Ceaiul şi tradiţionalul „fish & chips” îşi pierd din popularitate

Articol publicat in sectiunea UK la bani mărunţi pe data 7 martie 2016

uk-fish-and-chips-declin-dezgustator

„Jos cu fish and chips, cea mai dezgustătoare mâncare de pe planetă!” este titlul unui articol recent din The Guardian, care marchează trendul descendent în consumul acestui produs foarte nesănătos, potrivit unui studiu, dar şi „greşit” din punct de vedere culinar. Dar şi ceaiul, atât de central culturii britanice, se află într-un declin tot mai accelerat, nefăcând faţă sortimentelor diverse de cafea din cafenele.

 

Fish and chips şi mushy peas! Hmmmmm-hmmm…

Alexi Duggins, autorul articolului din The Guardian, anunţă cu uşurare: între 1974 şi 2014, comenzile de fish and chips din UK s-au înjumătăţit! El fiind cipriot-grec, este reprezentantul unei naţiuni împătimite cu împesmetarea şi prăjirea creaturilor marine. Şi totuşi, vestea că mâncarea „favorită” a britanicilor se află în declin, n-a putut decât să-l bucure.

„Este o mâncare absolut îngrozitoare”, spune cipriotul. „Da, peştele este delicios. Slab, delicat, suplu, mai are nevoie doar de un vârf de sare şi de câteva picături de lămâie.” Dar, când vine vorba de fish and chips, povestea este cu totul diferită: peştele este întemniţat într-un sarcofag de substanţă care ajută la întărirea pereţilor arterelor şi care reuşeşte să înlocuiască gustul peştelui autentic cu gustul uleiului alimentar.

—————————————

„Ca şi mâncare, este un concept dezastruos. Aroma este una singură: de grăsime. Textura este una singură: terci. Într-o eră în care şi cel mai începător bucătar ştie foarte bine că o mâncare grasă se consumă cu ceva cu gust ascuţit pentru a-i lua din grăsime, cu ce se serveşte fish-ul din fish and chips? Cu ceva uşor şi ascuţit? Cu ceva acreală care să contracareze asaltul de grăsime? Nu! Cu cartofi prăjiţi, la fel de bine îmbibaţi în ulei ca şi peştele. Du-te la un magazin de fish and chips mai prost şi-ai să vezi că vei mesteca mâncarea, însă nu vei şti dacă mănânci fish and chips sau un set de plapumă cu tot cu pernă, îmbucăţite şi trecute prin baia fierbinte de ulei.”

Alexi Duggins

—————————————

Şi autorul continuă să desfiinţeze mâncarea „preferată” a britanicilor. Cu ce se mai mănâncă fish & chips? Cu ouă murate, scrie acesta. Sau cu sos curry. Respectiv cu mushy peas (piure de mazăre). Cipriotul recunoaşte că lui, de fapt, îi place această mazăre, doar că notează că acea culoare aprinsă „ca de neon” este de la un colorant atât de puternic, încât nu este nevoie decât de câteva picături la litru pentru a colora ceva, iar dacă se-ntâmplă să te pătezi cu mazărea, s-a terminat, eşti verde…

 

trimiteri-sus-4

Nu se poate să trăieşti în UK şi să nu ştii că…

PREȚURILE ÎN UK, PREȚ DE 20 DE ANI

NICIUN WEEKEND FĂRĂ DISTRACȚIE

Bacşişul la britanici, undeva la 7%

trimiteri-jos-4

 

Este o mâncare care te-mbolnăveşte, îşi continuă Duggins tirada. Nu că alte mâncăruri de tip fast food nu-s la fel de nocive, însă celelalte parcă au gust, parcă oferă şi altceva în afară de gustul atotcuprinzător de ulei de la fish and chips.

 

Consumul de ceai tradiţional din UK, în declin

În 1956, un englez consuma cam 56 de grame de ceai pe săptămână. În 1974, consumul a scăzut la 23 de ceşti de ceai pe săptămână, în timp ce astăzi un britanic mai serveşte doar opt ceşti de ceai săptămânal, potrivit news.sky.com.

Declinul consumului de ceai cunoscut în prezent în UK poate fi atribuit schimbării gusturilor, dar şi diversificării ofertei de băuturi calde, de multe ori mai atractive, servite de marile lanţuri de cafenele şi preferate în special de tineri.

În acelaşi timp, deşi consumul de ceai tradiţional a înregistrat un declin, cererea pentru alte tipuri de ceai, considerate mai sănătoase, a crescut constant între 2012 şi 2014, arată o analiză din vara anului trecut.

Chiar şi aşa, ceaşca de ceai continuă să facă parte din cotidianul britanicilor, ei fiind întrecuţi doar de irlandezi în ceea ce priveşte consumul pe cap de locuitor, potrivit UK Tea and Infusions Association.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!