Ceasul de mână, necesitate sau capriciu

Articol publicat in sectiunea Femina pe data 18 septembrie 2015

imi_iubesc_ceasulGândește-te bine la motivul pentru care vrei să-ți cumperi un ceas. Fiecare ceas servește unui scop, de la cel strict funcțional până la cel artistic. Indiferent de motivele tale, fii sigură că există pe piață un model care să îndeplinească toate cerințele tale.

Cele două mari categorii sunt: ceasurile elegante și ceasurile sport (de pilot sau de scafandru).

Adaptează-ți ceasul la stilul de viață. Selecția modelelor în funcție de stil, design sau marcă este bazată strict pe gustul fiecăreia. Cu toate astea, există câțiva factori pe care ar fi bine să-i iei în considerare atunci când ești nevoită să alegi dintre sutele de modele existente. Ce stil de viață ai, în ce mediu vei purta ceasul și la ce fel de activități vei participa atunci când îl vei purta, acestea sunt trei mari întrebări de la care este bine să pleci.

Ia în considerare tipul de întreținere de care fiecare ceas în parte are nevoie. Pentru ca ceasul să reziste în timp și să funcționeze bine, este nevoie ca întreținerea lui să fie făcută conform indicațiilor producătorului. Ceasurile mecanice, spre exemplu, trebuie curățate și verificate de un specialist măcar o dată la trei ani. La cele cu quartz, service-ul se face atunci când bateria trebuie înlocuită, adică o dată la 2-5 ani, în funcție de modelul ceasului.

Informează-te asupra duratei de viață a ceasului. Un ceas mecanic de bună calitate te poate ține chiar câteva zeci de ani, atât timp cât ai grijă de el și există ceasornicari pricepuți.

Verifică rezistența la apă a ceasului. Rezistența la apă este măsurată în bari, un bar fiind echivalentul unei atmosfere. Pentru a ști unde și când îți poți lua ceasul cu tine, orientează-te după regulile generale de mai jos:

  • 3 atm (30 m sau 100 ft): ploaie, stropire ușoară;
  • 5 atm (50 m sau 165 ft): înot, bălăceală în piscină, dar nu scufundări sau sărituri de la trambulină;
  • 10 atm (100 m sau 330 ft): minimul pentru sporturile acvatice;
  • 20 atm sau mai mult: scufundări profesioniste.

Ce este și ce nu este important la un ceas

Reputația mărcii este importantă, așa că este bine să te documentezi înainte de a cumpăra un astfel de accesoriu. Cel mai bine este să întrebi un purtător al acelei mărci, și nu un vânzător care încearcă doar să-și vândă marfa.

Valoarea pe care o are în momentul revânzării. Informează-te ce valoare are ceasul pe care vrei să-l achiziționezi pe piața ceasurilor la mâna a doua. Nu se știe niciodată când te vei plictisi de el sau va fi nevoie să-l vinzi.

Este important să-ți înțelegi nevoile, dar și așteptările când vine vorba de un ceas de mână. Dacă nu vei avea niciodată nevoie de busolă sau de calendar la ceas, nu are rost să plătești pentru toate aceste funcții.

Să știi ce cumperi este mai important decât să cumperi ce știi. Nu-ți fie frică să încerci și produsele altor firme, dar asta numai după ce te-ai documentat serios înainte.

Istoria unui brand este și ea importantă, dar asta nu înseamnă că trebuie să-ți cumperi ceasul numai de la firmele cu tradiții de sute de ani. Vechimea unei mărci îți poate aduce indicii clare asupra calității și „trăiniciei” unui ceas.

Numărul de pietre prețioase sau metalul din care este confecționat ceasul nu sunt importante. Asta dacă nu consideri ceasul ca fiind bijuteria cheie a ținutei tale. Indiferent de materialul din care este fabricat, precizia lui ține doar de mecanism și nu de aspectul său.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!