CE NE ADUCE 2012?

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la bani mărunţi pe data 15 ianuarie 2012

Dupa ce am parcurs departe de tara natala un 2011 dificil, auster si sovaielnic, optimismul ne impinge sa credem intr-un 2012 mai bun…

De la 2011 am putut invata ca se poate trai in conditiile unei crize economice ce pare interminabila. Si tot anul trecut, analistii din intreaga lume ne-au atras atentia in mod repetat ca pana si visul numit Uniunea Europeana se poate destrama.

Anul britanic 2012 incepe pentru romanii din aceasta tara cu propriile lui sperante si dezamagiri…

Jocurile Olimpice care vor avea loc in Londra reprezinta marea promisiune a anului care tocmai a inceput. Odata cu festivitatea de deschidere a evenimentului, capitala Regatului Unit va deveni o atractie mondiala, iar economia britanica va inflori. Chiar si dupa terminarea Olimpiadei, prosperitatea populatiei britanice va continua multa vreme, conform declaratiilor organizatorilor.

In plus, se implinesc cinci ani de la admiterea Romaniei in UE si tot mai multi romani stabiliti in aceasta tara vor deveni cetateni britanici, bucurandu-se de beneficiile acestui statut.

Dincolo de toate acestea insa, studentii romani care invata in renumitele universitati britanice vor plati din septembrie sume mult mai mari ca taxe de scolarizare. Iar Marea Britanie incepe acest an mai izolata ca niciodata, intr-o Uniune Europeana care ii este aparent ostila…

 

 

Incertitudinile noului an

 

Triplarea taxei de scolarizare in universitatile britanice din luna septembrie a acestui an si soarta Regatului Unit in UE se afla pe lista cu ingrijorari a romanilor care isi duc existenta in aceasta tara.

Dar, contrar aparentelor, la inceput de 2012, viata in Marea Britanie nu pare a se lasa influentata de aceste aspecte…

Inceputul anului 2012 gaseste Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord „rupt” si izolat fata de Uniunea Europeana.

Decizia „razvratita” a Marii Britanii in raport cu UE ar putea avea ca si consecinta pierderi anuale de cateva miliarde de lire sterline in bugetul national al regatului. Iar ipoteza iesirii tarii din Uniunea Europeana este, de asemenea, o consecinta vehiculata si luata in calcul de catre analisti, pentru anul in curs.

La o analiza mai atenta insa, Regatul Unit este in 2012 la fel de „pro-european” cum a fost in intreaga istorie recenta a existentei UE.

 

Motivatii pentru un veto

Ultimul summit UE, desfasurat la sfarsitul anului trecut, a consemnat o neasteptata separare a Marii Britanii fata de restul tarilor membre din Uniune. Premierul David Cameron a refuzat atunci sa accepte conditiile unui nou tratat fiscal dictat de Germania si Franta. Iar Regatul Unit a ramas singur, dupa ce toate celelalte state membre au anuntat ca sunt in principiu de acord cu conditiile impuse.

Ziua de 9 decembrie 2011 a devenit astfel prima data in care, dupa 39 de ani, Marea Britanie si-a exercitat dreptul de veto pentru a opri o intelegere la nivelul Uniunii Europene, observa agentia de presa Reuters.

Decizia a urmat dupa 10 ore de discutii, in care liderii europeni au propus un acord inter-guvernamental, care prevede, printre altele, o mai mare disciplina bugetara si o uniune fiscala la nivel continental. Premierul britanic a fost singurul care s-a declarat impotriva semnarii documentului, argumentand ca acesta nu protejeaza interesele tarii sale. Principala problema o constituie initiativa introducerii unei taxe fiscale la nivel european, care ar ameninta mentinerea in continuare a Londrei ca unul dintre cele mai puternice centre financiare mondiale, a reiesit din opozitia premierului David Cameron.

 

Costurile potentiale ale „nesupunerii”

Cel mai mare grup din Parlamentul European, Partidul Popular European (Crestin-Democrat), a contestat legitimitatea sumei de bani pe care Marea Britanie o primeste inapoi anual de la bugetul Uniunii Europene, la doar cateva zile dupa incheierea lucrarilor summit-ului UE de la inceputul lui decembrie.

„Consideram ca rabatul britanic ar trebui sa fie pus in discutie. Banii contribuabililor nostri ar trebui folositi in alte scopuri decat pentru a rasplati atitudini nationaliste si egoiste”, a declarat liderul PPE-CD, citat atunci de EU Observer.

Rabatul britanic reprezinta o suma anuala de bani pe care statul o primeste inapoi de la Uniunea Europeana, suma ridicandu-se, in momentul de fata, la aproximativ 5 miliarde de lire sterline. Compromisul a fost obtinut in 1984 de fostul prim-ministru britanic, Margaret Thatcher, pentru a compensa asa-zisele „beneficii reduse” pe care britanicii le primeau din partea Comunitatii Economice Europene (CEE, predecesoarea UE).

