CE: „Ori creşteţi taxele, ori tăiaţi cheltuielile”

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 7 noiembrie 2014

Comisia Europeana

Guvernul va fi nevoit să crească taxe sau să taie cheltuieli pentru a compensa scăderile de venituri prognozate în 2015 din reducerea CAS, a taxei pe stâlp şi a accizelor, în caz contrar urmând ca deficitul bugetar să urce la 2,8% din PIB, apreciază Comisia Europeană, cu 10 miliarde de lei peste ţintă.

„Pentru 2015, deficitul bugetar al României este prognozat să crească la 2,8% din PIB, dacă se asumă că Guvernul nu va lua nicio măsură de politică fiscală. Până la data limită pentru elaborarea prognozei, nu a fost trimis niciun proiect de buget pentru 2015. Prognoza a avut în vedere impactul pe întregul an viitor al reducerii contribuţiilor de asigurări sociale, care vor conduce la o pierdere de venituri de 0,8% din PIB pe parcursul lui 2015”, se arată în raportul Comisiei Europene privind prognoza economică de toamnă, scrie Mediafax.

Ţinta de deficit convenită de autorităţile române cu FMI şi CE pentru 2015 este de 1,4% din PIB, respectiv la jumătate din actuala prognoză a CE, echivalând cu un deficit suplimentar de aproape 10 miliarde de lei. De asemenea, reducerea cu 0,5 puncte procentuale a taxei pe construcţiile speciale va avea un impact negativ asupra veniturilor estimat la 0,1% din PIB.

 

Investiţii publice reduse

„Potrivit legii, se aşteaptă ca accizele să fie reduse în 2015. Cheltuielile bugetare ar urma să scadă uşor, inclusiv din cauza unor investiţii publice ceva mai mici”, se spune în raport.

Pentru acest an, Comisia Europeană estimează o reducere a deficitului  bugetar la 2,1% din PIB faţă de 2,2% din PIB în 2013. Pe partea de venituri, CE notează că majorarea accizelor la carburanţi şi lărgirea bazei de impozitare pe proprietate au contrabalansat creşterea mai slabă a încasărilor din TVA şi minusul de venituri din reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, care a devenit efectivă de la 1 octombrie.

„Pe partea de cheltuieli, absorbţia fondurilor europene şi investiţiile publice au fost semnificativ sub aşteptări, dar ar urma să revină în ultimul trimestru al anului”, se spune în raportul CE.

Pentru 2016, deficitul ar urma să scadă la 2,5% din PIB, fără nicio altă decizie fiscală, doar pe măsură ce veniturile bugetare se vor îmbunătăţii ca urmare a revenirii creşterii economice.

 

Creştere mai mică

Comisia Europeană (CE) a redus, de asemenea, semnificativ prognoza privind evoluţia PIB-ului României în acest an, ca urmare a încetinirii creşterii în cel de-al doilea trimestru. Bruxellesul anticipează un avans anual de 2%, faţă de o creştere de 2,8% estimată în iunie. În prognoza de primăvară, Comisia anticipa o creştere economică de 2,5% pentru acest an.

Estimările Comisiei sunt mai pesimiste decât cele ale Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale. Proiecţia FMI indică un avans economic în acest an de 2,4%, în timp ce Banca Mondială estimează o creştere de 2,7%.

„Ritmul creşterii economice s-a redus de la 3,5% în 2013 la 2,4% în prima jumătate a anului, în principal ca urmare a încetinirii puternice din al doilea trimestru, de 1,2% raportat la aceeaşi perioadă a anului trecut. Creşterea a fost sprijinită de consumul privat şi exporturile nete, în timp ce investiţiile au continuat să contribuie negativ la creşterea PIB. Ca urmare, avansul economic este estimat pentru 2014 este estimate la 2%”, se arată în raportul Comisiei.

Şi prognoza pentru 2015 a fost revizuită în scădere, Comisia estimând un avans economic de 2,4% pentru anul viitor, faţă de proiecţia de 2,6% prezentată în raportul din primăvară. Pentru 2016, Comisia anticipează o creştere economică în România de 2,8%.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!