Ce se aruncă pe şantierele din Londra?

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 4 ianuarie 2016

uk_santier_gunoi_nou_nout

Cutii întregi cu vopsea, plăci neatinse de gresie și faianță, saci cu prize, dispozitive pentru unități sanitare, mese de călcat în folie, cuptoare cu microunde, frigidere, birouri, salopete, căști de muncă, cuie și lista poate continua. Pare incredibil ce povestesc românii care lucrează pe unele șantiere din Londra, atunci când vine vorba despre lucrurile care se aruncă, pur și simplu, la gunoi. Nu puțini sunt cei care spun că au văzut de-a lungul timpului cum toate cele enumerate mai sus ajung în tomberoane. 

Chiar dacă trăiesc de ani buni în Anglia și mulți au mai văzut astfel de proceduri, românii se declară aproape de fiecare dată uimiți atunci când astfel de secvențe li se desfășoară în fața ochilor.

 

Alt job… alte frigidere

Ramon, un tânăr de 33 de ani din Suceava, lucrează de câțiva ani buni pe șantierele din Londra. Are povești haioase, dramatice și chiar șocante de prin site-urile pe unde și-a pus amprenta în ultimii ani. Spune că în fiecare zi descoperă lucruri noi, atât despre englezi, cât și despre celelalte naționalități…

„Suntem diferiți cu toții, dar uneori parcă e prea mare diferența de gândire. Eu am rămas de-a dreptul șocat în anul 2012, când am lucrat într-un site care a deservit Jocurilor Olimpice. Am fost acolo trei luni de zile. Atât a durat jobul. Am fost în jur de 600 de oameni în site și am avut o bucătărie destul de mare. Cu multe frigidere, cuptoare cu microunde, kettle-uri, aparate de sandwich-maker, aparate de cafea. Cam tot ce ne era necesar să încălzim mâncarea, să bem un ceai, o cafea.

Ei bine, după cele trei luni de zile, când s-a terminat jobul, am rămas în jur de 30 de oameni. În ultimele zile a trebuit să facem ordine, să măturăm și să aruncăm ce aveam de aruncat. Venise chiar o mașină mare în care trebuia să depozităm tot gunoiul. Când s-a demontat cu totul bucătăria, șefii și colegii mei au dus frigiderele și cuptoarele cu microunde în tomberoane. Am crezut că nu văd bine, mai ales că erau unele care nici măcar nu fuseseră folosite, nici măcar nu fuseseră băgate în priză. S-au folosit doar câteva dintre acestea, ne-am înghesuit cu toții… acum chiar nu înțeleg de ce. În fine, cert este că atunci când i-am văzut cum le aruncă, am vrut să țip la ei… să nu le spargă. M-am dus glonț și am întrebat ce se întâmplă și când mi-au confirmat ceea ce văzusem, am întrebat direct dacă pot să le iau eu. În primul rând, s-au uitat la mine ca la urs… și apoi au dat din cap, că… se poate, dacă asta îmi doresc. A trebuit în zece minute să îmi sun prietenii și să îi întreb care poate veni cu un van, că nu aveam cum să car altfel frigidere și cuptoare cu microunde. Și uite așa am adus acasă în ziua aceea patru frigidere și trei cuptoare. Nou-nouțe. Au trecut de atunci fix trei ani și vreau să spun că și acum le folosim. Unul dintre frigidere este la mine, altul a ajuns la fratele meu, altul la un prieten și altul la băiatul care ne-a ajutat să le transportăm. Merg perfect și astăzi. Acum ne amuzăm teribil de acea zi…”, ne povestește Ramon.

—————————————

„Nu în orice site se întâmplă la fel, nu se aruncă peste tot. Dar chiar acum de curând, am terminat un job destul de mare, era un hotel, și am văzut cum se aruncau cutii întregi cu vopsea, cutii cu gresie și faianță neatinse. Zeci și zeci de cutii. Acolo, din păcate, mi-a fost rușine să întreb dacă pot lua ceva. Trebuia să trecem prin două recepții și mi-a fost jenă să mă vadă oamenii aceia cu pachete și cutii la subraț sau în spinare. Însă este incredibil când vezi cu ochii tăi că lucruri noi, de care poate ai nevoie… ajung la tomberon.”

Ramon, 33 de ani

—————————————

 

Dar… e aproape nou! NU, trebuie să fie nou-nouț!

Și Silviu, un român din Vrancea, spune că nu de puține ori a rămas cu gura căscată când a văzut cât de multe lucruri, în țiplă, ajung la gunoi. El lucrează acum pentru o companie care recondiționează cămine studențești.

„Acum schimbăm bucătării în cămine studențești. Nu știu de ce le schimbăm pentru că cele vechi arată foarte bine, însă dacă asta se cere, asta facem. M-a frapat faptul că tot ce se găsește în acele camere se aruncă. De la blaturi și dulapuri de bucătărie care arată nu bine, ci foarte bine, până la mese de călcat în țiplă, uscătoare nou-nouțe, saci cu prize noi, seturi de lumini care se aplică pe la șifoniere. Totul se aruncă. Chiar mă gândeam într-una din zile că dacă iau câteva piese de bucătărie, pot construi acasă o bucătărie din cap până în picioare. Însă nu ai cum să cari astfel de corpuri. Sunt mari și grele…

Părerea mea este că în țara asta sunt mulți bani, guvernul are bani și într-un fel trebuie să îi justifice, tocmai de aceea se recondiționează multe lucruri care totuși, după părerea mea, sunt mai mult decât bune. Este incredibil cât de multe se aruncă… cred că doar noi, românii, ne uităm după aceste lucruri cu jind, altora nici nu le pasă”, spune Silviu.

—————————————

De ce unele lucruri noi ajung la tomberon?

 

„Eu cred că este vorba de mentalitate la mijloc. Aici, lucrurile merg bine, ca într-un lanț. Dacă o verigă se rupe, atunci tot lanțul are de suferit. Mă refer că oamenii aruncă tot ce nu mai folosesc în ideea de a comanda altele noi, de a cumpăra altele noi. Mă gândesc că în acest fel, fabricile au ce vinde, dacă există cerere. Oamenii care lucrează acolo au un job. Asta e gândirea mea… pentru că în România, dacă se păstrează un frigider, o cutie de vopsea, o cutie de cuie, orice… dintr-un job într-altul, atunci nu mai există cerere. Ci doar cârpeală. Stai cu un frigider până se strică. Și când se strică, nu îl arunci, ci îl repari. Și așa s-au închis zeci de companii, de fabrici și lista poate continua. Este vorba de gândire. Și se pare că gândirea englezilor este una bună…”

Nelu, 54 de ani, lucrează în construcții de cinci ani de zile

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!