Cel mai adânc ocean

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 26 iunie 2015

oceanDin foarte multe puncte de vedere, oceanele sunt încă un mister pentru noi – de exemplu, nu cunoaștem vârsta lor (în condițiile în care ele s-au format ulterior Pământului).

Explorările din ultimii ani au început să mai dezvăluie din secretele lor. Astfel, se cunoaște acum că fundul oceanului este un noroi moale, format din scheletele a mici animale marine, în timp ce la adâncimi mari, aceste resturi se combină și cu cenușă vulcanică, formând ceea ce specialiștii numesc „lut roșu”.

Adâncimea oceanelor este măsurată prin metoda sonarului, trimițându-se unde ale căror reflexii de fundul oceanului se captează. Diferența de timp dintre emiterea undei și recepționarea reflexiei este direct proporțională cu adâncimea oceanului în punctul respectiv.

Oceanul cu cea mai mare adâncime medie este Oceanul Pacific, acesta având 4.281 de metri. Pacificul este urmat de Oceanul Indian, care are o adâncime medie de 3.963 metri, și de Atlantic, cu 3.926 metri. La polul opus se situează Marea Baltică, care are o adâncime medie de numai 55 de metri!

Vorbind de adâncimi maxime, Pacificul conduce din nou topul, cu cinci gropi abisale (cea mai adâncă fiind Groapa Marianelor – 11.033 metri), urmat de Atlantic, unde adâncimea este de 8.800 metri în largul Puerto Rico.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!