Ce să faci ca să nu te îmbolnăvești niciodată de osteoporoză

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 22 aprilie 2016

Osteoporoza sau „boala oaselor poroase” este o afecțiune a sistemului osos care se manifestă prin demineralizarea și compromiterea structurii acestuia.

Astfel, persoanele care suferă de această maladie sunt predispuse la fracturi osoase în urma celor mai slabe în intensitate traumatisme.

Osteoporoza afectează structura internă a oaselor și le modifică densitatea, chiar dacă schimbările nu sunt vizibile. După 35 de ani, osteoporoza se poate instala în corpul uman din cauza pierderii continue de substanță osoasă ce vine odată cu înaintarea în vârstă.

Află și tu cum poți preveni osteoporoza și aplică sfaturile noastre pentru a te asigura că nu vei suferi niciodată de această maladie:

Fă sport în mod regulat

Sedentarismul este una dintre cauzele principale ale instalării osteoporozei. Lipsa mișcării poate grăbi apariția osteoporozei prin scăderea rezistenței osoase. Sportul poate îmbunătăți cu până la 18% sănătatea sistemului osos și poate reduce riscul fracturilor. Totuși, trebuie evitate antrenamentele care creează presiune asupra articulațiilor, pentru ca rezultatul să fie cel dorit.

Asigură-le oaselor tale necesarul de calciu

Organismul uman suferă zilnic pierderi de calciu, care este esențial pentru sănătatea oaselor. Acest mineral poate fi asimilat prin consumarea alimentelor care îl conțin. Cele mai importante dintre acestea sunt produsele lactate.

Doza zilnică recomandată de calciu este de 1.300 mg pentru copiii cu vârste cuprinse între 9 și 18 ani, de 1.300 mg pentru adulții cu vârste cuprinse între 19 și 50 de ani și de 1.200 mg pentru cei care au depășit această etate.

Fixează calciul în oase cu ajutorul vitaminei D

Calciul nu poate fi absorbit de sistemul osos fără adjuvanți, așa cum este vitamina D.

Aceasta este produsă în mod natural de organism, prin expunerea la soare, sau poate fi obținută din alimente precum peștele, ficatul sau ouăle. Doza zilnică recomandată de vitamina D este de 200 până la 400 de unități.

Consumă suficiente proteine

Capacitatea corpului uman de a utiliza calciul este influențată de aportul de proteine adus organismului. Femeilor adulte, cu vârste de peste 19 ani, le este recomandat consumul a 46 g de proteine pe zi, iar cantitatea recomandată pentru bărbați este de 56 g zilnic.

Administrează-ți în mod corect suplimentele vitaminice

Cantitățile necesare de vitamine și minerale nu pot fi asigurate, de cele mai multe ori, doar printr-o alimentație adecvată. De aceea, este recomandată administrarea suplimentelor vitaminice si minerale, pentru ca sistemul osos să primească tot calciul si vitaminele de care are nevoie.

Citratul si carbonatul de calciu, alături de vitamina D, sunt cele mai populare suplimente pe care medicii le recomandă pentru menținerea sănătății oaselor.

Folosește nutrienții benefici pentru sistemul osos

Vitamina D nu este singura care ajută la fixarea calciului în oase. Fosforul, zincul, cuprul, vitaminele A si C, magneziul și fluorul au un rol important în asimilarea mineralelor, așa că nu te feri de alimentele care conțin aceste substanțe atât de benefice pentru sănătatea oaselor tale.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!