CE NE REZERVA BUGETUL MARII BRITANII?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Reportajul săptămânii, UK la zi pe data 24 ianuarie 2010

La inceputul lui decembrie 2009, ministrul de finante britanic, Alistair Darling, facea public raportul preliminar al proiectului bugetului de stat al Marii Britanii pentru anul financiar 2010-2011. Initiativa a dat nastere la polemici, asa cum ne-am obisnuit si in Romania in astfel de situatii, dar tema dezbaterii a fost cu totul alta.

Proiectul de buget al Marii Britanii nu a pus in discutie cati bani vor ajunge la Sanatate si daca sumele repartizate la invatamant sunt suficiente. Nimeni nu a remarcat ca s-ar fi alocat bani extrem de putini pentru cercetare, de pilda, si nu s-a pus deloc problema daca fondurile bugetare vor reusi sa acopere plata salariilor bugetarilor sau a pensiilor…

Mass-media britanica a comentat indelung propunerea de buget lansata de ministrul de finante ca reprezentant al guvernului de la Londra; dar intrebarea cea mai persistenta a tuturor celor care au studiat si analizat documentul a fost: „Cum va afecta acest plan bugetar pe britanicul de rand?”

Ce avem de castigat si ce avem de pierdut noi, ca romani si locuitori ai Regatului Unit, de pe urma bugetului de stat al Marii Britanii?

 

 

Promisiunile bugetului

 

Ministrul de finante, Alistair Darling, a facut public la 9 decembrie 2009 Raportul preliminar al bugetului de stat al Marii Britanii (PBR) pentru anul care tocmai a inceput. Acesta pune in evidenta planurile actualului Guvern prin care se urmareste injumatatirea volumului datoriei publice acumulate pe perioada recesiunii, in paralel cu continuarea investitiilor in sectorul prioritar al serviciilor publice.

Guvernantii de la Londra sustin ca actualul proiect de buget a fost gandit in sprijinul persoanelor fizice, familiilor britanice si mediului de afaceri, intr-un an al revenirii dupa o criza economica profunda.

 

Diminuarea datoriei pe spatele bancherilor

Raportul preliminar al bugetului de stat al Marii Britanii pentru 2010 reafirma convingerea executivului britanic ca anul care a inceput va fi unul de crestere economica. „Cresterea datoriei publice acumulata in urma imprumuturilor guvernamentale menite sa stopeze declinul economic pe timp de criza va fi diminuata in urmatorii patru ani pana la injumatatirea acesteia”, se sustine in cadrul documentului, conform website-ului guvernamental www.direct.gov.uk.

In prezent, deficitul bugetar al Marii Britanii este de 160 de miliarde de lire sterline, fiind cel mai mare din Europa si al treilea din lume, dupa SUA si India, conform analistilor economici. Proiectul preliminar al bugetului pe anul in curs atrage atentia ca datoria publica a crescut intr-un timp relativ scurt datorita relaxarii fiscale introduse de Guvern pe perioada crizei pentru a sprijini persoane si companii. Raportul dezvaluie obiectivele propuse in sensul injumatatirii datoriei publice, conform unui plan care prevede:

 • reintroducerea TVA de 17,5% si sfarsitul perioadei de scutire pentru plata taxei de timbru fiscal care se achita la cumpararea unui imobil in valoare de peste 175.000 de lire sterline; ambele masuri au intrat in vigoare din 1 ianuarie 2010;
 • cresterea taxelor pentru cei cu venituri foarte mari;
 • reduceri importante in ceea ce priveste cheltuielile publice;
 • introducerea unor masuri de sustinere a cresterii economice.

Guvernul britanic ii asigura pe platitorii de taxe ca toti banii vor fi recuperati la bugetul de stat. In vederea reechilibrarii sectorului financiar si a recuperarii la bugetul de stat a tuturor banilor care au fost folositi prin indatorare publica, PBR introduce noi reguli referitoare la plati si bonificatii si anume:

 • impozitarea cu 50% a tuturor bonusurile discretionare, cu o valoare de peste 25.000 de lire sterline si incasate in perioada 9 decembrie 2009 – 5 aprilie 2010 (masura vizeaza veniturile bancherilor);
 • un Cod de practici comune privind modul de plata a taxelor catre stat de catre toate bancile care functioneaza pe teritoriul Regatului Unit;
 • protejarea consumatorilor, inclusiv prin regulamente noi in ceea ce priveste sistemele de transfer financiar bancar;
 • finantari suplimentare acordate Citizens Advice Bureau pentru sprijinul suplimentar a 300.000 de consumatori care au nevoie de consultanta financiara sau de alta natura in urmatorii doi ani.

