Ce presupune operația de cataractă

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 19 iunie 2015

Considerată una dintre cele mai întâlnite probleme de vedere la vârstnici, cataracta se numără printre afecțiunile care se pot trata în câteva minute cu ajutorul procedurilor moderne. Intervențiile chirurgicale nu numai că tratează boala, ci previn și complicațiile ei.

Pelicula fină care apare la nivelul cristalinului și care blochează traseul fasciculului luminos către retină este cunoscută sub numele de cataractă. Vederea încețoșată (în special la distanță) și sensibilitatea la lumină sunt doar câteva dintre semnalele care anunță afecțiunea. În cele mai multe din cazuri, problema de vedere apare ca urmare a inflamațiilor dese de la nivelul ochiului și a administrării pe termen lung a medicamentelor pe bază de cortizon. Important de știut este că operațiile se indică doar pentru stadiile avansate ale bolii.

 

Intervenția chirurgicală cu ultrasunete

Odată pus diagnosticul de cataractă, medicul oftalmolog poate recomanda procedura chirurgicală. Spre deosebire de operația clasică (risc mai mare de hemoragie și de apariție a astigmatismului), intervenția cu ultrasunete nu numai că durează mai puțin și recuperarea este mai rapidă, ci și riscul de apariție a complicațiilor este minim.

În funcție de stadiul bolii, procedura poate dura între 7 și 15 minute și se realizează cu anestezie locală. Ea este cunoscută sub numele de facoemulsificare și presupune o incizie mică (aproximativ 1,8 mm) în partea anterioară a ochiului. Prin intermediul acesteia, medicul aspiră cu ajutorul ultrasunetelor cristalinul afectat și îl înlocuiește cu unul artificial. 

 

Ce presupune procedura cu laser

O altă variantă modernă de tratament pentru cataractă este și operația cu laser. În timpul intervenției, medicul face incizia și fragmentează cristalinul. Ulterior, cu ajutorul ultrasunetelor, el aspiră bucățile de cristalin și îl înlocuiește pe cel afectat cu unul artificial. Nu numai că disconfortul resimțit de pacient în timpul operației este mai mic, ci și țesuturile oculare se regenerează mai rapid.

Cataracta poate apărea și la tineri în urma unor traumatisme oculare, dar și a unor afecțiuni cum este diabetul zaharat.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!