Ce sunt celulele stem

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 7 august 2015

celule stemCelulele stem sunt celule precursoare ale organismelor vii – celule primordiale de la care începând se diferențiază toate celelalte 200 de tipuri de celule ale organismului uman.  Aceste celule au  remarcabila capacitate ca, în funcție de stimulii din mediu, fie să se dividă rezultând alte celule stem, fie să se diferențieze în tipuri diferite de celule ale organismului – celule sanguine, celule nervoase, musculare etc. Celulele stem funcționează ca un sistem de reparare a corpului, având capacitatea de a crea țesut și putând înlocui virtual orice celulă a corpului.

Tipuri de celule stem

În organismul uman există 3 tipuri de celule stem, diferite din punctul de vedere al caracteristicilor și al utilizării medicale:

  1. celule stem embrionare, primele celule apărute pe linia evolutivă și din care s-au diferențiat toate tipurile celulare pe care le găsim în corpul nostru, ca și adulți;
  2. celule stem ombilicale, celule ce se găsesc în sângele cordonului ombilical, un tip intermediar de celule stem, asemănătoare celor din măduva osoasă a adultului, dar foarte tinere;
  3. celule stem adulte, ce se găsesc în aproape toate țesuturile organismului uman (spre exemplu în țesutul adipos, piele etc.)

Celulele stem embrionare sunt primele celule apărute pe linie evolutivă și teoretic, cele mai indicate pentru a fi utilizate în tratamente și cercetări. Din cauza considerentelor de natură etică – recoltarea însemnând de fapt distrugerea unui embrion uman – , procedeele de cercetare, recoltarea și utilizarea acestora sunt destul de limitate.

Celulele stem ombilicale sunt celule stem ce apar la naștere în cordonul ombilical al nou-născutului. Sunt în marea lor majoritate celule stem hematopoietice, din care se diferențiază toate tipurile celulare sanguine, cu care suntem obișnuiți ca adulți (hematiile, leucocitele, trombocitele). Pe lângă acest tip de celule stem, în sângele cordonului ombilical apar și alte tipuri de celule stem, de tip mezenchimal, din care se vor diferenția celule nervoase, musculare etc.

Celulele stem adulte mezenchimale sunt implicate în multiple studii aflate în desfășurare în această perioadă. Oamenii de știință încearcă rezolvarea unor boli grave, de genul bolii Parkinson, Alzheimer, diabet, utilizând celule stem ca tratament. Sunt de așteptat rezultatele acestor studii pentru a vedea în ce măsură celulele stem ne pot ajuta și în rezolvarea acestor maladii.

Utilitatea practică a celulelor stem

Recoltarea celulelor stem la naștere este un procedeu medical relativ tânăr. Medicina face progrese uimitoare în utilizarea acestora! În 1988, când a fost realizat primul transplant cu celule stem, acest lucru părea un miracol. Astăzi, devine din ce în ce mai mult un tratament de rutină!

Celulele stem recoltate la naștere din sângele cordonului ombilical se folosesc deja de peste 20 de ani în transplanturi. Există cca 80 de boli pentru care transplantul de celule stem este tratament standard, și de fapt, singurul tratament ce salvează viața acestor pacienți: leucemiile acute, cronice, limfoame Hodgkin sau non-Hodgkin, anomalii ale liniei roșii (betatalasemie, anemie aplastică) și altele. Peste 20.000 de transplanturi s-au realizat deja în lume, conform Congresului Societății Europene de Hematologie, Londra, iunie 2011.

Pe lângă această utilizare curentă în tratamentul standard al unor boli altfel mortale, celulele stem fac obiectul foarte multor studii aflate în curs de desfășurare în întreaga lume. Sunt boli pentru care se studiază efectul terapeutic al celulelor stem, ca de exemplu diabet, scleroză multiplă, Alzheimer, Parkinson, infarct miocardic, accident vascular cerebral și altele, pentru care întreaga comunitate medicală așteaptă cu speranță rezultate favorabile.

De asemenea, se discută mult de terapia genică ce utilizează celule stem, iar medicina regenerativă a luat foarte mult amploare în ultima vreme. Oamenii de știință încearcă ca prin multiplicarea celulelor stem și modificarea fenotipică a acestora să poată reconstrui organe umane – spre exemplu rinichi, piele, vezică urinară și altele.

Recoltarea celulelor stem din cordonul ombilical la naștere reprezintă o oportunitate pe care viața ne-o pune la dispoziție!

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!