te pui pe picioare, este firesc să îți dorești un acoperiș doar pentru tine, să nu mai fii nevoit să împarți baia, bucătăria… Eu și partenerul meu locuim de trei ani într-o casă cu alte două familii și, după ce am pus pe hârtie toate cheltuielile pe care le-am avea, am decis să ne căutăm un apartament cu două camere (one bedroom flat). Deja ne-am înscris la câteva agenții și am văzut două apartamente până acum. Nu ne grăbim. Vrem să vedem cât mai multe și să îl alegem pe cel mai convenabil. Sperăm să găsim ceva frumos în cel mai scurt timp!”

Plus că, aviz celor care sunt în căutare de astfel de locuințe… prețurile au mai scăzut! Noi ne-am uitat și anul trecut prin toamnă de apartamente (one bedroom flat) și toate porneau de la 950 în sus. Acum am găsit și cu 750. Chiar ultimul pe care l-am văzut în sud-estul Londrei era 750 de lire și era foarte drăguț și cochet. Într-adevăr, camera nu era foarte spațioasă, dar bucătăria și living-ul erau ok.”

Flori, 30 de ani, despre planurile sale pe 2015

————————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!