Ce mai pun românii în colete…

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Transport pe data 16 iunie 2014

muraturi

Saci cu cartofi, bidoane cu murături, pungi de mălai, ouă vopsite, biciclete, aspiratoare. Nu, nu vă imaginaţi că este o listă de cumpărături. Sunt doar câteva din produsele „mai neobişnuite” pe care angajaţii firmelor de coletărie care efectuează drumuri între România şi Anglia le-au zărit în pachetele trimise de rudele din ţară conaţionalilor din Regatul Unit.

N.N. are 54 de ani, este şofer de tir, iar de mai bine de cinci ani are împreună cu fratele său o mică firmă de transport. Aceştia efectuează o dată la două săptămâni un drum din România în Anglia şi retur. N.N. ne-a povestit ce primesc românii cel mai des de acasă, ce lucruri i se păreau neobişnuite de trimis din România în Anglia, dar şi unele dintre amintirile cele mai haioase pe care le are legate de „neobişnuitele pachete”:

„Mi s-a întâmplat să văd de toate în pachetele pe care le preluăm de acasă. Şi nu exagerez. Imaginaţi-vă că noi, eu şi fratele meu, avem două tiruri cu care lucrăm de obicei în ţară. Avem tot felul de transporturi interne. Însă, o dată la două săptămâni, plecăm în Anglia şi reuşim în numai două zile să umplem autocamioanele. Românii trimit orice. Nu ştiu să spun acum ceva ce nu am transportat. Am adus de acasă şi frigidere şi paturi, televizoare, dar şi cărucioare pentru copii, haine şi mâncare. Oricum, cel mai des lucru întâlnit în pachetele care se îndreaptă către Anglia este mâncarea.

De multe ori, cel puţin la începuturi, când probabil nu eram încă obişnuit cu astfel de pachete, mă miram pentru că erau oameni care trimiteau… doar un sac cu cartofi. În sinea mea îmi spuneam că poate sunt cartofii scumpi în Anglia şi acesta este motivul pentru care rudele din România le trimit celor din străinătate. Odată însă, mi-am făcut curaj şi i-am întrebat pe oameni de ce trimit cartofi. Răspunsul pe care l-am primit atunci l-am apreciat… Cartofii erau din producţia proprie a celor care locuiau şi munceau în Anglia. Aceştia mi-au spus că pentru ei este o bucurie să primească ceva pentru care au muncit cu câteva luni în urmă. Românii aceia mi-au spus că se duc în ţară timp de două săptămâni în fiecare primăvară pentru că au pământ la câmp lăsat moştenire pe care îl lucrează şi îl plantează cu tot felul de legume. Când este gata recolta … rudele le trimit o parte din aceasta. Şi astfel mi s-a dat să văd de la cartofi până la lădiţe cu roşii, ceapă, struguri, mere şi multe altele.”

Tot de la N.N. aflăm că de obicei conţinutul pachetelor primite de românii din Anglia diferă în funcţie de anotimp: „Dacă spre sfârşitul verii se trimit legume şi fructe, toamna este sezonul murăturilor, al vinului şi al ţuicii. Nu de puţine ori am adus din România bidoane, butoaie şi borcane cu murături. Chiar o amintire mai haioasă, şi nu prea, a fost anul trecut, când s-a spart în interiorul tirului un bidon cu varză murată… A fost cumplit pentru că toate pachetele au prins miros, unele s-au murdărit, altele s-au umezit. Ne-a fost jenă, le-am explicat oamenilor, dar asta este… se mai întâmplă. Apoi iarna se trimit şorici, jumări, cârnaţi afumaţi… chiar şi sarmale gata făcute şi congelate. Cu unii dintre clienţi m-am împrietenit chiar foarte bine… şi de la ei aflu. Nu stau eu să controlez pachetele.”

Însă lista alimentelor şi a lucrurilor trimise din România nu se opreşte aici. Rudele rămase acasă vor ca cei dragi care sunt departe de ţară să se bucure de gustul autohton… pe care nu îl găsesc la niciun produs din Anglia.

Din categoria „mâncare”, în pachetele care vin de acasă către românii din Anglia se mai găsesc pungi cu mălai, făină, fasole, tărâţe pentru borş sau chiar sticle şi damigene cu borş, borcane cu dulceaţă, compoturi, zacuscă şi în general „mai tot ce are românul prin debara”, spune N.N.

„Pe lângă mâncarea de acasă, se mai trimit şi obiecte electrocasnice, cum ar fi frigidere, televizoare, aspiratoare, cărucioare pentru copii. Am aflat şi povestea acestora. De obicei, românii care vor să se stabilească în Anglia sau care rămân pentru o perioadă nedeterminată de timp preferă să nu mai dea banii pe altele noi şi să le folosească pe cele pe care le au deja de acasă. De exemplu, în urmă cu două săptămâni, am adus o bicicletă din România pentru un bărbat care mi-a povestit că vrea să meargă cu aceasta la muncă ca să nu mai cheltuiască bani pe transport. Mi-a spus atunci «şi-aşa stătea de pomană acasă, de ce să cumpăr alta…» şi l-am înţeles”, ne-a spus N.N.

În ceea ce priveşte pachetele retur, adică cele care pleacă din Anglia către România, lucrurile se schimbă complet: „În mare parte, în România se trimit de obicei lucruri care nu se găsesc în ţară sau care sunt mai ieftine în Anglia decât în România. De obicei, electrocasnice cumpărate la oferte sau mobilier cumpărat la reduceri, haine, cosmetice, perne, pilote şi chiar detergenţi”, ne-a povestit N.N.

——————————————-

„Odată m-am trezit cu o cutie în braţe, pe care scria fragil. Cineva din România mă rugase să am grijă de cutia respectivă şi să fac în aşa fel încât să o iau cu mine în cabină sau să o pun într-un loc de unde să nu cadă, să nu se fărâme, să nu se spargă. Nu am îndrăznit pe moment să întreb ce este în interior, însă la destinaţie, în Londra, l-am întrebat pe cel care a ridicat-o dacă ştie ce a primit… Ce credeţi că era în cutie? Ouă deja vopsite… era chiar înainte de Paşte.”

N.N., şofer de tir

——————————————-

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Ce mai pun românii în colete…”

  1. Radu Spune:

    Salut as vrea sa iau si eu legatura cu o firma de coletarie ca sa trimit si eu o tuica si cativa carnati unui prieten in Anglia, rog pe N.N sau pe cine face livrari sa imi dea un mesaj pe raudd@yahoo.com , multumesc

Spune-ti si tu parerea!