Ce vor românii de la Legea dării în plată

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 8 aprilie 2016

Mai mult de trei sferturi dintre români (77%) spun că de o eventuală lege a dării în plată ar trebui să beneficieze doar cei care nu pot plăti, și nu cei care pot plăti, dar nu mai vor, se arată în sondajul „Opinia românilor despre Legea dării în plată” realizat de IRSOP Market Research & Consulting.

Sondajul a fost realizat pentru Asociația Română a Băncilor în perioada 28 martie – 1 aprilie, iar marja de eroare este +/- 3%, scrie Mediafax.

„Comunitatea bancară din România reiterează că se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice. Avantajul major al Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice față de Legea privind darea în plată este că după insolvență debitorul persoană fizică de bună credință poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanție, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinței de familie/terenului”, se arată în comunicatul remis de ARB.

Majoritatea participanților la sondajul IRSOP s-a declarat împotriva ideii ca beneficiarii legii să fie cei care și-au cumpărat mai multe case/terenuri și au dificultăți, fiind indicați ca beneficiari ai legii numai cei care au o singură casă (81%).

În plus, 89% consideră că este bine să existe o lege care să ajute persoanele fizice care au luat un credit și se află în dificultate financiară.

Aproximativ 94% dintre români optează pentru negocierea unei soluții în bună înțelegere cu banca și păstrarea locuinței, în situația în care au dificultăți financiare la plata creditului, în timp ce 6% dintre români doresc o lege care să prevadă desființarea unui contract semnat cu banca și renunțarea la casă (Legea privind darea în plată), se arată în sondajul „Opinia românilor despre Legea dării în plată”.

Studiul „Opinia românilor despre Legea dării în plată” s-a realizat la nivel național pe un eșantion de 1.016 de respondenți. Persoanele intervievate au fost selecționate în 433 localități urbane și rurale distribuite aleatoriu pe întreaga suprafață a țării.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!