Ce pot face românii pentru Marea Britanie?

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 4 noiembrie 2013

„Ce pot face românii pentru Marea Britanie?”, este titlul celui mai recent articol publicat de ambasadorul României la Londra, dr. Ion Jinga, în paginile cotidianului The Telegraph. Acesta a apărut în 23 octombrie şi spune cititorilor britanici despre două evenimente care „au avut loc în Londra, reprezintă poveşti de succes şi se referă la încrederea reciprocă şi respectul dintre români şi britanici.”

 

6.000 de studenţi români

A şasea Conferinţă a studenţilor, profesorilor şi cercetătorilor români din Marea Britanie, găzduită de Ambasada României la Londra, în 19 octombrie, a ajuns în paginile The Telegraph prin intermediul ambasadorului Ion Jinga.

 „Sunt 6.000 de studenţi români în Marea Britanie.”, le spune Jinga cititorilor britanici. „Tinerii români vin să studieze în universităţile britanice pentru că sunt unele dintre cele mai bune din lume şi studenţii români sunt printre cei mai deştepţi din lume, evident că sunt căutați de către universităţile britanice. În plus, ei plătesc taxe de şcolarizare pentru a studia aici. În Marea Britanie se află şi sute de cercetători şi profesori români care dezvoltă proiecte în diferite domenii precum lasere, medicină (un nou tratament al bolii Alzheimer) sau chiar teleportarea de particule sub-atomice”, precizează diplomatul român.

 „(…)Aş dori ca această şansă să fie folosită nu numai în interes propriu, dar şi în interesul Marii Britanii şi al României – ţara unde sunt în momentul de faţă şi ţara unde sper că se vor întoarce într-o bună zi”, spune Ion Jinga în articolul din The Telegraph.

 

Poliţia româno-britanică

Al doilea eveniment adus de ambasador în atenţia cititorilor The Telegraph se referă la cooperarea poliţienească relansată recent prin Operaţiunea Nexus, desfăşurată în cadrul Metropolitan Police (MET).

„Londra este un mediu multicultural, iar MET a invitat mai multe ţări europene să se alăture unui proiect comun pe care să-l prezinte Uniunii Europene, prin care să se creeze una dintre primele echipe multinaţionale de ofiţeri de poliţie, obiectivul principal fiind schimbul de bune practici între agenţiile care se ocupă cu aplicarea legii. România a fost prima ţară care a răspuns afirmativ acestei invitaţii”, atrage atenţia diplomatul român. „Nu din cauza faptului că numărul infracţiunilor comise de cetăţenii români ar fi mai ridicat decât cel al altor cetăţeni străini din Marea Britanie – statisticile arată că numărul cetăţenilor români condamnaţi în prima parte a anului 2013 a scăzut cu 20% în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2012. Nici pentru că există riscul unui «val criminal» după ridicarea restricţiilor începând cu luna ianuarie 2014 – Rob Wainwright, directorul Europol, şi ministrul de interne Theresa May au declarat că ridicarea restricţiilor pentru cetăţenii români şi bulgari nu va antrena o creştere a infracţionalităţii în Marea Britanie. Motivul pentru care România s-a implicat în acest proiect este acela că există legături strânse între cele două sisteme de aplicare a legii, cel român şi cel britanic. Britanicii ne-au ajutat să dezvoltăm standardele şi procedurile poliţieneşti şi să reformăm sistemul judiciar”, continuă explicaţia din articolul scris de Ion Jinga.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!