Cea mai puternica crestere economica din UE

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 24 februarie 2014

Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autoritatilor (2,8%) si analistilor, dupa un avans de 5,2% in ultimul trimestru fata de octombrie-decembrie 2012. Comparativ cu trimestrul al treilea, economia romaneasca a crescut cu 1,7% in ultimele trei luni ale anului.

Atat cresterea anuala, cat si cea trimestriala se plaseaza la cele mai mari valori din anul 2008 pana in prezent. Pentru 2014, guvernul si FMI mizeaza pe un avans economic de 2,2%.

Produsul Intern Brut al zonei euro a crescut cu 0,3% in ultimele trei luni ale anului trecut fata de trimestrul al treilea, peste asteptari, iar economia UE a avansat cu 0,4%. Romania a inregistrat cele mai solide rate de crestere atat in trimestrul patru, cat si pe ansamblul lui 2013.

Pe ansamblul anului 2013, economia zonei euro s-a contractat cu 0,4%, in timp ce PIB-ul UE a urcat cu 0,1%. Datele au fost anuntate de Eurostat, biroul de statistica al Comisiei Europene.

Pregatiti pentru euro

Romania indeplineste in acest an toate criteriile de aderare la zona euro, precum inflatia, rata dobanzii la obligatiuni, stabilitatea cursului de schimb, deficit bugetar sub 3% din PIB si datorie publica sub 60% din PIB, fiind in grafic in ce priveste cresterea convergentei reale. Prin urmare, Guvernul si-a stabilit anul 2019 ca tinta pentru adoptarea monedei unice europene.

La sfarsitul anului trecut, premierul Victor Ponta a declarat ca obiectivele simbolice ale Romaniei trebuie corelate cu date simbolice, astfel ca anul 2018, cand se implineste centenarul Marii Uniri de la 1918, ar fi potrivit pentru aderarea Romaniei la moneda euro, scrie Mediafax.

Autor articol: Ionut Mares
Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!