Filme de top: Cealalta Irina

Articol publicat in sectiunea Filme de top pe data 21 decembrie 2009

Inspirat dintr-un caz real, „Cealalta Irina” este povestea lui Aurel (Andi Vasluianu, intr-unul din cele mai bune roluri), agent de paza intr-un mall, a carui sotie, Irina (Simona Popescu), se hotaraste sa plece in Egipt cu un nou serviciu, pentru a castiga mai multi bani, in ciuda temerilor barbatului. Aurel regaseste la prima intoarcere acasa a sotiei sale o alta Irina, una a carei transformare misterioasa (coafura, haine, fel de a vorbi si obiceiuri schimbate) nu pare a o percepe in totalitate. A doua plecare a femeii se termina tragic, iar din acest moment Aurel, a carui dragoste si incredere in sotie sunt de nezdruncinat, incepe propria sa investigatie si lupta cu birocratia romaneasca pentru aflarea adevarului.

Simplitatea personajului Aurel este bine jucata de Andi Vasluianu, a carui expresivitate atrage imediat empatia spectatorilor. Desi porneste de la un subiect recognoscibil in societate (dorinta romanilor de a-si face o viata mai buna prin plecarea in strainatate), filmul lui Andrei Gruzniczki vorbeste, de fapt, despre incredere, fidelitate, dragoste, invaluite intr-un mister bine construit si subtil revelat, avand in plan secund absurdul unei autentice birocratii romanesti.

Intalnita prima data acum cativa ani in „Occident”, regizat de Mungiu, si continuata recent prin „Schimb valutar” (Nicolae Margineanu), „Francesca” (Bobby Paunescu) si, acum, prin „Cealalta Irina”, tematica mirajului strainatatii concureaza puternic cealalta mare preocupare a cinematografiei romanesti contemporane: comunismul si Revolutia.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!