Cel mai sărac președinte de țară din lume

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi, Divertisment pe data 7 august 2014

Jose Mujica3

Cel mai sărac președinte din lume, uruguayanul Jose Mujica, își donează 97% din salariu și locuiește într-o casă modestă, în același cartier în care a trăit toată viața, declarându-se un republican convins.

Jose Mujica trăiește în același fel în care trăiește majoritatea persoanelor care l-au votat, adăugând faptul că nu are dreptul să trăiască făcând parte din minoritatea avută a țării. Acesta își donează 97% din salariu, conduce un Volkswagen Beetle din 1987, vinde flori împreună cu soția sa în propria casă, pe care a preferat-o în detrimentul palatului prezidential. „Multe persoane vor bani în cantități mari. Nu ar trebui să intre în politică. E felul meu de a vedea lucrurile. Nu improvizez. Nu fac marketing”, a mai declarat președintele.

La întâlnirea cu președintele Statelor Unite ale Americii, Mujica a fost întrebat cum este pentru un fost membru marxist să pășească pe interiorul celui mai puternic dintre simbolurile Occidentului, iar acesta a răspuns că trebuie să accepte „această planetă”, chiar dacă nu știe dacă este de acord cu ea.

Fost membru al guerillei din Uruguay, Mujica a petrecut 14 ani în închisoare, dintre care doi pe fundul unei fântâni. A fost eliberat după instaurarea regimului de democrație constituțională, iar câțiva ani mai târziu, Mujica a intrat în politică. A fost mai întâi deputat, apoi senator și Ministru al Agriculturii. În 2010 a devenit președintele țării.

Viziunile sale democrate au șocat opinia publică conservatoare, dar, în același timp, i-a adus și o incredibilă popularitate: a legalizat avortul într-o țară catolică, dar și căsătoriile între persoane de același sex. De asemenea, a legalizat consumul de marijuana într-o țară unde traficul de droguri este un mijloc de trai și o sursă importantă de venit. „Când adaugi o aură interzisă la toată afacerea, îi îndemni de fapt pe cei tineri să se apuce de droguri. Dacă prezinți totul sub forma unui produs controlat, atunci luăm tot misterul marijuanei și lovim în dealerii de droguri”, a mai declarat Mujica.

Filosofia de viață a excentricului personaj care apare la cele mai serioase întâlniri de stat în sandale și cu cămașa scoasă din pantaloni este cât se poate de simplă. „Nu există nimic mai rău decât singurătatea după moarte. Suntem ființe gregare. Avem nevoie de o societate pentru a trăi. Nu ne salvăm niciodată de unii singuri, de fiecare dată ne salvăm împreună cu alții”, a declarat Mujica.

La sfârșitul anului trecut, Emir Kusturica a început documentarea pentru un film care îl va avea pe Mujica drept personaj central. Cunoscutul regizor consideră că președintele Uruguayului este „ultimul erou al lumii politice”.

Pe 20 mai, președintele Mujica a implinit 79 de ani. De 11 ani este căsătorit cu Lucia Topolansky, o fostă colegă a trupelor de guerilla, cu care avea o relație de mulți ani. Cuplul nu are copii, însă îngrijește cu drag un câine cu trei picioare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!