 

Afara din UE

Unica rezolvare a actualelor divergente dintre Regatul Unit si UE ar fi iesirea Marii Britanii din Uniune, crede jurnalistul specializat in economie si finante Aurel Dragan pe website-ul Business Cover. Iar parerea sa nu este singulara.

Singurul motiv pentru care britanicii au vrut in UE in 1973 a fost accesul la piata comuna. Si cum „piata comuna” vrea sa impuna noi reguli, Marea Britanie va trebui sa aleaga. Iar in acest moment, „nu are prea multe motive sa ramana in UE”, continua rationamentul jurnalistului. Acesta adauga insa ca, dincolo de relatia sa cu Uniunea Europeana, Marea Britanie beneficiaza inca de o puternica sustinere internationala din partea statelor Commonwealth.

„Marea Britanie poate avea doua solutii: fie va adera, ulterior, la pactul fiscal, insa doar in momentul in care va fi in interesul sau, fie va fi eliminata din Uniunea Europeana”, se arata intr-un articol publicat de cotidianul Daily Mail in 14 decembrie 2011.

„In orice caz, solutia iesirii din criza nu a fost inca gasita. UE si zona euro vor avea in continuare probleme, la fel si Marea Britanie. Anul viitor va fi decisiv pentru intregul continent, iar perspectivele nu sunt tocmai bune”, este concluzia lui Aurel Dragan, jurnalist economist la Business Cover.

 

 

In UE, dar impotriva ei

 

Opozitia recenta a Marii Britanii fata de deciziile luate la Bruxelles nu constituie un act singular. Intreaga istorie a apartenentei Regatului Unit la Uniunea Europeana este una marcata de contradictii. „Adio, dar raman cu tine!” ar putea fi, in consecinta, sloganul cel mai potrivit pentru caracterizarea relatiei de permanenta opozitie dintre acest stat si UE.

Marea Britanie este membra cu drepturi depline in Uniunea Europeana, dar a ales, in acelasi timp, sa nu adere la moneda unica si la zona euro. In plus, ea este semnatara a acordurilor de libera circulatie in spatiul Schengen, dar refuza deocamdata sa aplice prevederile acestora.

De asemenea, Regatul Unit este singurul stat din interiorul UE care primeste inapoi, an de an, o parte din contributiile sale financiare la politica agricola comuna a Uniunii. Iar acest privilegiu a fost obtinut de guvernul de la Londra inca din 1984.

In dreptul european, aceasta modalitate prin care un stat obtine derogari de la norme juridice aplicabile pentru toti ceilalti membrii UE a primit nume, fiind cunoscuta prin termenul juridic „opt-out”. Iar politicienii de la Londra au devenit experti in exploatarea acestei tehnici.

„Negociata cu abilitate, politica de «opt-out», desi descurajata si dezavuata de institutiile europene, aduce beneficii tarii, reflectand, in opinia sustinatorilor, «euro-realismul» britanic”, dupa cum aprecia analistul Radu Serban in Tribuna Economica.

——————————————————

„Pentru orice stat, aderarea la Uniunea Europeana aduce beneficii economice evidente, ale caror dimensiuni rezoneaza cu abilitatea de a le capta. Fructele aderarii nu cad de la sine, ele trebuie cultivate si culese cu competenta. Marea Britanie cunoaste bine acest adevar si il aplica din momentul aderarii, in 1973.”

Dr. Radu Serban, Tribuna Economica

—————————————————–

 

 

Germania pro-britanica

 

In ciuda actualei aparente izolari, la inceput de 2012, Marea Britanie continua sa fie luata in considerare ca un partener important in cadrul Uniunii Europene. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu doreste ca statul britanic sa se indeparteze prea mult de restul tarilor UE, mentionand ca este foarte important ca Regatul Unit sa nu se simta izolat.

Conform Reuters, Guido Westerwelle, ministrul de externe al Germaniei, se va intalni cu ministrii cabinetului Cameron pentru discutii in legatura cu criza datoriilor suverane si consecintele acesteia pentru economia globala. Aceasta vizita a fost prezentata de ambele tari drept un semn de reapropiere intre guvernele celor doua state, dupa racirea relatiilor bilaterale in urma summit-ului Uniunii Europene din 9 decembrie.

Westerwelle se va intalni cu William Hague, ministrul de externe britanic, si Nick Clegg, viceprim-ministrul Marii Britanii, anunta si Bloomberg.

Discutiile au loc la cererea Germaniei, sugerand faptul ca guvernul de la Berlin doreste normalizarea relatiilor cu Marea Britanie, aratandu-i ca aceasta din urma ramane un partener-cheie in determinarea politicii externe a UE si in alte domenii, in pofida respingerii noului pact de catre guvernul britanic.

