Ce s-ar întâmpla dacă nu ai face baie niciodată?

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 29 ianuarie 2016

murdar

Dincolo de gândul mirosurilor neplăcute și scăderea interacțiunilor sociale, există preocupări de natură mult mai importantă – modificarea sănătății organismului.

Pentru început există câteva efecte evidente în cazul în care se renunță la apă și la săpun:

  • miros urât;
  • pielea și părul devin slinoase;
  • șansa de a te îmbolnăvi crește;
  • mâncărimea te va invada, iar acest lucru ar putea duce la un risc sporit de infecție.

Trebuie luate în considerare și alte procese care se declanșează în organism atunci când nu faceți duș. Corpul uman, în medie, este acoperit de 2 metri pătrați de piele ce conține circa 2,6 milioane de glande sudoripare. În plus, pe lângă glandele sudoripare, pielea umană mai adăpostește mii de firicele de păr. Și oamenii transpiră constant, chiar dacă acest lucru nu se observă.

Există două tipuri de glande sudoripare pe tot corpul – ecrine si apocrine. Transpirația secretată de glandele apocrine conține proteine și acizi grași, care conferă transpirației o culoare lăptoasă sau gălbuie. Acesta este motivul pentru care petele de sub braț apar gălbui pe haine. Transpirația, de fapt, nu are nici un miros. Atunci de ce, ne-am putea întreba, o persoană transpirată miroase oribil? Fiindcă atunci când bacteriile de pe piele și păr metabolizează proteinele și acizii grași, ele produc un miros neplăcut.

În medie, o persoană poate produce de la 1 la 3 litri de transpirație pe oră, în funcție de climă. Să presupunem că transpirăm câte 3 litri la fiecare oră, pielea și părul de pe toată suprafața corpului devin lipicioase cu sudoare, acumulând tot mai multă murdărie. Acum vorbim nu doar de murdăria de la suprafața pielii, dar și de bacteriile care și-au găsit gazdă în organism. În cea mai mare parte, aceste bacterii, fungi și drojdii, nu prezintă nici o amenințare majoră atât timp cât rămân pe suprafața pielii. Însă atunci când ajung în fluxul sanguin, poate fi destul de grav.

Dacă renunți la baie, senzația de mâncărime te va copleși, iar unghiile vor putea produce leziuni la suprafața pielii. Prin zgârieturi, bacteriile pot ajunge în sânge, iar acest lucru poate fi fatal.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!