Ce trebuie să știi despre chisturi

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 8 octombrie 2015

În termeni medicali, chisturile sunt formațiuni care pot apărea în diverse zone ale corpului sau pe anumite organe. Pot fi lichide sau semisolide și de obicei nu sunt canceroase.

Chisturile ovariene

Aceste formațiuni sunt de mai multe feluri, cele mai frecvente fiind chistul funcțional (simplu), chistul endometriozic (endometriom) și cel dermoid (sau teratom), care are o structură celulară asemănătoare pielii.

Chisturile pot apărea din cauza unei menstruații neregulate, în urma unui tratament contra cancerului mamar, dar și la femeile care suferă de hipotiroidism, infertilitate și dereglări hormonale. Sunt de cele mai multe ori asimptomatice, însă uneori pot apărea simptome precum dureri pelviene, menstruație neregulată, urinări dese, dureri în timpul actului sexual.

Diagnosticul este pus în urma unei ecografii. Tratamentul depinde de tipul de chist, de dimensiunile acestuia, dar și de vârsta pacientei.

Chisturile mamare

Formațiunile la nivelul sânilor apar mai ales la femeile între 30 și 40 de ani, fiind mai puțin frecvente după menopauză. Sunt pline cu lichid și pot fi depistate prin palparea sânului.

Medicul va recomanda și ecografia mamară, iar la pacientele de peste 40 de ani este indicată și mamografia. Aceste investigații vor arăta dimensiunea exactă a acestor noduli. De obicei, pentru chisturile de dimensiuni mici nu este nevoie de tratament, însă trebuie să fie monitorizate periodic. Medicul mai poate prescrie și anticoncepționale. Îndepărtarea chirurgicală este o opțiune doar pentru chisturile de dimensiuni mari, dureroase.

Chisturile sebacee

Prezente sub forma unor mici umflături ferme, mobile și nedureroase, chisturile sebacee apar sub piele. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile la apariția unei astfel de probleme de sănătate. Aceste formațiuni pot apărea pe față, pe trunchi, pe scalp, dar și pe mâini, pe picioare și pe organele genitale. Se pot forma în urma unui traumatism la care a fost supusă pielea, dar și în urma blocării canalelor secretoare ale glandelor sebacee.

Dimensiunea unui astfel de chist este de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. De obicei, se vindecă de la sine, însă există și cazuri când este nevoie de tratament medicamentos (dacă se infectează și devine dureros) sau chirurgical.

Alte tipuri de chisturi

Chistul renal poate apărea la pacienții de orice vârstă. Fiind de cele mai multe ori asimptomatic, este descoperit în urma unei ecografii. Tratamentul este stabilit în funcție de mai mulți factori, printre care mărimea chistului și vârsta pacientului. În urma unui stil de viață nesănătos pot apărea chisturile hepatice, atât la femei, cât și la bărbați, mai ales odată cu înaintarea în vârstă. Chisturile mai pot apărea la nivelul creierului, la articulații, dar și pe corzile vocale, situații în care doar un medic specialist va decide tratamentul.

Atenție!

Nu consuma în exces cafea, zahăr și grăsimi, pentru că pot favoriza apariția chisturilor la sân, arată unele studii.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!