Ce se întâmplă în timpul zborului

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 27 mai 2016

airplane cockpit_1Mai mulți utilizatori ai site-ului Reddit (piloți, însoțitori de zbor și pasageri) au dezvăluit lucruri mai puțin știute despre zborul cu avionul. Mai jos găsiți câteva dintre mărturisirile oamenilor.

Oprirea tuturor electronicelor

Telefoanele mobile sau alte electronice nu provoacă căderea unei aeronave, dar pot fi extrem de enervante pentru piloți. Atunci când avionul se pregătește de aterizare, piloții pot fi deranjați de semnalele emise de telefoanele mobile care caută semnal.

Sora mea este însoțitoare de zbor: după ce le spune tuturor să oprească toate electronicele se duce în spatele avionului, scoate telefonul mobil și începe să scrie mesaje.

Piloții dorm majoritatea cursei

Cel puțin jumătate dintre piloți dorm în timpul cursei. Între 43 și 54% dintre piloți chestionați în Marea Britanie, Norvegia și Suedia au recunoscut că au adormit în timp ce pilotau un avion cu pasageri.

Măștile de oxigen îți asigură doar 15 minute de aer

Dacă măștile de oxigen coboară, ai la dispoziție doar aproximativ 15 minute de oxigen din punctul în care le-ai scos. Totuși, e mai mult decât suficient pentru ca pilotul să ducă aeronava la o altitudine mai mică, unde poți respira normal.

Apa din avion nu este foarte curată

Instalațiile care ar trebui să purifice canalizarea de la toaletă și cele care trebuie să reumple avionul cu apă potabilă se află la o distanță de câțiva metri una de alta și câteodată sunt administrate de aceeași persoană.

Piloții primesc mese separate în caz că una dintre acestea le provoacă greață

Doi piloți primesc mese diferite și nu le pot împărți. Acest lucru se face în caz de toxiinfecție alimentară.

Lumina difuză are scopul de a pregăti pasagerii pentru evacuare, nu pentru somn

Când un avion aterizează în timpul nopții, însoțitorii de zbor diminuează intensitatea luminii în caz că este nevoie să evacueze pasagerii la aterizare… ochii sunt deja adaptați la întuneric, astfel că poți vedea mai bine odată ce ajungi în exteriorul avionului.

Pilotul te poate aresta în mijlocul zborului

Pilotul are o autoritate aproape nelimitată când ușile aeronavei sunt închise. Poate să aresteze persoane, să scrie amenzi și chiar să accepte testamentul unui pasager pe moarte

Aerul pe care îl respiri în avion este de fapt aer comprimat de la motor. O mare porțiune (25-50%) ajunge în cabina pilotului, iar restul este pentru pasageri. Aerul iese din avion printr-o gaură mică din spatele fuselajului.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!