 

Modificari in sistemul de taxe si impozite

Proiectul bugetar facut public la sfarsitul anului trecut propune, printre altele, cresteri ale contributiilor sociale platite de populatie si cunoscute in Marea Britanie ca National Insurance si inghetarea impozitarii veniturilor. In ceea ce priveste impozitul pe venit, nicio modificare nu va interveni in anul fiscal urmator, asigura autorii raportului. De asemenea, se garanteaza ca benzile de impozitare stabilite in prezent vor ramane aceleasi pana in anul financiar 2012-2013. Proiectul bugetului de stat confirma reintroducerea taxei pe valoare adaugata de 17,5% cu incepere de la 1 ianuarie.

In plus, guvernantii britanici au anuntat pentru 2010 o crestere cu 0,5 procente a ratei contributiei sociale National Insurance pentru angajati, angajatori si self-employed din aprilie 2011. In aprilie 2010 va fi inghetata si actuala taxa pe mostenire platita de cei care mostenesc bunuri sau valori. Conform actualei legislatii britanice, aceasta taxa se impune in cazul mostenirii unei proprietati in valoare de peste 325.000 de lire sterline. In asemenea conditii, mostenitorul va plati statului britanic un impozit de 40% din valoarea acesteia. Mai putin de 3% dintre valorile mostenite depasesc insa acest prag valoric, conform autorilor proiectului de buget.

Si scutirea platii taxei de timbru fiscal la cumpararea unui imobil in valoare de peste 175.000 lire sterline a incetat la 1 ianuarie 2010. In consecinta, britanicii vor trebui sa plateasca statului 1% din valoarea fiecarei locuinte pe care o cumpara daca aceasta are o valoare cuprinsa intre 175.000 si 250.000 de lire sterline sau 3% pentru imobilele care valoreaza intre 250.000 si 500.000 de lire sterline. In fine, proprietatile cumparate care depasesc jumatate de milion de lire sterline vor fi impozitate cu 4%.

 

 

Beneficiile bugetului 2010

 

La 9 decembrie 2009, ministrul de finante, Alistair Darling, a anuntat cresterea valorii beneficiilor sociale si ajutoarelor banesti acordate de catre stat tinand cont de evolutia inflatiei. Astfel, pensionarii vor primi sume indexate, la fel ca si persoanele care s-au calificat pentru orice forma de sprijin financiar acordate de guvernul britanic. Ca urmare a acestor masuri, pensia minima de baza acordata de stat pentru un pensionar care mai are in intretinere o persoana va ajunge la o valoare saptamanala de 156,15 de lire sterline pe saptamana, in crestere cu 3,85 lire.

In Marea Britanie, pensia de baza (Basic state pension) se acorda persoanelor care au atins varsta de pensionare. In prezent, aceasta este de 60 de ani la femei si 65 de ani la barbati, dar in intervalul 2010-2020 si pentru femei limita va ajunge la 65 de ani. Acest tip de pensie se bazeaza pe contributiile sociale platite de fiecare persoana la sistemul public in baza Numarului de Asigurare (National Insurance Number). Sunt obligate sa achite contributii sociale toate persoanele incadrate in munca care obtin venituri saptamanale mai mari de 100 de lire sterline (nivel stabilit pentru perioada 2007-2008). Cei ale caror venituri saptamanale sunt mai mici nu platesc contributii sociale, insa beneficiaza de acelasi regim ca si cei care platesc contributii sociale.

 De asemenea, anumite categorii sunt creditate ca si cand ar fi platit aceste contributii (ex: persoanele care au in ingrijire persoane cu handicap grav), desi nu obtin venituri si nu platesc contributii sociale. De pensia de baza beneficiaza si lucratorii independenti (self-employed), dar au alt regim de contributii.

Conform proiectului de buget, in anul fiscal care va incepe in aprilie viitor, se vor extinde, de asemenea, conditiile de acordare a unei mese gratuite scolarilor care provin din familii cu venituri mici. Conform proiectului bugetar, vor beneficia de aceasta masura circa 500.000 de copii de pe teritoriul acestei tari.

Guvernantii britanici si-au mai propus sa indexeze cu 1,5% urmatoarele beneficii sociale si ajutoare financiare acordate pentru plata taxelor:

 • alocatia pentru copii;
 • ajutorul pentru persoanele care au in ingrijire copii (Child Tax Credit);
 • sprijinul financiar acordat pentru plata impozitelor persoanelor care muncesc (Working Tax Credit).

In plus, sprijinul financiar acordat pentru plata impozitelor destinat persoanelor care au in intretinere copii va creste pana la valoarea de 65 de lire sterline in anul financiar 2010-2011, ca urmare a indexarii cu indicele inflatiei, dar si datorita unei cresteri suplimentare cu 20 de lire sterline, conform proiectului bugetar.

Anul trecut, peste 400.000 de persoane au beneficiat in Marea Britanie de beneficii sociale cu o valoare medie saptamanala de 37 de lire sterline.

