Ce se întâmplă când te lași de fumat

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 21 noiembrie 2014

Corpul uman este o maşinărie incredibilă, capabilă să revină pe linia de plutire şi atunci când este agresat constant şi cu cele mai periculoase arme. Știai că organismul începe să-şi revină la nici 20 de minute după ce ai renunţat la ţigări?

Prima dată, tensiunea arterială revine la valorile normale. Iar la 24 de ore după ultima ţigară, plămânii încep să se cureţe de substanţele nocive din fumul de ţigară. Specialiştii din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au veşti bune pentru cei care intenţionează să renunţe la viciu. Dacă ai în jur de 30 de ani, renunţarea la fumat îţi va aduce 10 ani de viaţă în plus.

Cei care renunţă la 40 de ani mai câştigă 9 ani. Și tot aşa. Până şi cei care au fost diagnosticaţi cu afecţiuni cardiace au multe de câştigat de pe urma renunţării la ţigări: astfel, foştii fumători care au suferit un infarct au un risc de două ori mai mic de a mai face altul decât cei care continuă să fumeze.

 

De ce apare sevrajul în primele 48 de ore?

Chiar dacă te-ai gândit sau chiar ai încercat de multe ori să te laşi de ţigări, decizia nu a fost una de durată. Ai rezistat o zi fără tutun. Poate două… Specialiştii spun că primele 48 de ore sunt şi cele mai grele, deoarece, în acest interval, corpul se curăţă de urmele de nicotină şi resimte pierderea unei substanţe cu care s-a obişnuit să se „hrănească”.

Pentru unele persoane, sevrajul este mai dificil, iar de ajutor ar fi şedinţele de consiliere şi terapiile medicamentoase, care reduc pofta de nicotină. Aceasta nu se găseşte în mod natural în organism, dar, odată introdusă, ajunge la creier, unde se potriveşte foarte bine la neuroni. Pe măsură ce ne expunem la nicotină, creşte numărul receptorilor din creier pentru nicotină. De aceea, când receptorii nu primesc nicotină, începem să simţim un disconfort: ne scade capacitatea de concentrare, simţim dureri de muşchi, de cap. Cei care au un număr de receptori mai mare resimt şi un disconfort mai mare.

 

Revin gustul şi mirosul

Tot în primele 48 de ore, foştii fumători încep să resimtă plăcerea gustului şi  mirosului. Iar la 72 de ore, respiraţia le este mult mai uşoară, iar nivelul de energie creşte. Fumătorul odată obosit simte că poate urca mai uşor scările şi merge mai mult pe jos.

După 2-12 săptămâni, circulaţia s-a îmbunătăţit în tot corpul. Foştilor fumători le este mai uşor să practice exerciţii fizice.

  • După un an, riscul de îmbolnăvire scade.
  • La un an, riscul de infarct este de două ori mai mic decât al unui fumător.
  • După 5 ani, riscul de accident vascular cerebral este asemănător cu cel al unei persoane nefumătoare.
  • După 15 ani, riscul de cancer pulmonar este la jumătate.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!