Ce să mănânci când ești deranjat la stomac

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 3 iulie 2015

Află ce ai voie să mănânci când ești deranjat la stomac și ce alimente sunt recomandate pentru diaree.

 

Orez

Orezul este unul dintre cele mai bune alimente pentru un stomac deranjat, deoarece se digeră foarte ușor și are un efect de închegare a scaunului, care este vitală în caz de diaree. Orezul sălbatic și cel brun, însă, au prea multe fibre și pot agrava simptomele unei infecții intestinale.

 

Morcovi fierți

Morcovii sunt foarte blânzi pentru stomacul deranjat și aduc un plus de pectină în organism, care ajută la vindecarea după un dezechilibru chimic și infecțios.

 

Banane

Deși sunt fructe dulci, bananele au proprietăți de ”închegare” și se diferă ușor, chiar și după un episod de diaree severă.

Trec ușor și rapid prin intestin, fără să provoace gaze și sunt bogate în potasiu, un mineral care se pierde adesea în caz de diaree și scaun moale sau vomă.

 

Pastă de mere

Un alt aliment surprinzător care ajută organismul să-și revină în caz de stomac deranjat este pasta din pulpă de măr, fără zahăr sau aditivi. Se curăță bine coaja înainte, deoarece aceasta se digeră greu și poate provoca balonare.

 

Cartofi fierți simpli

Amidonul din cartofi ajută la restabilirea echilibrului în stomac și intestin după un episod de diaree, dar nu trebuie adăugat unt, pătrunjel sau alte ingrediente, deoarece acestea pot agrava simptomele.

 

Pâine prăjită

Pâinea prăjită calmează stomacul și adaugă volum și consistență scaunului, ceea ce îl face mai puțin lichid. În plus, numărul mare de carbohidrați obținuți dintr-o astfel de sursă ușor digerabilă te ajută să-ți revii și să ai energie după câteva zile de chin și dezechilibru de electroliți.

 

Iaurt

Dacă ești deranjată la stomac din cauza antibioticelor luate fără pansament gastric și fără probiotice sau prebiotice, ai nevoie de iaurt ca să reîntregești flora microbiană din intestine.

Antibioticele reduc numărul de bacterii bune din intestine, care au rolul de a menține echilibrul în acea zonă a corpului. Dacă ai prea puține bacterii bune, poți suferi de diaree și iaurtul aduce înapoi aceste bacterii esențiale pentur organismul tău.

 

Ce să nu mănânci când ai diaree

Alimentele bogate în fibre și grăsimi, ca nucile, alunele, semințele, cerealele integrale și unele fructe intensifică activitatea din colon și astfel nu opresc diareea.

Alimentele condimentate, prăjite și cele bogate în zahăr stimulează activitatea intestinală și agravează diareea. În plus, alimentele bogate în zahăr pot fermenta și astfel o simplă infecție intestinală se poate transforma într-un episod de diaree explozivă.

Alimentele și mai ales băuturile bogate în cofeină, ceaiurile, cafeaua și sucurile carbogazoase stimulează digestia și intensifică viteza cu care bolul alimentar se mișcă prin intestine.

Unele lactate pot fermenta în stomac sau pot fi prea grase și agravează diareea, în timp ce guma de mestecat și alte alimente cu îndulcitori artificiali au efect laxativ.

Alimentele care produc gaze intestinale la digerare nu sunt recomandate, deoarece dacă ești deranjat la stomac ai deja dureri, crampe și gaze în intestine. Astfel, evită varza, conopida, fasolea, broccoli, până ce stomacul tău și-a revenit și intestinele produc scaune normale.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!