Ce spune o britanică despre românii din România

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 25 mai 2015

i-love-romaniaTema topului cu stereotipuri periculoase, cu lucruri care te surprind şi te intimidează, care te pun în situaţii uneori ridicole a fost aplicat de bloggeri mai tuturor popoarelor lumii. Recent, însă, o britanică a compus un astfel de material după ce a vizitat ţara noastră. Topul ei este al celor şapte metode prin care te poţi umili singur în România. Noi am tradus materialul pentru voi.

 

Eşti vegetarian?

Dacă a fi vegetarian este un lucru cât se poate de normal în anumite cercuri din Bucureşti, nu te aştepta, în general, să găseşti o masă gătită domestic care să nu conţină ceva carne de porc. Dacă te gândeşti să stai în gazdă în România, fă bine şi informează-ţi din timp gazdele de dieta ta diferită pentru că, altfel, atmosfera ar putea deveni un pic încinsă.

 

Nu presupune imediat că românii vor să profite de sistemul de beneficii al ţării tale!

Bănuiesc că realizezi că publicaţia Daily Mail nu este chiar un sanctuar al integrităţii jurnalistice, da? Ar trebui să ştii că România are o problemă destul de mare cu capacităţile intelectuale care-i părăsesc ţara – cei mai avansaţi dintre ei tind să meargă la muncă şi să se stabilească în străinătate, unde găsesc un nivel de trai ceva mai ridicat şi salarii mai bune.

Drept urmare, vei găsi o mulţime de români muncind în IT şi în sănătate în alte ţări. Din păcate, nu poţi vinde un ziar dacă foloseşti poza unui profesionist de clasă mijlocie ameninţând totodată că românii îţi invadează ţara.

 

Nu fă pe abstinentul de la alcool!

Vinul, berea şi ţuica („brandy de prune”, traduce britanica n.r.) sunt la ordinea zilei. Adesea, berea şi vinul sunt băuturile standard care însoţesc mesele adulţilor, precum şi ţuica (pe lângă alte licori domestice deosebit de tari) fiind prezente atunci când se sărbătoreşte ceva sau pur şi simplu se socializează. Dacă nu eşti cu băutura, a nu te alătura lor nu este pe atât de ruşinos, cât jenant.

 

Nu ştiai că românii nu sunt de origine slavă?

Datorită unei istorii aparte, România s-a păstrat ca o insulă de latinitate într-o mare de popoare slave, lucru cu care aceştia se mândresc.

 

Nu asocia românii cu ţiganii!

Deci, te rog să nu faci asta! În mod obiectiv, acest lucru poate fi o greşeală de înţeles pentru un vorbitor de limba engleză neiniţiat în acest subiect, pentru că, până la urmă, termenul de „Roma” sună un pic asemănător cu „Romanian”. Dar fă greşeala asta şi vei vedea cum pică cerul pe tine.

Dă-mi voie să-ţi explic cum stau lucrurile: românii sunt descendenţi ai dacilor (echivalentul celţilor) şi ai romanilor pe vremea când Imperiul Roman era în plină glorie. „Roma”, în schimb, sunt o minoritate etnică desfăşurată prin întreaga Europă ai căror strămoşi au emigrat (probabil) din nordul Indiei cu multe secole în urmă. În România, populaţia romă reprezintă o minoritate etnică, în timp ce majoritatea oamenilor care locuiesc în România sunt – şi fii atent aici – de etnie română!

 

Culturile română şi rusă nu sunt la fel; comunismul n-a uniformizat întreaga regiune!

Acelaşi lucru pe care îl spun acum despre România se aplică tuturor ţărilor care au făcut parte din fostul bloc comunist. Oamenii se poartă ca şi cum România şi toate celelalte ţări din regiune n-ar fi avut o istorie bogată, cu o limbă şi o cultură distincte secole la rând, înainte de sosirea comunismului şi / sau a ocupaţiei sovietice. Pe bune, citeşte şi tu ceva despre România!

 

Să nu ai impresia că toată lumea călătoreşte cu căruţa

Deşi în Bucureşti mi s-a întâmplat să văd asemenea scene, e un lucru îndeajuns de neobişnuit cât să mă facă să-mi întind gâtul ca să văd mai bine. În zonele urbane din România, marea majoritate folosesc metode de transport standard. Calul şi căruţa încă se folosesc, într-adevăr, la ţară. La oraş, în schimb, e mai greu să ţii un cal la bloc.

 

ÎNTR-UN ALT BLOG, o americancă ne arată că nu am învăţat să ne promovăm eficient ţara

Stereotipurile ne omoară! Şi cum se-ntâmplă că cei mai buni promotori ai turismului în România sunt tocmai aceia care vin să viziteze ţara aproape din greşeală?

O americancă intervievată de nişte colegi americani spune următoarele: „Dacă m-ai fi întrebat ce cred despre România înainte de a vizita ţara aş fi vorbit despre trei lucruri: ţigani, vampiri şi câini vagabonzi turbaţi. Nici nu vă pot spune cât de speriată eram gândindu-mă că va trebui probabil să-mi fac un vaccin antirabic acolo. Aveam coşmaruri despre haite de câini urmărindu-mă la poalele unui munte, despre ţigani care-mi luau toţi banii sau despre şoferi de taxi care mă duceau undeva în pustietate şi îmi luau şi ei toţi banii. Din fericire, toate aceste stereotipuri s-au dovedit a fi total false. Am vizitat România, iar acum are un loc cu totul special în inima mea. Este un ţinut bogat în cultură şi în oameni prietenoşi. Au o mâncare bună şi foarte ieftină. Până şi la KFC mâncarea este mai bună decât la KFC-ul din State, ceea ce nu-i puţin lucru, având în vedere cât de popular am reuşit să facem noi fast food-ul în lume.

Ca şi americancă, turistă în România, mi-am dat seama că această ţară este subapreciată sever. E un loc minunat în care să călătoreşti şi în care să te rătăceşti. Sunt fascinată de istoria şi cultura din aceste locuri. Transportul public este dificil de înţeles, este un coşmar să afli cum se plăteşte, însă am învăţat să nu mă mai complic şi să urc pur şi simplu în vehicul, asigurându-mă că-mi fac de trei ori crucea ori de câte ori trec prin faţa vreunei biserici, aşa că m-am integrat destul de bine în peisaj, zic eu.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!