Ce trebuie să știi despre epilarea definitivă

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 1 aprilie 2016

epilare definitivaEpilarea definitivă este tratamentul estetic din ce în ce mai cunoscut și mai solicitat atât de femei, cât și de bărbați. Ne ajută să uităm de grija epilatului cu ceară sau prin radere și să ne bucurăm de o piele mai fină.

Părul nedorit de pe orice zonă a corpului este tratat prin metoda fototermolizei selective – lumina emisă de dispozitiv este absorbită de pigmentul firului de păr, melanina, este transformată în căldură și condusă la rădăcina firului de păr unde distruge celulele germinative care o hrănesc. Cu cât firul de păr este mai negru și mai gros, cu atât rezultatele obținute sunt mai bune.

Iată ce trebuie să știi ca să alegi corect tratamentul de epilare definitivă:

Ce tehnologie ți se potrivește: LASER sau IPL?

Tehnologia LASER este mai precisă, lumina este absorbită exclusiv de firul de păr, fără a se îndrepta către țesuturile învecinate, de aceea și pișcătura este mai intensă. Se potrivește firului de păr negru și gros.

Dispozitivul IPL emite o lumină mai dispersă care se îndreaptă și către piele, nu doar către firul de păr, dacă aceasta conține pigment. De aceea se recomandă ca pielea să fie cât mai albă în cazul acestui tratament. Este potrivită în cazul firului de păr mai deschis la culoare.

Cel mai eficient tratament presupune o combinație între cele două tehnologii. Se pot aplica câteva ședințe de laser pe zona de tratat și atunci când firul de păr devine mai subțire, se poate continua tratamentul cu terapia IPL pentru un rezultat optim. Specialistul îți va recomanda combinația de tratament care ți se potrivește în funcție de zona tratată, firul de păr, fototipul pielii. Niciuna din cele două tehnologii nu tratează părul total lipsit de melanină, alb, blond sau gri.

Chiar este „definitivă”?

Termenul de epilare definitivă este impropriu deoarece nu se obține o curățare de 100% a zonei tratate și nici nu este absolut definitivă. De aceea, cel mai corect ar fi să spunem fotoepilare, adică epilare cu ajutorul luminii.

Ea este progresiv definitivă, adică firele de păr tratate cad progresiv și definitiv, 10-15% din totalul firelor de păr de pe zonă, cele aflate în fază activă de creștere, cad după fiecare ședința, dar pe zona tratată vor mai apărea fire de păr produse de alți foliculi piloși. Tocmai de aceea, după terminarea tratamentului pe zonă, se recomandă 2 ședințe de întreținere pe an.

Iată orientativ câteva procente medii de curățare a câtorva zone mai frecvent solicitate: axilă 80-90%, zonă inghinală 90-95%, față 60-70% coapse 60-70%, gambe 90-95%.

Câte ședințe sunt necesare și cât timp durează o ședință?

Numărul de ședințe necesare pentru a obține un procent de curățare a zonei satisfăcător depinde de mai mulți factori precum fototipul pielii, de culoarea și caracteristicile firului de păr (grosimea), zona tratată, vârsta și sexul, metabolismul hormonal.

Putem indica însă un număr orientativ pentru fiecare zonă de interes: axile și zona inghinală 8-10 ședințe, gambe 6-8 ședințe, coapse și brațe 10-12 ședințe, zonele faciale 12-14 ședințe. O ședința durează de la câteva minute în cazul zonelor mici (buză superioară, bărbie etc.) până la o oră și jumătate. Perioada între două ședințe este de 6-8 săptămâni în funcție de zona tratată.

Este dureros?

În timpul tratamentului de epilare definitivă se simte o pișcătură suportabilă și o ușoară senzație de căldură. În cazul tratamentului cu laser senzația este mai intensă tocmai pentru că presupune o concentrație mai mare și mai precisă de căldură asupra folicului pilos.

Dacă se tratează o zonă cu foarte multe fire de păr și de culoare negru închis, este posibil să apară senzația de pișcătură puternică și pacienților mai sensibili să le fie mai greu să suporte. În aceste cazuri se recomandă câteva ședințe de terapie IPL pe zonă care să mai subțieze firele și să trateze parte din ele, iar ulterior ședințele de laser vor deveni suportabile.

Se poate face pe piele bronzată?

Tratamentul de epilare cu laser diodă se poate aplica și pe pielea bronzată deoarece nu afectează țesuturile învecinate firului de păr, adică pielea. Totuși nu este indicat să te expui la soare trei zile înainte și după tratament și trebuie să aplici crema cu factor ridicat de protecție pe zonă.

Lucrurile nu stau la fel în cazul în care zona este tratată prin tehnologie IPL. Este contraindicată expunerea la soare cel puțin două săptămâni înainte și după tratament.

Ca să nu întrerupi tratamentul pe timpul verii, poți alterna ședințele de IPL cu cele de laser, ca să ai continuitate. Dacă tehnologia IPL îți este cea mai recomandată, aplicând laserul rezultatele nu vor fi aceleași, dar vor există totuși, este mai bine decât să întrerupi de tot tratamentul în sezonul cald.

Contraindicații și riscuri

Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului au demonstrat că tratamentul de fotoepilare este sigur și nu implică riscuri majore, ci doar anumite efecte adverse ușoare cum ar fi roșeața pe zona tratată, eritem perifolicular, depigmentări și hiperpigmentări ale pielii.

Tratamentul este însă contraindicat femeilor însărcinate și care alăptează, datorită concentrație mari de hormoni, există riscul apariției petelor pe piele. Nu se pot supune tratamentului nici persoanele cu diabet, persoanele cu pacemaker sau patologii cardiace. Este contraindicat și în caz de răni deschise pe zona de tratat sau în caz de fotosensibilitate cauzată de medicamente fotosensibile.

Testul de sensibilitate înainte de prima ședința de tratament este fundamental deoarece în cadrul acestei ședințe specialistul se asigură că nu ai contraindicații la tratament, că nu există reacții adverse și îți recomandă tehnologia care ți se potrivește cel mai bine pentru a obține rezultate optime.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!