 

 

Anul taxelor universitare

 

Anul 2012 produce ingrijorare si la nivelul mediului academic din Anglia. Pentru ca, incepand din luna septembrie, pretul unui an de studentie intr-o universitate britanica poate ajunge pana la 9.000 de lire sterline, adica de trei ori mai mult decat valoarea taxelor de scolarizare platite pana in prezent.

Decizia guvernantilor de crestere a valorii taxelor de scolarizare platite de studenti nu i-a speriat si pe tinerii din intreaga lume care tanjesc dupa un loc intr-o universitate din aceasta tara.

Datele raportate periodic de UCAS (Universities & Colleges Admission Service), ca principala institutie intermediara prin care pot fi depuse candidaturile pentru un loc de student in universitatile britanice, nu reflecta niciun fel de modificare privind numarul tinerilor care si-au exprimat intentia de a studia in Regatul Unit incepand din acest an, comparativ cu anii precedenti.

Data de 15 ianuarie reprezinta primul termen limita de inscriere la universitatile din Marea Britanie pentru anul de invatamant 2012-2013.

Din statisticile raportate de UCAS inainte cu o luna de acest termen rezulta ca 700.161 de tineri din intreaga lume si-au declarat in scris intentia de a concura prin intermediul institutiei pentru un loc de student in universitatile din Marea Britanie. Contrar asteptarilor, cifra este cu 0,4% mai mare decat cererile depuse pana la aceeasi data a anului precedent. In plus, UCAS anunta ca, din numarul total, au fost deja finalizate si acceptate ca valabile 492.030 de aplicatii, adica mai mult cu 1% decat la sfarsitul lui 2010.

 

Romanii in topul candidatilor

In ciuda taxelor de scolarizare ridicate aplicate din acest an, Marea Britanie continua sa ocupe unul din primele locuri si in intentiile tinerilor din Romania care isi propun sa studieze in strainatate, mai confirma datele UCAS.

1.940 de tineri din Romania au aplicat deja online pe website-ul UCAS in speranta obtinerii calitatii de student in Marea Britanie, incepand din toamna lui 2012. Cifra este mai mare cu 27% fata de decembrie 2010, cand doar 1.529 de romani isi exprimau intentia de a studia in regat.

Si in clasamentul tarilor de origine ale candidatilor la studentie, publicat de acelasi UCAS, Romania se plaseaza pe locul 8, fiind cea mai bine situata tara est-europeana. Topul este condus de China cu 7.568 candidaturi, urmata de tinerii din Hong Kong (3.242), cei din Cipru (2.938) si Malaezia (2.601).

Urmeaza candidaturile viitorilor studenti originari din Franta, Irlanda si Germania. Iar pe locuri inferioare celui ocupat de romani in ierarhia candidaturilor pentru inscrierea in universitatile britanice se afla tineri din tari ca: India, SUA, Norvegia, Spania, Italia, Canada, Suedia sau Polonia.

 

„Vanatoarea” de studenti

Anul 2012 a produs ingrijorare si in structurile de conducere ale institutiilor de invatamant superior din regat.

Universitatile britanice si-au anuntat intentia de a atrage prin stimulente banesti un numar cat mai mare dintre cei mai promitatori studenti, indiferent de posibilitatile financiare ale familiilor acestora, dupa cum a dezvaluit sir Steve Smith, presedintele Asociatiei universitatilor din Regatul Unit. El a declarat ca noile masuri introduse in modul de finantare a institutiilor de invatamant superior le permite acestora sa ofere sprijin unui numar nelimitat de studenti de top, incurajand cresterea competitiei la nivelul performantelor obtinute prin studiu. „In plus, facultatile vor ajunge chiar sa piarda fonduri, daca oferta lor va fi luata in considerare de mai putini tineri cu potential decat in prezent”, a spus sir Steve Smith pentru BBC News, in editia online a publicatiei.

———————————————————-

„Cei mai multi dintre studentii care au vrut sa invete in strainatate in anul universitar 2011-2012 au avut ca prima optiune Marea Britanie, unde au beneficiat de un sistem de imprumut atractiv.

Organizatorul Targului World Education, Svetlan Danev, a declarat ca aproximativ 80% (2.800) dintre tinerii romani care au ales sa studieze in strainatate in anul universitar 2011-2012 au optat pentru Marea Britanie, in ciuda majorarii taxelor scolare.

Marea Britanie are un mecanism usor de imprumut pentru studii la universitatile de stat. Tinerii, inclusiv romani, pot plati taxa la facultate dupa ce termina studiile si se angajeaza, iar salariul anual este mai mare de 21.000 de lire sterline. Finantarea pentru studii vine de la Guvernul Marii Britanii.”

Sursa: Adevarul, octombrie 2011

————————————————————–

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!