Ce spun bulgarii despre 2014?

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 9 septembrie 2013

bulgari

Romanii nu sunt singurii care isi pun sperante in anul ce sta sa vina. Alaturi de ei sunt si bulgarii care traiesc acelasi „regim” ca si conationalii nostri pe teritoriul Angliei.

P.K. are 36 de ani si a plecat din Bulgaria in 2007. Desi a trait ultimii 6 ani din viata prin tari straine, nu poate spune ca s-a acomodat 100%. Ar vrea chiar sa se intoarca acasa, in Bulgaria, insa mai are rabdare si spera ca, odata cu 1 ianuarie 2014, cand se vor ridica restrictiile pe piata muncii, va reusi sa se angajeze, sa aiba un job stabil si astfel o buna parte din grijile sale vor disparea.

 

„George”… din Bulgaria

Primul lucru la care a trebuit sa renunte P.K. in momentul in care a ajuns in Anglia a fost chiar la numele sau. Este foarte greu de pronuntat, dar si mai greu de tinut minte, spune bulgarul, pentru toti care nu sunt familiarizati cu pronuntia oamenilor din Bulgaria sau Rusia: „Nimeni nu reusea sa imi spuna pe nume, ba imi spuneau jumatate de nume, ba mi-l poceau… chiar odata, la primul loc de munca, colegii ma strigau «Bulgaria». Seful meu, un englez, a fost cel caruia i-a venit ideea sa spuna «George», pentru a fi practic pentru toata lumea. Si asa mi-a ramas numele si ma prezint in fiecare loc unde muncesc”, spune bulgarul.

 

Popas in Italia…

Din tara a plecat in 2007 cu destinatia Italia. „Aveam cateva rude acolo si am mers la ele. Nu am stat decat un an, dupa care am ajuns in Londra. Era inca perioada buna in care emigrantii reuseau sa stranga bani, sa traiasca bine si sa trimita si acasa o gramada de lucruri. Nu a durat mult, cred ca inca un an sau doi, si lucrurile s-au inrautatit. In sensul ca nu mai gaseai de munca, totul s-a scumpit… chirie, transport, mancare. Si au urmat anii grei. Insa m-am ambitionat sa raman, nu ma puteam intoarce in Bulgaria, pentru ca si acolo viata era grea… mai grea decat aici, pentru ca era criza. In Anglia intotdeauna am lucrat in constructii. Usor-usor, de la muncitor necalificat am crescut si acum lucrez ca si tamplar (carpenter). Sunt platit mult mai bine de cand am aceasta meserie, insa este destul de greu, pentru ca nu este un job constant. Am trei luni de munca, dupa care pot sa stau acasa o luna sau doua, pana imi gasesc sau pana apare ceva”, povesteste P.K.

————————————–

In editia sa online, cotidianul britanic The Guardian din august 2013 se susține ca „numarul de romani si bulgari care vor sosi in Marea Britanie anul viitor ar putea ajunge in jur de 20.000, si nu 300.000, asa cum sustin unele estimari, potrivit unui raport al Migration Matters Trust, un grup pro-imigrație. Atul Hatwal, directorul Migration Matters, afirma ca aceasta estimare – mult mai mica decat estimarile unor grupuri concurente ca MigrationWatch – se bazeaza pe analiza modelelor istorice de migratie in UE, pe factorii macro-economici ca impactul recesiunii asupra Marii Britanii si oportunitatile limitate de locuri de munca in domenii cum ar fi munca manuala.”

————————————–

 

 

„Nu mai vreau sa locuiesc cu bulgari”

Singurul noroc pe care l-a avut a fost acela ca in perioada in care a ajuns in Londra autoritatile nu erau atat de stricte in ceea ce priveste obtinerea actelor necesare pentru a munci pe santier. „Am aplicat de CSCS Card si de UTR inca din 2008. Era mai usor atunci. Dupa care mi-am luat National Insurance Number si Yellow Card. Dar, colegii de casa, pentru ca locuiesc cu bulgari, care au venit in 2011 in Londra, nu au reusit nici pana in ziua de astazi sa obtina NINO. Si ii aud mereu ca se programeaza la fiecare doua luni la interviu. Nici cu munca nu pot spune ca am avut probleme, fiind self-employed (persoana fizica autorizata) nu am trecut prin interviuri sau emotii. Insa am simtit mereu din partea altor nationalitati o oarecare reticenta in privinta bulgarilor. Culmea este ca m-am inteles intotdeauna mai bine cu romanii decat cu bulgarii. Lucrez cu romani pe santier si ma simt minunat. In schimb, locuiesc in aceeasi casa cu bulgari si imi vine sa ma mut in fiecare zi. Nu ne intelegem deloc, ne certam in fiecare zi si ne enervam mereu. De exemplu, cei cu care locuiesc eu acum vor pleca in concediu doua saptamani si abia astept sa raman singur ca sa ma linistesc. Daca mi-as permite sa stau singur… m-as muta acum.”

————————————–

„In prezent, romanii si bulgarii pot munci in Marea Britanie numai pe baza unei vize obtinute de un angajator, daca sunt angajati pe cont propriu sau vin pe joburi sezoniere unde exista deficit de forta de munca. Controalele temporare impuse in 2007 cand cele doua tari au aderat la UE vor expira la miezul noptii de 31 decembrie, ceea ce inseamna ca locuitorii lor, impreuna in total 29 de milioane, vor avea drepturi depline de a veni aici sa munceasca.”

The Guardian

————————————–

 

Vor veni bulgarii cu miile in 2014?!

Referitor la acest subiect, P.K. este de parere ca bulgarii nu sunt interesati sa ajunga in Anglia. „Eu am in plan sa ma intorc in Bulgaria la un moment dat si asa vor face toti cei care sunt aici de foarte multi ani. Scopul nostru a fost acela de a strange bani. Vremurile s-au schimbat. Acum nu mai poti veni in Anglia… ca sa strangi bani. Viata este foarte scumpa si nu iti mai poti permite acest lucru, iar bulgarii stiu acest lucru, tocmai de aceea nu exista un interes atat de mare sa dea navala incepand cu 2014. Eu cred ca vor veni in acelasi ritm in care au venit si pana acum. Eu, fiind aici, astept sa vad daca vor fi schimbari.”

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!