Cel mai scump spațiu de birou de închiriat din Londra costă £970/m2

Articol publicat in sectiunea Locuinţe, UK la bani mărunţi pe data 4 mai 2015

London_The Cheesegrater

Noul zgârie-nori din Londra, Leadenhall Building, tocmai ce a semnat un lease cu un broker maritim australian, Affinity Shipping, pentru unul din etajele superioare. Este incredibil, dar prețul la care s-au înțeles este nemaiîntâlnit în capitala britanică până astăzi.

 

Canary Wharf vs City of London

Capitala Londrei este într-o reconstrucție permanentă, iar cine locuiește aici nu are cum să nu observe competiția acerbă pentru a agăța cei mai buni chiriași între Canary Wharf și City of London. Până acum aproximativ 20 de ani exista o rezistență puternică pentru construcția de clădiri „din sticlă” în vestita „milă pătrată”, însă datele jocului s-au schimbat radical în momentul în care planul foarte îndrăzneț și improbabil al românului evreu proaspăt venit din Canada, George Iacobescu, a găsit finanțare și a demarat proiectul Canary Wharf.

O bună parte din chiriașii clădirilor de birouri s-au mutat către „noul centru financiar” al Londrei, pe cât de modern pe atât de flexibil, construit de către ce era la acea vreme cel mai mare constructor local din Marea Britanie, Canary Wharf Group plc. City of London a fost forțat să riposteze. Și a făcut-o în forță, cu ajutorul multor investitori puternici care abia așteptau semnalul de pornire.

 

City of London, de neoprit

Astfel că în centrul Londrei au apărut, rând pe rând, clădiri unice, cele mai proeminente dintre ele primind și porecle: Gherkin, Shard, WalkieTalkie, Lipstick, CheeseGrater. Și nu s-au construit degeaba. Multinaționalele, în special din lumea finanțelor, se îngrămădesc să închirieze tot. Și au cu ce să plătească chiriile, doar sunt beneficiarii direcți ai programului de „quantitative easing” apărut după criza din 2007, prin care Banca Angliei, Federal Reserve-ul american și Banca Centrală Europeană le furnizează acestora sume extraordinare cu dobândă aproape inexistentă.

 

Chirii halucinante

Așa se explică faptul că chiriile pe spațiile de birouri din clădirile marcante ale Londrei au ajuns să depășească nivelul pre-criză. Recordurile sunt constant doborâte, ultima campioană fiind Leadenhall Building, așa-numita Cheesegrater, care a contractat un lease pe zece ani pentru 6.584 de picioare pătrate (612 m2) de la unul din etajele superioare cu broker-ul de shipping australian, Affinity Shipping. Prețul pe un picior pătrat s-a stabilit la £90 pe an, ceea ce înseamnă £970/m2 pe an. De remarcat că la acest tip de lease, chiriașul primește spațiul de birou aproape „la roșu”, urmând să mai investească în proprietate pentru a o decora după propriile rigori.

Cheesegrater-ul, cu cele 50 de etaje ale sale și 225 m înălțime, este cel mai înalt zgârie-nori din mila pătrată a centrului Londrei (cea mai înaltă clădire din Londra este Shard-ul, de 308 m) și tot aici s-a stabilit recordul precedent la chirii. Grupul de asiguratori din Rhode Island, FMGlobal, a închiriat recent un spațiu de birou la etajul 41 la prețul de £83,50 pe picior pătrat pe an. Amețitor!

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!