 

 

Buget de criza cu stimulente

 

Dincolo de taxe si beneficii, raportul preliminar al bugetului pentru anul in curs mai promite britanicilor incurajarea modalitatilor de reducere a emisiilor de carbon, ajutor pentru eficientizarea consumurilor energetice, asigurarea de locuri de munca si investitii in serviciile de interes public.

Proiectul precizeaza ca se va incuraja introducerea in circulatie a modelelor auto electrice. In acest sens, din aprilie 2010 se propune:

 • exceptarea de la taxa auto a autoturismelor electrice pentru o perioada de cinci ani;
 • pentru urmatorii cinci ani exceptarea autoutilitarelor dotate cu motoare electrice de la plata a Van Benefit Charge, o taxa anuala in valoare de 3.000 de lire sterline platita de companiile care folosesc autoutilitare;
 • posibilitatea recuperarii de taxe la sfarsitul anului financiar pentru valoarea integrala in cazul cumpararii unei autoutilitare dotate cu motor electric.

Raportul bugetar preliminar anunta și asigurarea unei finantari de 30 de milioane de lire sterline pentru stimularea transportului cu vehicule cu emisii reduse de carbon.

Tot in directia protejarii mediului, au fost prevazute suplimentar 400 de milioane de lire sterline pentru investitii privind reducerea emisiilor de carbon si diminuarea costurilor energiei in gospodariile private. Consumatorii casnici reprezinta 25% din totalul pietei energetice in Marea Britanie.

In consecinta, la nivelul gospodariilor individuale se vor lua urmatoarele masuri:

 • lansarea unui program guvernamental de reinnoire a sistemelor de incalzire a locuintelor prin acordarea de 400 de lire sterline in acest scop familiilor care doresc inlocuirea centralelor termice vechi cu altele mai performante si mai eficiente. 50 de milioane de lire sterline vor fi alocate, in acest fel, unui numar de 125.000 de gospodarii.
 • acordarea de finantari totale de 150 de milioane de lire sterline pentru 75.000 de familii care se confrunta cu dificultati financiare in scopul asigurarii incalzirii si izolarii termice in locuintele acestora.

Guvernul da asigurari ca, prin proiectul de buget pe acest an, toti tinerii din Marea Britanie, cu varste intre 18 si 24 de ani si care nu au un loc de munca, vor fi sprijiniti financiar si vor beneficia de consultanta de specialitate in vederea gasirii unui job. De asemenea, studentii aflati in ani terminali si persoanele de peste 50 de ani vor primi ajutor pentru a obtine un plasament pe piata fortei de munca.

Prin proiectul de buget, ministrul finantelor britanice a garantat gasirea unui loc de munca si instruirea necesara ocuparii acestuia pentru toti tinerii intre 18 si 24 de ani. El a mai prevazut in planul bugetar 8 milioane de lire sterline care urmeaza a fi acordate studentilor in ani terminali sub forma de locuri de munca pe o perioada intermediara de instruire.

Persoanele de peste 50 de ani fara job vor fi ajutate sa se reincadreze in munca prin intermediul centrelor Jobcentre Plus.

In fine, investitiile in serviciile publice asigurate de stat vor continua sa se afle in atentia guvernantilor, se mai sustine in proiectul bugetului.

Raportul preliminar concluzioneaza ca:

 • investitiile nete in sectorul public vor reprezenta 1,25% din PIB pana in anul financiar 2013-2014;
 • in 2011-2012 vor creste cheltuielile in sistemul national de sanatate tinand cont si de evolutia indicelui inflatiei;
 • bugetul invatamantului va creste cu 0,7% pe an.

————————————

Impozitele pe venit aplicabile in anul financiar 2010-2011

Conform Raportului preliminar al bugetului Marii Britanii, impozitele pe venit platite catre bugetul de stat de persoanele care desfasoara o munca retribuita raman neschimbate in anul financiar care urmeaza:

Venit

2010-2011

Limita venitului anual neimpozabil (sub 65 de ani) £ 6.475
Limita venitului anual neimpozabil (65-74 de ani) £ 9.490
Limita venitului anual neimpozabil (peste 75 de ani) £ 9.640
Limita venitului neimpozabil deductibil pentru cupluri casatorite* (peste 75 de ani) £ 6.965
Limita venitului neimpozabil deductibil pentru cupluri casatorite £ 2.670

* Aceasta suma se deduce ca neimpozabila din totalul veniturilor realizate pe an de catre unul dintre soti in cazul in care acestia sunt angajati si platesc impozite.

Impozitul pe venit – benzi de impozitare

2009 – 2010

Venit anual

(lire sterline)

2010 – 211

Venit anual

(lire sterline)

Rata de start: 10% 0 – 2.440 Rata de start: 10% 0 – 2.440
Rata de baza: 20% 0 – 37.400 Rata de baza: 20% 0 – 37.400
 Rata pentru venituri mari: 40%  Peste 37.400  Rata pentru venituri mari: 40%  37.401 – 150.000
    Rata suplimentara: 50% Peste 150.000

—————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!