Ce ne facem?

Articol publicat in sectiunea Editorialul săptămânii pe data 23 decembrie 2013

Vine 2014. Ce ne facem? E un final de an aflat, pentru britanici de toate categoriile, sub semnul dilemei. Or, dilema se naste in lipsa certitudinilor sau, uneori, in lipsa sperantei, caci lipsa sperantei naste scepticism.

Ce ne facem cu posibilitatea apocaliptica a venirii unui val, dar ce val, mai degraba a unui tsunami de imigranti romani care se va sparge zgomotos si devastator de tarmul estic al Marii Britanii, maturand in cale orase si sate, fabrici si ferme, universitati si spitale, inghitind una cate una toate vestigiile de civilizatie engleza de la Imperiul Roman incoace, ingropand in uitarea adancurilor sale fioroase tot ce a insemnat vreodata infloritoarea Anglie, dar si perfidul Albion. Imigrantii romani vor cuceri Anglia castel dupa castel, vor narui Turnul Londrei in furia lor cosmica, vor acoperi regatul cu palinca si proverbe romanesti, il vor inlocui pe Shakespeare cu Ion Creanga, vor elimina de pe piata berea irlandeza si vor pune in loc vinul de Recas (ceea ce nu e chiar o idee rea…) si vor angaja cetateni britanici doar la carat cu spinarea blocuri de beton si carute cu lemn adus din Țara Maramuresului. Evident, singura limba oficiala va fi romana in variantele ei dialectale, in functie de dorinta fiecarui patron, fie el moldovean, ungurean sau vrancean, caci Miorita va sta la baza noii civilizatii implementate in UK prin balade, cantece patriotice sau calusari. Aceasta ipoteza tulbura linistea de sarbatori a englezilor, care se gandesc deja sa ridice valuri de aparare la Est si sa se inarmeze cu traditionalele furci, topoare si arcuri din lemn de salcam si coarda din intestin de porc, fiindca, in caz ca se termina sagetile, se poate trage si cu carnati. Acestia nimeresc de regula in cavitatea bucala a adversarilor, provocandu-le o placere letala si eliminandu-i fulgerator din lupta. Pana la carnati cu rezerve de soric si pana la galetile cu tuica fiarta aruncate in capul celor care asalteaza cetatile britanice, pana la strazile pe care va curge garla vinul fiert amestecat cu scortisoara, politicienii britanici incearca sa eschiveze lovitura frontala care vine dinspre propriile lor institutii.

Raportul „Whitehall’s Balance of Competence” in care sunt analizate efectele liberei circulatii a persoanelor in interiorul granitelor Uniunii Europene arata ca impactul eliminarii restrictiilor impotriva romanilor si bulgarilor este zero, ba mai mult, ca in termeni economici, el este pozitiv. Jonathan Portes, directorul National Institute of Economic and Social Research, a precizat deja ca romanii si bulgarii nu se situeaza nici macar pe locul 20 in topul cantitativ al imigrantilor, ei reprezentand 0,25 din populatia Marii Britanii. Evident, aceste constatari seci nu sunt prezentate publicului, care trebuie sa fie cat mai infricosat de sosirea romanilor.

Pe scurt, lucrurile se prezinta asa: Vin romanii? Nu prea. Sarbatori fericite. 

 

Autor articol: Radu Ciobotea
Etichete: , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!