Cea mai mică inflaţie

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 iulie 2014

România are cea mai scăzută inflaţie din 1990 încoace, arată datele oficiale. În luna iunie, preţurile au crescut cu numai 0,66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este o medie, desigur, pentru că unele produse s-au scumpit mult în ultimul an, relatează Digi24. În primele şase luni ale anului, cele mai mari creşteri de preţuri au fost la fructe şi legume. Cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete – cu aproape 14 procente, şi fasolea boabe, cu peste 12%.

Românii au plătit mai mult şi pentru mierea de albine, faţă de luna decembrie a anului trecut. Creşteri de preţuri au fost înregistrate şi la celelalte categorii de produse. Spre exemplu, ţigările costă acum cu 6% mai mult, iar serviciile poştale sunt mai scumpe cu peste 5 procente. Şi carburanţii s-au scumpit, în special din cauza supraaccizei de 7 eurocenţi pe litru.

A fost loc, însă, şi de ieftiniri. Cel mai mult a scăzut preţul ouălor – cu peste 18%. Românii au plătit mai puţin şi pe zahăr şi cartofi, comparativ cu sfârşitul anului trecut. Preţul acestora s-a redus cu peste 7 procente.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!